Post entry

När tillväxten avtar... (H&M)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läste i DI om hur priset på stockholms golfklubbars spelrätter (aktier) har rasat senaste 3 åren. Kungsängens GKs aktier har tappat nästan 80% i pris sedan 2005, för att nämna ett exempel. I artikeln fanns också en liten bild på hur tillväxten av antalet aktiva golfare i Sverige har sett ut senaste 100 åren. Det var en stabilt stigande kurva fram till 2005 då den började sjunka; inte en kraftig nedgång, utan en svag.

Det fick mig att tänka på börsen i allmänhet och H&M i synnerhet. H&M som har haft sådan otroligt fin tillväxt under en lång tid. Sveriges mest pålitliga företag, en aktie som man köper och låter gå i arv, osv. Så brukar det låta när folk pratar om H&M.

Men en dag mognar alla tillväxtbolag. Hög tillväxt kan inte pågå för alltid, det blir en omöjlig ekvation. Och när tillväxten avtar så slutar de forna snabbväxarna värderas till de höga vinstmultiplarna som brukar appliceras på tillväxtbolagen. Lägre värdering ger lägre kurser. Titta bara på hur marknaden reagerade när Björn Borgs tillväxt började avta i vintras. Eller Axis för några veckor sedan. Det finns gott om exempel.

Idag kom H&M med svaga försäljningssiffror för april. I jämförbara butiker minskade försäljningen med 10 %, vilket var betydligt sämre än förväntningarna som låg på -4,9 %. Den totala försäljning sjönk med 1 % i , jämfört med samma månad 2007 då försäljningen ökade med 21 procent. Förvätningarna låg på 6,4 % försäljningsökning.

Nu ska man kanske inte dra för stora växlar på en enskild månad, men jag tycker att det är läge att tända en liten varningslampa, en heads up. H&Ms P/E-tal ligger på dryga 20, vilket tyder på förvätningar om fortsatt god tillväxt. Om H&M kommer att fortsätta rosa marknaden och lever upp till sin värdering får vi se. Jag är tveksam och skulle själv passa mig för H&M ett tag för att se om april var en av solens fläckar eller om det var början på en trend.

Ser nu att H&M står ungefär oförändrat (senaste 344 kr) jämfört med gårdagens stängningskurs. Marknades tilltro till företaget är imponerande och samtidigt lite skrämmande. Det blir upp till bevis för Persson&co om framgångssagan ska fortsätta i dur och jag kommer att följa utvecklingen med spänning.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?