Det finns i Sverige en typ av ekonomisk brottslighet som benämns ”Insiderbrott”.
Om detta kan man t.ex. läsa på Wikipedia (Wiki) och där hittar man att också Högsta domstolen har uttalat sig om saken i NJA2008 s 292.
Enligt Wiki kan brottet något förenklat beskrivas så som att en person (insidern) med en viss fördelaktig ställning (t.ex. styrelseledamot) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. När informationen blir tillgänglig kan insidern dra nytta av att ha positionerat sig rätt i förhållande till den förväntade kursrörelsen.
Även om Wiki med viss fog kan betraktas som en något opålitlig källa så torde ovan beskrivning av ett insiderbrott ända vara någorlunda nära sanningen. Marknaden fungerar helt enkelt inte om vissa personer kan tillskansa sig en ställning där de får icke officiell information som de sedan kan utnyttja för att vinna fördelar när resten av marknaden till sist får samma information.
Hela marknaden ska väl få samma information samtidigt om den ska fungera, annars är väl marknaden riggad? Det är inte särskilt svårt att föreställa sig en rad olika ”insider riggningar” av marknaden. Det vore t.ex. lysande om någon styrelseledamot i Nokia berättade för mig att de ska bli uppköpta av kineser innan detta blir officiellt. Gissa om jag skulle tanka köpoptioner? Risken att göra affärer blir ju avsevärt mycket mindre eller till och med obefintlig för en investerare som med säkerhet vet vad som ska hända. I synnerhet när investeraren fått denna information före alla andra.
Så långt om eventuella insiderbrott, som typiskt sker över månader, veckor eller i vart fall delar av dagar.
Men kan vi då tala om något brott om det sker över millisekunder eller mikrosekunder? Svaret är naturligtvis – Jodå ! I vår elektroniska värld måste vi nog vänja oss vid att våra bankkonton efter en knapptryckning kan komma att tömmas inom loppet av några millisekunder om någon otillbörligt fått tillgång till vår banks datasystem. Detta skulle kanske kunna kallas stöld eller bankrån, vad vet jag?
Ett fenomen som jag vad jag kan förstå verkar tangera insiderbrott är den s.k. högfrekvenshandeln som tydligen sker på olika börser. Det verkar gå till så att vissa investerare kan köpa information om lagda order innan denna information når allmänheten. Om någon t.ex. skulle lägga en relativt stor köporder som kommer att påverka kursen med avseende på ett visst börshandlat företag så verkar det som om vissa investerare kan få veta detta innan alla andra. Dessa investerare hinner då köpa aktier i företaget och kan på så sätt göra sig en hacka på den andra investerarnas bekostnad.
Om vi återgår till den inledadne diskussionen om insiderbrott så finns ändå analogin i det att här har vissa personer igen (nu mot betalning) fått tillgång till icke officiell information som de sedan kan utnyttja för att vinna fördelar när resten av marknaden till sist får samma information.
För egen del tror jag att högfrekvenshandeln kastar en skugga över börsens renhårighet, rättvisa och likabehandling som till sist skadar marknadsplatsen. Varje gång börsposter köps eller säljs på en sådan marknadsplats riskerar ju någon att bli blåst av vissa investerare med informationsövertag som onödigt trycker kursen upp eller ner genom att köpa eller sälja före alla andra, åtminstone om posterna var för sig eller sammantaget har en viss storlek.
Oavsett vilket kan vi konstatera att alla investerare inte får samma information samtidigt, vilket enligt skolboken är en förutsättning för en fungerande marknad. Detta förhållande ändras naturligtvis inte om vissa får informationen en vecka eller en millisekund före alla andra. Det väsentliga är att de fått informationen före alla andra och att de kan använda denna information för att vinna fördelar.