Post entry

I väntans tider - Crown energy

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det "lilla" oupptäckta för många, bolaget Crown energy har en hel del triggers inom en snar framtid. Bolaget som befinner sig på NGM equity har sin del av verksamheten intialt i afrika. Med licenser i Sydafrika, Ekvatorialguinea och Madagaskar så håller dem på i ett land som är på framfart inom oljeindustrin,likväl större bolag har börjat exploatera detta land efter det svarta guldet som tex Exxon,Shell,Tullow oil,Total,Noble energy och Statoil mfl.

Bara dom senaste 2-3 åren har väldiga fynd gjorts runt om i Afrika som får dom stora olje bolagen att dregla.

Amerikanska Anadarko har hittat ett enormt gasfält utanför Mozambique och med ett dussintal borrade brunnar så beräknas fältet ha mellan 30-60 Tcf ( Trillion cubic feet) som motsvarar i oljesammanhang ca 5-10 miljarder fat olja.Anadarko sålde 2013 10% av sin andel till ett Indiskt bolag för 2,6 miljarder dollar.

Oljeprospekteringsbolaget Tullow oil har i sin exploatering i Uganda hittat ett oljefält som beräknas innehålla över 2 miljarder fat olja.

Därför är Crown energy ett väldigt intressant bolag i detta sammanhang,som verkar i ett land som har väldigt låga kostnader för skatter och royalties på oljeproduktion.Men nu ska inte Crown börja producera utan att sälja strax innan för att få ut maximalt betalt för sina licenser och då är det bra att ha låga oljeproduktionskostnader för kunna få ett högre pris.

I Sydafrika block 2b har Crown en ägar andel på 40,5% idagsläget. Blocket ligger precis öster om gasfältet Ibhubesi som beräknas kunna tas i drift nångång under 2016 och då producera 28 bcf (billion cubic feet) per år för att sedan stegvis öka, i oljesammanhang är det ca 5 milj fat olja.
Det som väntas på är 3-d seismiken som Afren står för. Från början skulle det bli seismik på 686 km2 men det blev istället ca 750 km2 till en kostnad på ungefär 18 MUSD. Det är därför det har dragit ut lite på tiden men resultatet beräknas komma omkring sept/okt. Det finns redan ett fynd av olja på 8 milj fat och testflöden på 200 fat per dag. Prospekteringsbrunnen som borrades hamnade i utkanten av fyndigheten därav det dåliga flödet som blev,men fyndigheten i sig är kommersiellt för litet att producera.Minimum fyndighet att producera ifrån offshore är 10 milj fat. I den äldre 2-D seismiken har dom sett uppemot 10 olika strukturer som kan innehålla olja. Och med en oberoende granskning av ett bolag i holland uppskattas strukturerna innehåller ca 450 milj fat. Innan den granskningen blev offentlig hade Afrens egna experter beräknat att det kunde finnas ca 350 milj fat i området.Om dem bara skulle hitta 10% av dem potentiella reserverna som utvinningsbara så ger det ett värde på mellan 33-35 kr per aktie för enbart denna licens.Beräknat på ägarandel på 27% efter Afrens åtagande att bekosta 2 st brunnar. (fullt utspädd inkl konvertiblar). Sydafrika börjar bli ett hett byte just nu, för idagsläget så finns det inte en enda licens kvar som är ledig. Dom flesta har blivit uppköpta främst av större bolag som Shell,exxon, Chevron, anadarko mfl.

I Ekvatorialguinea så finns det bevisade reserver på mellan 17-20 milj fat i Venusfältet. Crown har här en en 5% andel som ger bolaget reserver på ca 1 milj fat. Crown köpte licensen av norska DNO och slutförde affären i oktober 2012.Så bara dom här reserverna som finns ger ett värde på 2 kr per aktie (fullt utspädd inkl konvertiblar).
Under sommaren så har bolaget med partners fått ett formellt godkännande från energiministeriet i Ekvatorialguinea. Ang deras ansökan av en PDA "provisional development area" som gör att licensytan koncentreras till området på och omkring Venusfältet. Konsortiumet ska nu ta ställning till om man ska börja producera från fyndigheten redan nu och prospektera lite vid sidan av, eller om man ska forstätta att prospektera ytterliggare runt området. För det finns ett flertal intressanta strukturer i området som kan tänkas innehålla ca 140 milj fat utöver Venusfältet.

Madagaskar har crown en licens som heter Manja 3108 som genom 2-D seismik tänkas ha strax över 1 miljard fat olja eller gas i mid case senario. Och i det blocket så finns den största oborrade strukturen på hela Madagaskar i nuläget. Det som prioriteras först i bolaget just nu är att hitta en partner/partners till projektet som bör kunna slutföras detta år. Enligt senaste delårsrapporten så förs diskussioner med potentiella partners och slutföra dessa står högst upp på vår lista. Även på Madagaskar arbetar stora oljebolag såsom Tullow oil,Exxon,Sterling energy och Anadarko letandet efter olja. Om vi tar och kollar på deras lägsta estimat på potentiella reserver alltså minimum case så ligger det på 241 milj fat olja.Och säg att dem farmar ut 70% till en partner och behåller 30% av licensen det ger ett hiskeligt värde på 115 kr per aktie (fullt utspädd inkl konvertiblar).

Den senaste affären som gjordes i Madagaskar var 6:e september då Candax energy sålde sin 10% andel (Afren äger resterande 90%) till ett bolag som heter Oyster oil&gas. Slutsumman med kontant betalning,aktier och framtida produktions royalties så hamnade den på 123 milj kr. Och då förknippas den licensen med tungolja vilket är dyrare att producera men är fortfarande i prospekteringsfasen. Så det kan ju ge ett litet hum vad manja kan värderas till för Crown, då bolaget äger i denna stund 100% av licensen.

Sedan har Crown energy en option att förvärva en licens i norra Irak som ligger i Salah ad-din provinsen. Det beräknas finnas 20 miljarder fat inom denna licens med redan upptäckta fyndigheter.Ledningens vida kontaktnät och deras arbete i området sedan 2006 har gjort detta förvärv möjlig.Och eftersom det inte finns någon som helst infrastruktur som tex pipelines i området så har större bolag inte vart intresserade att ta det ekonomiska ansvaret som det kommer att kosta. Den politiska oron är också en del av det negativa med en licens i norra Irak nära gränsen till Kurdistan.Statoil har vart där redan och gjort test produktion på 2 milj fat olja men senare har lämnat området. Men nu när den asiatiska marknaden växer så dyker möjligheter upp att ett kinesiskt oljebolag kan ta den kostnaden,för att täcka sitt lands behov av olja.
Optionen är utformad så att Crown skulle få 60% och den Irakiska regionen skulle ha 40% och att Crown skulle stå för all kostnad. Därav måste Crown få in en stor partner till projektet som har dem ekonomiska musklerna vilket lutar mot ett sk NOC ( national oil company). Det är också en av grunderna om Crown ska kunna få förvärva optionen vilket är att säljaren Tigris oil har en sådan partner kontrakterad.

Triggers inom 6 månader.

1. Seismik resultatet av Block 2b Sydafrika.

2. Partner/partners i ett farm-out avtal på madagsakar,som också ger 40 milj kr tillbaka i erlagda kostnader för Crown.

3. Beslut att börja producera eller prospektera på block P (Vid produktion ökar värdet på tillgångarna).

4. Irak optionen med partner som kan bli ovärderlig för Crown.

5 Crown intresse är att portföljen ska innehålla 5 projekt varav dem har 3 st nu,så information om förvärv av nya projekt kan komma.

6. Kommande borrningar.

Informationen har kommit ifrån pressmeddelanden, delårsrapporter,årsrapporter,intervjuer och seminarier.

Vill ni vet lite mer ingående om företaget,grundandet,ledning mm får ni gärna läsa Bifröst's analys av bolaget på http://www.redeye.se/analys/userreport/crown-energy-en-rattvis-bild-av-laget

Tack

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?