Post entry

Homemaid- en stabil vinnare!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett stabilt bolag med 70% uppsida vid P/E 14ggr i år.

Homemaid är den näst största "rutavdrag-spelaren" på marknaden efter Hemfrid och man erbjuder tjänster främst inom städning men även hemtjänst och andra hushållsnära tjänster. Man äger också "Veteranpoolen" som rekryterar pensionärer som vill fortsätta jobba samt "Betjänten" som driver tvätterier och skräderier. Under 2013 omsatte man 269Mkr och rörelsemarginalen låg på 7% precis som branchsnittet.

Aktiekursen har det senaste året påverkats negativt av socialdemokraternas förslag om att införa ett rut-tak på 25 000kr per person och år. Efter att ha skickat ett mail till Vd:n Eva karin Sjödin Dahl med frågeställningen; "hur stor andel av homemaids omsättning som utgörs av kunder som överstiger detta tak?" får jag svaret "Det är en försvinnande liten andel" vilket måste anses väldigt realistiskt då det inte är många privatpersoner som konsumerar städhjälp för över 25 000/år. Det betyder att den politiska oron är totalt irrelevant och därför bör en uppvärdering komma.

Tillväxt: Homemaid växer organiskt med 6-7% år samtidigt är rut-tjänsten en branch i konsolidering och förvärv kan ske till attraktiva Ev/ebit-värderingar på grund av att branchen domineras av småföretag som inte har råd med någon betydande adminstration. Nettoskuldsättningen (räntebärande skulder/eget kapital) är 0 och övriga skulder är nere på historiskt låga nivåer. I mailet från Vdn heter det att "Vi diskuterar förvärv och det kan bli aktuellt" och man har en historia av lyckade förvärv som kan driva på tillväxten ytterligare.

Värdering:

P/e (2013)= 9,95ggr

P/c (2013)= 10,76ggr

Dir avkastning (2013)= 5%

Homemaids verksamhet är väldigt kapitalsnål vilket gör att all vinst kan delas ut eller gå till förvärv vilket en stor del av förra årets vinst gick till. I år har omsättning ökat med 7% utan förvärv samtidigt har rörelsemarginalen gått från 7% till 8% under de tre första kvartalen och är påväg upp mot tian på helårsbasis (senaste kvartalet som förvisso är det starkaste var marginalen 11%)

P/e (2014p)= 8,2ggr

p/c(2014p)= 4,5-5,5ggr

Dir avkastning (2014p)= 6,1%

Prognosen är gjord med konservativa beräkningar att vinsten för det fjärde kvartalet enbart ökar med samma % som de tre första kvartalet.Potenitella förvärv är heller inte medräknade vilket betyder att det finns chans för en betydligt större vinst eller att utdelningen överstiger 6,1% med råge.

Trotts att bolaget växer organiskt och levererar fina kassaflöden så sätter jag ett motiverat pris på endast p/e 14 på grund av likviditeten i aktien(som ändå är betydligt mycket bättre än sina kollegor på aktietorget ca 50-100kkr/dag) och goodwill-posten som tynger balansräkningen.

Motiverat pris: 13,25kr alltså runt 70% uppsida inom ett år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?