På den senaste tiden har en ny aktör dykt upp på toppen av börsens omsättningslistan. Citadel står nu regelbundet för 5-10% av börsens omsättningen. Det intressanta med dem är att de ägnar sig helt åt s.k. “high frequency trading” och bara för egen räkning. Jag har roat mig med att föra lite statistik över vad de gjort de senaste dagarna.
En fördel i analysarbetet är att deras nettoköp/sälj volym på en dag är mindre än 1% av totala omsättningen. Ett antagande kan då vara att de avslutar samtliga sin affärer samma dag utan att ha öppna positioner över natt. En sann daytrader alltså. Deras avkastning på dagsbasis kan då analyseras med större tillförlitlighet.
Sett över de senaste 2,5 dagarna har de omsatt fantastiska 3,4 miljarder kronor i 29000 avslut. Antalet avslut är dock lite missvisande så jag har gjort lite stickprov och det visar sig att affärer som deras program gör omsätter i storleksordningen 0,5-1Mkr. För analysens skull utgår vi från att de gör 1000 kompletta affärer per dag. ((1000 köp + 1000 sälj) * 700 kkr * 2,5 dagar = 3,5Mdr)
Genom att sedan titta lite noggrannare på vad de gjort i de enskilda aktierna och summera lite kan vi se att de bortsett från öppna positioner tjänat i storleksordningen 160 kkr över de 2,5 dagarna. Det blir alltså 64 kkr/dag och 6,40 kr/affär… Inte mycket kan tyckas…
Men, för att veta vilken avkastning de kan tänkas ha måste vi också veta hur stort kapital de behöver för att köra sin strategi. För att få en bättre bild av det har jag tittat på några enskilda aktier för att se vilken medianexponering de har i förhållande till sin omsättning i aktien och ett ganska grovt antagande om att denna siffra är någotsånär konstant över tiden. Det visar sig att den rör sig kring 1-2%.
Låt oss då anta att deras kapitalbehov snittar på 2% av omsättningen. De skulle då behöva 27 Mkr för att köra sin strategi (utan hävstång). 64 kkr/dag * 250 börsdagar är 16 Mkr. Det blir 59% på årsbasis. Inte direkt brödsmulor och en anledning till att det talas tyst om högfrekvenshandel.
Då vet vi förstås inte mycket om risken, för det behövs större statistiskt underlag, men vi kan anta med så många och korta affärer är det sällsynt med förlustdagar och näst intill omöjligt med en förlustmånad. Och med så låg risk kan hävstång och därmed avkastning skruvas upp till ännu högre nivåer…
Tänkte nu titta lite mer i detalj på exakt när dom köper och säljer för att reverse engineera deras modell.
Jag har väl för lite att göra antar jag…
/sifferkoll.se