Post entry

Hur ska man värdera aktier?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Trots bra ISM-statistik från USA som visar att nedgången har avtagits men marknaden oroar sig fortfarande. Tittar man på tidigare recessioner se enligt bloggaren evilsteffs TA-analys. Det är mycket intressant att studera ISM-utvecklingen. ISM vänder upp i slutet av recessionens tid. Börsen vände upp efter ISM som började stiga.

Det är mycket tydligt att fallande börskurser leder till ökad lågkonjunktur trots att många bolag klarat sig bra med sina rapporter. Det verkar som marknaden inte tittar på rapporter utan fokuserar på negativa nyheter. Rädslan har tagit överhanden.

Hur skall man vända på börsen? Är p/e-tal och p/s-tal riktiga för oss att kunna värdera bolagets värde korrekt? Eller skapa nya tal för att kunna värdera bolagets värde?

Jag tror att jag överger p/e-tal och p/s-tal och börjar räkna enbart bara på sammanslagningen mellan p/e-tal, p/s-tal och kurs/eget kapital för att få ett rättvisare värde. Ett värde över 10 innebär övervärderad, ett värde under 10 anses undervärderad. Ett värde runt 10 anses mer fullvärderad.

Plockar fram några aktier enligt rullande 12 månaders resultat:

Aktier som anses mer undervärderade:

ABB 2.22

AstraZeneca 4.88

Atlas Copco 2.09

Hennes & Mauritz 7.27

SKF 1.99

Skanska 1.33

Aktier som anses mer fullvärderade:

Handelsbanken 10.20

TeliaSonera 10.57

Aktier som anses mer övervärderade:

Ericsson 12.54

Ni kan gärna räkna ut värderingen av alla bolag som finns på OMX-listan. Ta t.ex AstraZeneca då räknar jag så här:

P/e x p/s 9.865 x 1.88

kurs eget kapital 3.80

Kursen handlas till 322 kronor delas med aktie/vinst 32.64 vilket ger ett p/e-tal 9,865 gånger p/s-tal 1.88 vilket ger 18.564. Därefter divideras med kurs/eget kapital som ligger på 3.80 = 4.88

Om ni anser den inte ger ett rättvisare värdering i så fall får ni komma med några förslag. Hur skall man värdera ett bolag? Börsmarknaden i världen runt har förstört världsekonomin genom att slakta ner börskurserna hela tiden. Det har bidragit till lågkonjunktur i större acceleration.

Det är mycket onödigt!

Må så gott,
Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?