Post entry

Hur kommer Janet Yellen att agera?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börserna rasar, guldet sjunker, oljan sjunker och framförallt: Dollarn stärks. Allt detta baserat på den falska tron att Janet Yellen kommer att höja räntorna när de kvantitativa lättnaderna ”QE” har avslutats. Vad kommer att ske? Hur fortsätter vi härifrån?

För att förstå hur denna enormt mäktiga person kommer att agera så måste först ha svar på följande frågor:
1. Var befinner sig den Amerikanska ekonomin?
2. Vilka verktyg/metoder kan Janet Yellen använda sig av?

Europas tillväxt är kraftigt hämmad och området som helhet växer knappt överhuvudtaget. Japan har precis erkänt att landet är i recession. I Kina har tillväxttakten bromsat in rejält.
Finansmedia och centralbankseliten övertygar varandra att USA är ljusglimten i det världsekonomiska mörkret, USA kommer snart att börja växa på allvar sägs det. Det skriker Freudiansk förnekelse om hela bunten.

Verkligheten.
Sedan IT-bubblan sprack 2001 så har arbetslösheten aldrig sjunkit tillbaka till samma nivå. 92 miljoner Amerikaner saknar arbete och går på foodstamps eller andra former av finansiellt stöd. Janet Yellen pratar om 5.9% arbetslöshet men inkluderar enbart aktivt arbetssökande när hon beräknar arbetslösheten. Det som verkligen sker är att situationen är så pass illa att de flesta har gett upp sökandet efter jobb. Den sanna arbetslösheten ligger kring 23% i USA.

USA kan inte finansiera sin levnadsstandard genom produktivitet, därför lånar man pengar från resten av världen. Statsskulden har ökat med i genomsnitt 1 biljon dollar per år sedan 2008. (1 trillion på engelska = 1 biljon på svenska)
Nu uppgåt statsskulden till rekordhöga 17.8 biljoner dollar.

Om vi även räknar in ”unfunded liabilities” så landar den totala skulden på 127 biljoner$. Det är en skuld som motsvarar 402 000 $ per Amerikan, inklusive nyfödda.

Problemet är att när ekonomin slutar växa så växer statsskulden i förhållande till BNP snabbare.

När janet Yellen beräknar y/y BNP så använder hon sig av något som kallas för GDP-deflator, vars syfte är att justera bort inflationen i kalkylen. Problemet är att Janet Yellen räknar inflationen på ett sätt som gör att den ser mindre ut än vad den verkligen är, vilket därför får som konsekvens att BNP ser större ut än vad det egentligen är. CPI (KPI) är ett otillräckligt sätt att mäta inflation. Inflation betyder ”expandera” och expanderar gör valutamängden. Ett korrekt sätt att mäta inflation är genom att mäta expansionen av valutamängden år till år. Huspriser, börsuppgångar och obligationer är marknader som inte Janet Yellen räknar med i sin KPI-beräkning, således missar hon en stor del av den inflationen som pågår.

Hade inflationen beräknats på samma sätt som den gjordes i USA på 80-talet (när Paul Volcker panikhöjde räntorna) så hade USA officiellt varit i recession nu, som grafen nedan visar.

Svaret på fråga nr 1 är alltså:
-USA har en extremt hög arbetslöshet
-USA har en rekordhög statsskuld som inte kan betalas tillbaka
-USA är inofficiellt i recession
-Jag vet att Janet Yellen är medveten om statistiken som har presenterats ovan

Och sedan fråga nr 2.
Federal Reserve har svarat enligt Keynesianska metoder efter varje kris. Vilket helt enkelt innebär att trycka pengar, expandera valutareserven och således sänka räntan på artificiell väg genom att göra lån mer lättillgängliga för banker. Detta får flera förödande konsekvenser för en ekonomi.
En låg ränta uppmanar låntagande, samtidigt som en låg ränta ger ett mindre incitament till att spara. Således minskar landets besparingar och skulderna ökar. Som alla vet så krävs besparingar för att möjliggöra investeringar, således minskar även ”riktiga” investeringar, medan spekulationen ökar. Att sänka räntan innebär att manipulera priset på pengar. Om staten manipulerar priset på bröd för högt, så medför det att det blir ett överskott på bröd efter efterfrågan är en funktion av pris (efterfrågan minskar), samtidigt som fler producenter börjar producera bröd då det har blivit mer lönsamt. Det omvända gäller vid prismanipulering nedåt, dvs ett underskott och minskad produktion.

Valutaexpansion innebär att vissa utvalda personer får pengarna först, nu är det banksektorn som får pengarna först och kan sätta sprätt på dessa pengar utifrån deras preferenser. Resten av befolkningen ”smygskattas” av inflation, samtidigt som hela ekonomin missallokeras.
Genom att sänka räntan så skickas också en signal ut till marknaden, det blir helt plötsligt mer lönsamt att investera i mer långsiktiga projekt som inte hade varit möjliga vid en normal ränta. Därför börjar bolag ta sig ann större projekt vid den nya låga räntan. När räntan väl stiger till sin normala nivå så är inte efterfrågan tillräckligt stark för att upprätthålla expansionen och hela expansionen måste dras tillbaka och anpassas efter verkligheten.

När Greenspan höll räntan lågt och lät bostadsbubblan byggas upp så var det väldigt lätt att räkna ut att när räntan väl började stiga igen så skulle marknaden krascha, expansioner som hade tagit form under den låga räntan skulle dras tillbaka.

Efter bostadsbubblan sprack 2008 så sänkte Bernanke räntan till noll, samtidigt som han startade kvantitativa lättnader. Nu har räntan varit vid 0 i sex år. Hur mycket expansion har skett under den här perioden? Vi vet med säkerhet att verksamheter kommer att behöva dra tillbaka sin expansion om valutaexpansionen stryps.

Svaret på fråga 2 är alltså:
-Janet Yellen har bara två alternativ, att fortsätta valutaexpansionen eller att avsluta den. Dvs, fortsätta att ha räntan vid noll eller att höja den.

Min slutsats av vad Janet Yellen kommer att göra:
-Janet Yellen kommer att orsaka en större finanskris än 2008 om hon försöker höja räntan, därför kommer hon inte att göra det.
-Janet Yellen kommer att bli tvungen att starta någon form av QE 4, dvs fortsätta valutaexpansionen, vilket i längden riskerar att orsaka hyperinflation

Nu återstår det bara att se om jag har rätt.
MVH Johanni

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?