Ingemar Carlsson ser en ljusnande framtid för börsen och förutser en lätt rekyl före sommarrallyt. (PlaceringsGuiden 11 maj 2009).
Det kan ha sitt värde att vara medveten om att prognosen görs utifrån en speciell metod inom teknisk analys.
Den vanliga och dominerande inriktningen av grafanalys - svarar INTE på den fråga Ingemar Carlsson nu ger sig i kast med.
De flesta tekniker nöjer sig med att REAGERA på det som går att se i grafen. De anser att det räcker med att AGERA när vändingen, i höjdled, på y-axeln inträffar.
Den “HÖGRE” skolan inom grafanalysen - den som nu Carlsson företräder - går ett steg ytterligare och yttrar sig också om NÄR det skall ske. Det vill säga var på x-axeln kursrörelsen kommer att inträffa. I detta fall Augusti-September.
De två tekniska inriktningarna är närmare beskrivna i “Boken om teknisk analys” av Nilsson och Torssell.
För att fullt ut kunna dra nytta av prognosen som Ingemar Carlsson ger krävs moneymanagement i form av stopploss.
Den kunnige - med “andlig insikt” - vet alltså genom förutsägelsen också något om NÄR och VAR det kan vara dags att DRA SIG UR.
Vinsterna för den som kan träffa rätt i tiden kan bli enorma, men det gäller att vara medveten om hur man bör agera när scenariot fallerar.
Ingemar Carlsson har själv skrivit några böcker om stopplossteknik och money management. Han saluför även litteratur och specialkonstuerade aktieanalysprogram som underlättar för den som vill följa prognosmetoderna till fullo.
För det mesta håller han sig till en strategi som med stor framgång tillämpades av legendariske William Delbert Gann.
Det är dennes ansikte som är det första du möter när du besöker bokhandeln på Ingemar Carlssons hemsida “Tendens”.
Du kommer inte in i bokhandeln om du inte passerar passerar porträttet av William Delbert Gann!
William Delbert Gann gjorde gärna långsiktiga prognoser, som sträckte sig över flera år.
Ingemar Carlsson gör likadant i PlaceringsGuiden maj 2009, sid 25. Han skissar i artikeln börsutvecklingen under 2010, och ända fram till 2011.
Tolkningen förutsätter och bygger på kunskap om långa börs-cykler.
Prognosen byggs upp genom att man talar om första fasen, rekylen och den andra fasen.
Grundregeln inom teknisk analys är att långa vågrörelser skall ha tolkningsprioritet framför de kortare perspektiven.
En trettioårig kurskurva kan följaktligen ge god vägledning för den som vet hur man skall hantera informationen.
Få torde överträffa W.D.Gann i långsiktig teknisk prognos.
Han hade samlat på sig uppgifter om vetepriset för 1000 år sedan, och visste hur bomullspriset svängt de senaste 400 åren.
Många förstår inte W.D.Gann av den enkla anledningen att de inte tittar på grafer som omfattar minst 30 år. Gann drog nytta av detta övertag gentemot marknadens ytligare aktörer. För W.D. Gann var det självklart att sålla fram vinstgivande information genom att studera de stora underliggande svängningarna.
När man tittar på långtidsdiagram, har givetvis toppar och bottnar en stor betydelse.
Långa glidande medelvärden är inte lika betydelsefulla, eftersom att de till sin natur är eftersläpande och därför ger signaler tämligen sent.
W.D.Gann intresserade sig mycket för de långa cykler han kunde utläsa.
W.D.Gann tog särskilt fasta på den 90-åriga cykeln, den 82-84 åriga, 60 åriga, 50 åriga, 40 åriga, 30 åriga, 20 åriga , 15 åriga, 13 åriga, 10 åriga, 9 åriga, 7 åriga, 5 åriga, 3 åriga och den minsta cykeln på ett år.
Cyklerna svänger från höga extremlägen till låga bottennivåer. När de sammanfaller ökar sannolikheten för kraftiga kursreaktioner.
Ju längre tidsintervall en cykel omfattar desto viktigare är den. Tex så är en trettioårig cykel mer betydelsefull än en ettårig, av samma skäl som ett månadsdiagram, där varje stapel omfattar alla kurser under en månad, är viktigare än en dagsstapel, eftersom att varje månadsstapel innhehåller 30 gånger mera tid.
-
Med detta vill jag ha sagt att Ingemar Carlsson inte “bara gissar”. Han utgår ifrån en viss typ av kunskap när han skriver. Detta har genom åren visat sig framgångsrikt.
Medvetna - och “andligt insiktfulla” läsare förstår mycket väl, vad Ingemar Carlsson talar om när han i stycke två (PlaceringsGuiden 2009) poängterar att New York börsen noterade sin lägsta nivå vid 666, den 6 mars 2009. Att sedan toppen föväntas vid 1000 är inte heller någon “tillfällighet”.
Talet 666, “sexhundrasextiosex”, brukar vanligen symbolisera ondskan i dess fullhet, medan 1000-talet är ett fullhetens tal. Tusen år en fullkomlig tid.
Det kunde inte bli värre än 666 - det kan de flesta förstå. Det blir sannolikt inte bättre än 1000. Fullkomligheten är svår att överträffa.
….