Det var mangement-gurun Peter Drucker som sa detta.

Andra manegment-rådgivare säger:: En företagare skall älska sina kunder och sina anställda. Då kan det inte gå fel för ett företag.

Den här på Redeye så omskrivna aktieexperter Peter Lynch köpte gärna aktier efter vad han sett “på stan”. Om vissa butiker öppnade på de stora gatorna. Om vissa restaurangkedjor blev populära.

Han kollade vad döttrarna använde för smink och skönhetsmedel. Tillverkades de populära produkterna av börsnoterat bolag.

Jag kommer ihåg när jag var i Nordafrika under 90-talet, när Ericsson stod på toppen. Många ungdomar tyckte namnet Ericsson var rent magiskt när det uttalades med fransk eller arabiskt accent. Alla beundrade Ericsson-telefonerna.

Sedan vet vi vad som hände efter millenium-skfitet. Inga telefoner var ju så ute världen över, som just Ericssons. Det kan gå fort och det gjorde det i detta fall.

För vid samma tid för tio-elva år sedan frågade jag vad eleverna i hans klass hade för telefoner. Ericsson naturligtvis.

Vid samma fråga året därpå blev svaret Nokia.

Nu var han ensam i klassen med sin Ericsson. Övriga hade Nokia.

Något hade hänt och det hade gått fort!

För några år sedan var jag i Prag. Många ungdomar talade euroforiskt om klädbutiken HM som hade flera butiker i stan.

- Första gången kan vi ungdomar i Tjekien köpa fullständigt moderiktiga kläder och det sensationella, till ett billigt pris.

En revolution!

Jag är hemkommen från Prag för en vecka sedan.

När jag nu vid vistelse i Tjeckien i mars månad 2011 frågade om Hennes & Mauritz fick jag svaret.

- Dit kan man inte gå och handla. Det är så tråkigt så. De har aldrig något modernt!

Chockerande, skrämmande. Något hade hänt tyckte jag.

När jag kom hem sålde jag mina HM. Sedan kom överraskande köprekommendationer från såväl SEB som Affärsvärlden som tidigare talat om höga bomullspriser m.m. som skäl för försäljning.

Jag hoppas ingen tror att enda skälet för försäljningen. var upplevelsen i Prag. Att ingen fundamental analys låg bakom.

I flera år har jag konstaterat att HM delar ut i stort sett hela vinsten, och tidvis mer än detta, i utdelning.

Man förstår orsaken, som jag skrivit i bloggkommentar tidigare i dag.

Det är det bästa och skattemässigt bästa sättet att plocka ut sina vinster ur företaget..

Skulle de sälja blir det rubriker i tidningarna. Nu får de ut pengar från familjeföretaget utan att behöva sälja, genom rekordhögutdelning, som dessutom är skattemässigt billigare för dem att ta ut, än för vanliga aktiesparare.

De rika svenskarna fick genom statsminister Göran Persson förmånligt skatteavtal, för att inte flytta till Schweiz.

Vad som är positivt för aktien är att företaget använder så litet kapital för att driva denna jätte till företag.

Jag har räknat ut att kostnaden för kapital i verksamheteni HM för ett år bara är en niondel av vad aktieägaren får i vinst ett år (ökningen av företagets egna kapital + utdelning). Om intresse finnes kan jag utveckla just denna uträkning.

Det är under alla förhållande sensationella siffror! Hur bra som helst!

Men framtiden. Familjen Persson är nu en av världens mest rika släkter. Utvecklingen före HM och familjen Persson är svindlande.

Även aktieägarna har fått “vara med på resan”, som det så vackert heter.

Men framtiden?

Vi har alla sett i tidningarna att presidentfrun Obama hade en klänning från Hennes & Mauritz butik i USA när hon framträdde i TV.

En rik medelålderskvinna som tycker om HM:s kläder.

Håller HM på att byta kund-kategorier. I sommar startar nye HM-chefens nya skapelse (en butik för elegantare kläder för finare publik) sin första butik på Biblioteksgatan i Stockholm.

Konceptet har tidigare utvecklats av Carl-Johan Persson i London och Paris.

Denne direktör är som jag skrivit tidigare vän till kungabarnen. Han har varit skolkamrater med Viktoria. Hon har varit med på hans bröllop.

Är Carl-Johans vilja och centrum där farfar Erling och pappa Stefan hade sin koncentration: Billiga modekäder för vanligt folk?

Håller HM på att ömsa skinn!

Blir det lika lönsamt i fortsättningen?