DI:s journalist Mikael Vilenius skriver i dagens nummer (30/10 2008) att börskrisen fört med sig att gammal hederlig analys ej fungerar längre!
Jag blir förvånad. Det är väl i dag för första gången på 20 år som fundamental analys fungerar.
Det var ju Benjamin Graham som lanserade fundamentala säkerhetsanalysen till sammans med David Dodd i flera böcker (andra skrev Graham ensam).
Det mest grundläggande var ju att kursen skulle ligga lägre än det egna kapitalet per aktie.
Det här använde ju Warren Buffet i sin inledning av sin affärs-bana. Det var på den tiden när kursen/eget kapital fungerade.
Sedan kom Fischer och skrev om att metoden kursen/eget kapital var förlegat. Nu skulle en akties värdering ske efter framtida värdetillväxt.
Vid läsning av veckans nummer av Affärsvärlden (28/10 2008 i papperstidningen) måste väl alla gamla fundamentalister bli glada (dom gamla fundamentalisterna finns väl kvar, några har väl övervintrat).
På sidan 29 i ovan omnämnda artikel från Affärsvärlden skriver journalisten Agentha Jönsson:
I dag är det bara Handelsbanken som handlas med en premie mot eget kapital. Nordea värderas i paritet med eget kapital medan SEB och Sedbank handlas med stor rabatt. Det säger en hel del om marknadens förväningar på framtida resultatutveckling. (slut citat artikel i Affärsvärlden).
Min bloggkommentar:
Nu bygger alltså viss fundamental analys på nyckeltalen kurs och eget kapital. Den katastrofala börsutveckling gör att gammal fundamental-analys kommer till tals och bör användas i dag när börsen krisar. Äntligen går det att upptäcka företag som ligger med kursen under det egna kapitalet. Det har varit mycket länge sedan det har gått att hitta sådana aktier som Graham, Dodd och Buffet kunde hitta i mitten av 1900-talet.
Enda problemet är väl att eget kapital-kontot har av en del företag har börjat användas som vinst- och förlustkonto. Det har jag diskuterat mycket här på Redeys blogg med inte minst bloggaren “Tredje mannen”. Det tror jag inte gjordes så frekvent tidigare även om Benjamin Graham varnar för detta i sin berömda bok “The Intellegent Investor”.
Personligen har jag varit uppmärksam på detta sista året när inte minst SEB och Ericsson sysslat med just detta. Inspiration till min kritik har jag fått just från denna bok som kan läsas om hur många gånger som helst. Men det måste vara senaste utgåvan där journalisten Jason Zweig ger sina kommentar. Det har ändrats så mycket inom aktiehandeln att Grahams fantastiska bok i många fall blir obgriplig utan Jason Zweigs kloka kommentar och hans exempel från dagens aktiehandel.