Post entry

Nya lärdomar av gamla äventyr

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alla bär vi olika referensramar och filosofier. Min är att alltid se framåt men ibland kan det vara bra att se sig själv i transaktionshistoriken.

Jag känner mig som en nergången alkis, som desperat försöker att komma ihåg gårdagskvällen, när jag går igenom depåhistorik. Köpnotor och säljnotor. Insättningar och utdelningar. Inlösenrätter och teckningsrätter, och till och med en del splittar. Mycket har det blivit de senaste tre åren. Riktigt, tre år har gått sedan jag öppnade mitt depåkonto och började likt en konstnär leva ut min passion - aktier!

Det är riktigt intressant att se köpnotor för boliden när kursen stod i 25 kronor, eller industrivärden som då kostade 68 kronor. Mycket nöje en lördagseftermiddag! Då kan man fråga sig vad jag får ut av att sitta och gå igenom allt detta, egentligen ingenting om jag skall vara ärlig. Det är bara en massa data och siffror och belopp. Det är först när man funderar på varför man ena dagen köpte och sedan tio procent senare sålde av?! Tio procent är alltid tio procent men det är också snabba cash. Snabba cash är aldrig fel men det hade kunnat vid det här laget vara 50-60 procent. Man skulle kunna säga att jag har varit lite ivrig att sälja och göra vinst. Jag kanske ville göra snabba klipp och förstod inte meningen med att köpa och sedan sitta och trycka på innehaven tjugo år. Kanske, kanske inte.

Jag vill ändå slå ett slag för återinvesterarna. Om jag inte hade sålt av bolag A så hade jag inte kunnat finansiera köp av bolag B. När bolag b sedan inte var lika roligt längre och kursen hade gått upp så kunde jag köpa mera i det fina bolaget C und so weiter.

Det är som jag har skrivit i flera inlägg tidigare, när man gör något så är det viktiga inte kanske att man gör det absolut rätta - men att man har haft en tanke bakom agerandet. Att sälja för att kursen rasar och alla andra säljer är inte ett särskilt robust argument. Det är ett tecken på dålig karaktär och jag tycker man skall ställa sig själv frågan varför man ens sitter och sköter sina egna affärer om någon annan kan påverka en så enkelt. Kanske är det i och för sig grundat att sälja när kursen dyker, eller att man behöver pengarna kortsiktigt, men då är vi inne i ett resonemang. Inte ett ogrundat nyckfullt agerande från någon som egentligen inte förstår vad han gör.

Det här borde inte vara något nytt men det är ändå nyttigt att reflektera över då och då - vilken typ av aktöre är jag.

Veckan som har gått bjöd på en trevlig transaktion. Jag sålde av ett innehav i Industrivärden till förmån för Skanska. Skanska har tappat en del sedan utdelning och på lång sikt tror jag Skanska har en bra plan. Ett stort och stabilt byggföretag med bra direktavkastning enligt historik. Boende och byggprojekt kommer alltid att behövs så det är tämligen framtidssäkrat. Jag har koncentrerat mig till sju innehav nu varav fyra kärninnehav. Tanken är att utöka när rätt läge ges men det börjar bli svårare och svårare att köpa in sig. Men som det heter, allting har sin tid!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?