Post entry

The Line of Least Resistance

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har läst flera intressanta aktierelaterade böcker under sommaren, varav en är "Jesse Livermore - world's greatest stock trader" av Richard Smitten. Livermore var en stor profil på sin tid och gjorde sig känd som världens kanske skickligaste trader. Han levde ett kort, tragiskt och fascinerande liv. Många känner till honom genom Edwin Lefèvres klassiker "Reminiscences of a Stock Operator" där Livermore spelar huvudrollen.

En av Livermores grundregler var att alltid handla med "the line of least resistance". "Bend with the trend".

En annan lärdom som han drog var att man får de största vinsterna under de långsiktiga rörelserna. Aktier kan stiga/sjunka 1, 5 eller 15 år i rad, varför ska man då ta hem vinst efter en vecka om grundförutsättningarna är desamma?

"After spending many years in Wall Street and after making and losing millions of dollars I want to tell you this: It never was my thinking that made the big money for me. It always was my sitting. Got that? My sitting tight!" har han en gång sagt. Det är ett uttalande som många har missuppfattat. Han menar inte att man ska köpa/sälja och blund och hoppas på det bästa, utan att man ska rida på den långsiktiga vågen. Simma med strömmen.

Jag har pusslat med en långsiktig portfölj som inte kräver samma uppmärksamhet, engagemang och aktivitet från min sida som min nuvarande portfölj bestående av småbolag gör. Två aktier som skulle kunna ta plats i en sådan portfölj är H&M (305,5 kr) och Kinnevik (95 kr).

Både dessa aktier har tilltalande fundamenta, men handlas i en tydlig negativ trend, vilket får mig att avvakta köp på dessa nivåer. Jag har lekt lite i paint och mina slutsatser är:

H&M: Bildar lägre toppar och bottnar. Har ett starkt historiskt stöd vid 250-260 kr. Det är ~15 % nedsida dit. http://img181.imageshack.us/my.php?image=tahm2ps1.png

Kinnvik: Bildar, likt h&m, lägre toppar och bottnar. Har ett starkt stöd vid 70-75 kr. Det är ~25 % nedsida dit. http://img184.imageshack.us/my.php?image=takinvbho6.png

En annan aktie som skulle kunna platsa i den långsiktiga portföljen är HQ (100 kr) (som har kommit ner en hel del i pris sedan min finalanalys). Där gjorde jag också en teknisk analys av läget strax efter min fundamentala analys (http://www.redeye.se/medlemsanalys/22091). Här kommer en uppföljning:

20 maj skrev jag: "Jag tror dock att man ska vara alert om aktien ser ut att vända ner igen och bildar en topp lägre än den förra (153 kr). Som vi ser har aktien gjort tre lägre toppar på rad och bildat en rätvinklig fallande triangel som indikerar fortsatt nedgång. Så här kan det scenariot se ut:
http://img247.imageshack.us/my.php?image=tahqzb5.png"

Idag: Jag fick rätt (eller tur) i min förra förutspåelse och aktien har bildat en väldigt tydlig nedåtgående trend. Det finns inga stöd att ta fasta på under 80 kr. Aktien hade dock en ganska kraftig rekyl upp från denna nivå (steg 41 % på kort tid) och jag tror på ett scenario där aktien söker sig ner mot den nivån igen och bildar en dubbelbotten alternativ sätter en högre botten. Ska bli mycket spännande att se var aktien tar vägen den närmaste tiden. Får vi en botten under den senaste ser det fortsatt mörkt ut för HQ. Senaste dagarna har aktien tappat ca 10 % och det kan mycket väl fortsätta sjunka ett tag till, men ha ögonen på var aktien vänder upp igen. http://img212.imageshack.us/my.php?image=tahq2jp1.png

Slutligen tror jag att man i många fall gör gott i att avvakta ett trendbyte istället för att försöka gå mot strömmen. Ska bli intressant att utvärdera om jag har rätt i mina förutsägelser och om Livermores teorier fungerar för mig eller om jag bara gör mig en björntjänst.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?