Post entry

Maxfas den viktigaste uppfinningen sen stålet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det uttalades vid ett seminarium för ett ca ett år sedan , och maxfas är verkligen ett högintressant ämne, eller rättare sagt en hel grupp olika ämnen som man forksar kring .

Materialet har många unika egenskaper och det finns bla intressen om att bygga hela motorblock i materialet då det har mycket intressanta egenskaper när det gäller kylning och värmeledning vilket skulle skapa möjlighetr att göra mycket lätta och kompakta motorer . Vilka företag som håller på med detta är dock höjt i dunkel men sandvik har forskning kring ämnet .

Där man kommit längst är ju i användning av ämnet på elektriska kontakter och där är det är lindköpings företaget Impact coatings som kommit längst inom detta område de har visst sammarbete med ABB, men det som måste vara unikt i sverige är det stora forskarintresse detta företag drar . Enligt senaste rapporten är det ett 40tal forksare som jobbar med maxfas i sammarbete med impact coatings , impact coatings har under åren fått mycket bidrag från bland annat vinnova.

Företaget har nu börjat övergå från forskarföretag till ett leverarnade industriföretag , trots det har man fått nästan 10msek ytterligare från tre olika organsiationer. Det till mycket intressanta utvecklingsområden , batterier, bränsleceller och kontakter i värmeelektronik.

Varje enskilt marknadsegemnt är mångmiljardmarknad och det är jungfrulig mark man ger sig in i .

Maxfas löser framförallt 3 problem , dels nötning av kontakter sedan är möjlighten att minska korrision samt sänkning av kostnaden för guld.

Det bästa med impactcoatings är att man håller i hela värdekedjan , man leverarar nödvändiga beläggningsystem samt material till beläggning. Affärsmodellen är bra då ett sålt system generarar mycket aftersales 6,5-8msek per år och system är det man kommunicerat vilket efter några år kan bli väldigt mycket pengar om man lyckas sälja många system .

Marginalerna kan man ju bara spekulera om men råvarorna till maxfas är 1500-3500kr/kg mot guldet som ligger runt 200000kr då ska man kom komma ihåg att vikten för maxfas är bara ca 1/3 .

När man tittar runt på elektroniktillverkare så pratas det mycket om selective gold plating och tjocklekarna försöker man hålla till ett minimum , så man kan gissa att det både finns ett ekonomiskt och praktiskt behov.

För mig har detta varit en given investering redan från ett tidigt stadie och jag tror verkligen att detta kan komma bli ett bolag som kan höra hemma på large cap om 10år .

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?