Post entry

Paranoian som styr marknaden.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Underligheter har förekommit på marknaden den senaste tiden, fluktuationer och rädsla för en double-dip.

Jag läste ett inlägg någonstans om att fler och fler aktörer på marknaden blir mer och mer rädda för HFT (High frequency trading) och helt ärligt så jag har jag ännu inte tagit ställning det här fenomenet. Är det bra eller är det dåligt? Nu skall inte dagens inlägg handla om HFT men jag tänkte inleda med en kort kommentar.

HFT som innebär att datorer har, utifrån angivna värden och parametrar, programmerats att köpa och sälja värdepapper. Väldigt förenklat skrivet. Istället för att det är traders som sitter bakom en skärm och agerar så sker den här typen av trading helt automatiserat. Fördelen med den här typen av trading är då att den kan ske på bråkdelen av en sekund, millisekunder faktiskt. För ibland uppstår kursfall som enbart vara i just några millisekunder och då är de här datorerna programmerade att "fånga" köptillfället och sedan sälja och därmed gå med vinst. Kort och gott. Vanligtvis är jag öppen för förändringar och tycker om alternativ, men frågan är om det här kommer att innebära en ny typ av handel och vad kommer att hända med mindre aktörer som då inte spelar på samma villkor som dessa direktlänkar till vinst. Uppföljning kommer.

Nej, det jag vill belysa är senaste tidens handel. Handeln har varit extremt volatil och det har varierat i väldigt stor utsträckning. Ena dagen upp och andra dagen ner. Inget speciellt i sig i och för sig men jag upplever det som att marknaden är aningen nojig över framtiden. Why? Beror det på USA siffrorna som kommer lite då och då eller beror det på att folk förväntar sig en sak men när det inte sker så hyser man genast misstanke mot en uppgång? Enligt min mening så är det här en oerhört illustrativt psykologiskt beteende. Handlarna misstror marknaden, och då framför allt småhandlarna, Svenssons.

Jag läste en artikel av aktieanalytikern Peter Malmqvist, som jag för övrigt tycker är bra, att svenska bolags vinster skenar och bolagen går som tågen. Det är lite av ett faktum svensk ekonomi går bra! Vidare har vi god export som "pumpar" in pengar i svenska bolag. Que? Hur kommer det sig då att aktiemarknaden inte hänger med. Enkelt. Paranoia. Det är psykologiska spärrar som gör att Svenssons (Ja, jag skyller allt på de små aktörerna) hellre sparar än investerar i aktier.

Jag skrev tidigare i ett inlägg att om man är osäker (beroende på vem man är och alla andra faktorer) så skall man vänta eller gå in långsamt med investeringar. Personligen tycker jag mig se en del klart fina bolag att investera i. Ett exempel som uppenbarades i veckan. H&M sjönk till bortåt 228, 70 kr och fredagens stängningskurs var 239,39 med köprekommendation 265kr (BofA-ML). Nu skall man väl ta det lungt med köprekkar då det ändå visar sig att bara varannan faktiskt går år rätt håll men min ståndpunkt är ändock, beroende på subjektiva faktorer, att det är ett spännande investeringsläge just nu och det går att dra ganska stor nytta av den volatila handel som är. Risken för en nedgång tror jag är lite, i alla fall i Sverige.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?