Mitt i all turbulens som för tillfället håller aktie- och kreditmarknaden på knäna har valutamarknaden lite i skymundan haft rekordartade svängningar. För bara några månader sedan var det snack om att dollarns plats som reservvaluta var hotad och att den skulle ersättas av euron. Nu, eftersom jag av vana räknar om allt i sek, har vi på andra sidan Atlanten snabbt fått uppleva att en big & co har blivit 10sek dyrare och ni är nog många hemma som fått tänka om shoppingresan till NYC innan jul.

En förklaring till det här scenariot är att utländska investerare sålt av tillgångar i mindre länder och därmed sålt de mindre valutorna som därmed upplevt en stor ökning i utbud.

En annan förklaring att som en följd av kreditåtstramningen på marknaden och i synnerhet efter Lehmans fall så har utbudet på dollar stramats åt rejält. Eftersom många affärer världen över görs upp i dollar så har det bara varit att betala vad som efterfrågats och de större valutorna har skenat.

Det här i synnerhet sant när det gäller dollar och även till viss del för euron, men frågan är hur jpy har kunnat haft ett sådant rally mot dollarn samtidigt som dollarn har förstärkts 20-40% mot de flesta andra valutorna. Japanerna har säkert sålt av en del utländska tillgångar de med och deras stabila (stillastående?) utveckling kan på många sätt även sägas vara ett kriterie för tillfälligt värdebevarande, men inte tillräckligt för att mangaläsare världen ska behöva betala nästan det dubbla.

Svaret är förstås det tillfälliga(?) slutet på carrytraden. Carrytrade innebär som de flesta förmodligen vet att en investerar lånar pengar i ett land med låg ränta, växlar dem till en valuta i ett land med hög valuta och tjänar sen pengar på att ränteintäkten är större än räntekostnaden. Många hedgefonder har även dragit nytta av det här genom att få nästan gratis finansiering.

Faran är förstås att jpy ska stärkas och att den blir dyrare att köpa tillbaka när lånet ska återbetalas. Enligt finansiell teori och covered interest parity är det här precis vad som förväntas hända. Valutan med lägre ränta (jpy) förväntas bli starkare eftersom att kostnaden att köpa jpy på terminsmarknaden är högre än att köpa jpy på spotmarknaden. Förhållandet finns för att det inte ska finnas möjlighet att göra arbitrage på valutamarknaden genom att göra som carry traders nu gjort under många år. Och många sannerligen tjänat stora pengar på det

Den omfattande carrytraden har lett till att uppfattningen bland massorna är att en räntesänkning i teorin ska leda till en försvagad valuta, när förhållandet egentligen är det motsatta. Men eftersom vi på grund av omfattande carrytrade fått lära oss att om vi har låg ränta kommer investerare automatiskt ta ut lån här och sen sälja valutan för att kunna investera på annan plats har det än mer setts som sanning och än fler har gått kort jpy för att få samma fördel som miljoner investerare världen över. Tillgång och efterfrågan har helt enkelt haft överhanden gentemot teorin.

Problemet kommer förstås när det finansiella systemet börjar vackla, några stora investerare måste köpa tillbaka alla de jpy de sålt och så börjar rörelsen. Ingen kan riktigt svara på hur mycket pengar som i praktiken är “kort” jpy, men med tanke på att det är den populäraste valutatraden och att en hel del investerare använt den för att skaffa kapital till hedgefonder och dylikt kan vi konstatera att det är en hel del.

Med den enorma belåning som kan användas på valutamarknaden (ibland 400:1) så krävs det inte så mycket för att klämma åt några som tagit en alltför stor risk, tvångsförsäljningen är ett faktum och när maskinen börjar röra sig är det väldigt svårt att få stopp på den.

Det finns ett antal ytterligare faktorer som påverkar valutautvecklingen, några av dem är tillväxt, inflation, handelsbalans, politisk stabilitet och storlek på ekonomin. Vi små svenskar får säkerligen lida av vårt exportberoende och i kristider så påminns alla om vår bankkris på 90-talet. Och alltjämt med försäljningen av råvaror så har råvaruvalutor tagit mycket stryk, i NOKs fall kanske lite väl mycket.