Post entry

Hur billiga är aktierna?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur billig är börsen, egentligen?

Ett sätt att klargöra detta är att titta på P/e-talet i jämförelse med tidigare P/e-tal. Då visar det sig att aktierna är lågt värderade i förhållande till hur de värderats tidigare. Tex har sällan Hennes & Mauritz haft ett så lågt p/e-tal som nu. Det gäller även många av verkstadsbolagen, som Sandvik, Volvo och Scania.

Man kan givetvis göra den invändningen att vinsterna i företagen möjligen är extremt hög, just nu, och därför borde det vara bättre att räkna på lägre vinster i framtiden.
Utifrån perspektivet - lägre vinster i framtiden - är möjligen börsen fortfarande något högt värderad, förutsatt att vinsterna kommer ned på långsiktiga "tråknivåer". Då återsår ännu några månader av fallande kurser. Jag räknar med att nästa kvartals rapporteringar kommer att kasta ljus över saken.

Ett tredje infallsvinkel för att bedöma hur billig börsen är, och avgöra om man kan fina aktier som är köpvärda, är att titta på värderingen av bolagens egna kapital. (Kurs/JEK). Enligt detta nyckeltal ligger börsens värdering för närvarande precis på det långsiktiga genomsnittet.

---------

Med hjälp av analysprogrammet "Hitta kursvinnare" kan man göra ovanstående överväganden själv, aktie för aktie. När man vet priset på aktien i förhållande till tidigare P/E-värering och även känner till normala vinstnivåer kan man bli sund och självständig i sitt agerande. Tittar man även på värderingen i förhållande till företagets eget kapital har man ytterligare en värdefull ledtråd.

Tidningen Aktiespararen ger vägledning om hur man hanterar programmet. Det krävs viss erfarenhet och träning att göra analyserna på egen hand.

Klarar man av att göra aktievärdering oberoende av någon rådgivare, så klarar man lättare att slå dövörat när bankernas proffesionella säljarskara leverarar sina ned- och uppgraderingar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?