Post entry

US Dollar index - USDX - visar att dollarn stärks

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

US Dollar index, USDX, mäter den amerikanska dollarns styrka gentemot sex viktiga valutor. Indexet är viktat, vilket innebär att det lägger större tyngd vid vissa valutor. De sex som ingår i USDX är Euro, Yen, Brittiska pund, Kanadadollar, Schweizerfranc samt den Svenska kronan.

USDX ligger på 76,8 - när detta skrivs. Rent tekniskt så befinner sig indexet över sitt femtiodagas glidande, och har nu nått till den nivå där det konoliderade mellan november 2007 och början av mars 2008.

Indexet låg som högst i 90, inledde därefter en fallande trend, som var start nedåtriktad fram till bottennivån i mars 2008. Lågpunkten noterades till 70,7. Nedgången var då 22 procent.

Sedan i mars har uppgången varit nära tio procent.

Det går givetvis inte att förutse hur dollarn kommer att röra sig utifrån detta index, däremot så ger det en god bild av hur den ligger till relativt de sex valutorna.

http://quotes.ino.com/chart/?s=NYBOT_DX

En stärkt dollar har stor betydelse för vinstutvecklingen i vår svenska verkstadsindustri. För gruvbolaget Boliden är en uppgång av dollarkursen mycket viktig.

Hennes & Mauritz (H&M) och SSAB A är två, av få, bolag som missgynnas av en stärkt dollar.

----

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?