Post entry

Index Pharmaceuticals - inför Fas 3 med förvånansvärt lågt börsvärde!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Index Pharma, som i skrivande stund handlas nära all time low, kommer inom dagar till veckor bli det enda noterade Fas 3-bolaget som värderas till under 1 miljard - och som dessutom har blockbusterpotential och stark kassa.

Antal aktier: 532 687 650

Börsvärde: 708 Mkr (kurs 1.33)

Kassa: Ca 430Mkr (480Mkr Q2)

https://www.indexpharma.com/en/

Sjukdomen Ulcerös Kolit

Ulcerös Kolit (UC) är en inflammatorisk tarmsjukdom som är vanligare än man tror. Bara i Sverige är ca 40.000 drabbade (I-länderna >2milj). Sjukdomen debuterar ofta i låg ålder (15-35 år), kommer i skov och de kan då knappt lämna hemmet, vilket får stora konsekvenser för studier, arbete, livskvalitet och det sociala livet. Inte sällan slutar det med att tarmen får opereras bort och de får en stomi (påse på magen).

Index Pharmaceuticals pipeline

Bolagets huvudkandidat är Cobitolimod, en helt ny läkemedelsklass (DIMS - DNA based ImmunoModulatory Sequences), som genomgått inte mindre än fem kliniska studier. Substansen har bevisad effekt och framförallt nästan helt utan biverkningar. Det finns idag inte något riktigt bra läkemedel på marknaden för UC, men preparaten Index konkurrerar med omsätter ändå ca 5 miljarder dollar (teoretiskt marknadsvärde 9BUSD). De hjälper långt ifrån alla och har dessutom rätt svåra biverkningar (inklusive dödsfall). Med ledning av resultaten i Fas2b är effekten av Cobitolimod i linje med dessa preparat, men utan nämnvärda biverkningar. En bidragande orsak till varför biverkningsprofilen är så gynnsam är att det ges lokalt och inte med tabletter eller injektioner som påverkar hela kroppen.

Värderingen av bolaget bör i huvudsak baseras på Cobitolimod, men det är värt att nämna att Index Pharmaceuticals har fler prekliniska projekt inom DIMS mot andra immunologiska sjukdomar.

Fas 3-studien

Studiedesignen är i princip densamma som i senaste studien, men med fler patienter (440) och att man även testar en dubbelt så hög dos jämfört med den högsta i Fas2b. Det är inte orimligt att anta att effekten därigenom kommer bli ännu bättre. Det är en multicenterstudie med ett hundratal kliniker i mer än 30 länder. Hittills har tillstånd att börja studien erhållits i USA och Sverige. I skrivande stund fokuserar klinikerna på att hitta de första lämpliga patienterna och "first patient in" förväntas kommuniceras inom dagar till veckor.

Fas 3-studien är uppdelad i två steg med en avläsning om 18-24 månader. Den delen är fullt finansierad och dessa data är fullt tillräckliga för att dra slutsatser kring läkemedlets potential. Blir resultaten i linje med Fas 2b eller bättre kommer en miljarddeal med all sannolikhet följa kort därpå.

Det kan vara värt att nämna att de parallellt startat upp en farmakokinetisk studie (hur mycket av substansen som går ut i kroppen) för att få detaljerad säkerhetsdata för den högre dosen.

Potential, konkurrens och risker

Bara det faktum att "alla andra bolag" i Fas 3 värderas långt högre borde driva upp börsvärdet, men det kanske inte går över natten. Nedsidan borde till skillnad från majoriteten av bolag i sektorn vara mycket begränsad fram till studieresultaten. Detta är ett "kvalitetsbolag" med seriös läkemedelsutveckling och en VD som enligt mig är ytterst förtroendeingivande, men inte överdrivet säljande. Detta kanske lockar de mer långsiktiga mer än det kortsiktigt spekulativa kapitalet? Det kan noteras att det nyligen börsintroducerade investmentbolaget Linc är bolagets största ägare (13%) och Bengt Julander har ett minst sagt bra track-record.

Jämfört med nu existerande preparat är Index Pharmas läkemedel med ledning av effekten i den högsta dosen i Fas2b en "nobrainer", men det finns ett antal konkurrenter i sen fas. Vissa av dem har visat bättre effekt än Cobitolimod i Fas 2.

I princip finns det fyra läkemedelsklasser mot UC under utveckling. De flesta är sk JAK-hämmare och pga biverkningarna meddelade FDA nyligen att dessa först får ges om alla andra preparat är prövade (blackbox). Även de sk S1PR-modulerarna ger inte sällan hjärtkärlproblem. Av de preparat som återstår är de monoklonala antikropparna mot IL23, exvis Lillys som i Fas 2 gav en jämförbar effekt vs Cobitolimod, men med all sannolikhet betydligt dyrare och har fler biverkningar (cancer, infektioner). Utöver denna finns det ett par redan marknadsförda substanser (för andra sjukdomar) som gått rakt in i Fas 2/3 och där det inte finns data att jämföra med.

Efter Fas2b förväntade sig marknaden en utlicensiering, men istället blev det en Fas 3 i egen regi. Det krävde tyvärr en stor företrädesemission (kurs 1.20), men prislappen för en framtida partner kommer å andra sidan bli betydligt högre. Utan tvekan fanns det intresse för substansen, men min slutsats är att det inte kom några bud som ledningen och/ eller storägarna kunde acceptera. Det var alltså något som gjorde att potentiella partners inte var villiga att betala det som krävdes och då gissningsvis pga Fas2-resultaten och då existerande konkurrens. Flera av de större läkemedelsbolagen hade då fokus på egna projekt för UC, men konkurrerande preparat har sedan dess fallit som käglor.

Effekten i Fas 2b är alltså marginellt sämre jämfört med några konkurrenter som är på väg ut på marknaden. Delta 15% (skillnad mellan placebo och behandlingsgrupp) är helt OK, men ligger inte i topp. Då ska man minnas att den högre dosen i Fas 3 har förutsättningar till ett bättre delta. Vissa reagerar även på att effektkurvan i Fas 2 inte var helt logisk. Den högsta dosen var bäst, men mellandosen var sämre än lägre dos. Man kan dock se liknande effektkurvor i andra läkemedelsstudier, exvis Lillys Mirikizumab som nämns ovan. Verkningsmekanismen bakom preparatet är inte heller fullständigt klarlagt, men å andra sidan har man en fin publikation i Lancet som borgar för hög kvalitet.

Att substansen i Fas 3 kommer visa oacceptabla biverkningar eller ingen statistiskt signifikant klinisk effekt håller jag för mycket osannolikt. Oavsett om det kommer andra bättre preparat till marknaden kommer Cobitolimod ha mycket mindre biverkningar och passar då utmärkt som kombinationsbehandling eller för patienter som inte tolererar annat läkemedel.

Följande kom upp förra veckan och konfirmerar att vi nu bara väntar på första lämpliga patient innan bolaget officiellt är inne i Fas 3

https://www.forskningsperson.se/studie-357-ulceroes-kolit

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har vi här ett mycket seriöst läkemedelsbolag som inom kort går in i sista fasen före lansering. Index Pharmaceuticals har ett preparat med unik verkningsmekanism, utmärkt biverkningsprofil, blockbusterpotential och förvånansvärt lågt börsvärde med stark kassa. Det finns konkurrerande preparat med likvärdig effekt, men med mycket riskabla biverkningar. Index Pharmaceuticals åker in i min långa portfölj och är just nu mitt största innehav.

Om intresset har väckts rekommenderar jag att lyssna på en väl genomförd, färsk företagspresentation

https://www.youtube.com/watch?v=JjZWC24wz38

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?