Förnuft, fundamenta kontra rädsla och panik
2008-10-24 16:44, Edited at: 2010-06-11 11:41Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Förnuftet säger att aktierna är billiga nu. Man behöver vara titta på värderingarna så inser man snabbt att så låga priser i förhållande till vinsten som det är nu, har det inte varit på många år.
Volvo kan tjäna som ett exempel. De är lägre värderade än på mycket länge, ändå så faller kursen hejdlöst. Det är rädslan och paniken som tar överhand över förnuft och värdering.
Hennes & Mauritz storägare köpte häromdagen 900.000 aktier i det egna bolaget. När Stefan Persson köper så många värdebevis i ett företag, som han känner så väl, har han säkerligen överlagt lämplig tidpunkt. Ändå är Hennes och Mauritz lägre värderat idag än då huvudägaren införskaffade nästan en miljon aktier. Hur kan det komma sig? Svaret finns förmodligen i det två ledorden "rädsla och panik".
H & M är det bolag på börsen som gett bäst avkastning över åren, sett i ett långsiktigt perspektiv.
Dagens nedgång på drygt 9 procent är den största allmäna börsnedgången i Sverige på 25 år. Hur kom det sig att alla ville sälja idag, och inte sålde redan igår? Svaret är att det finns rädsla i marknaden, och då betyder det föga att börsen redan gått ned flera dagar i rad. Räddningspaket och sänkta marknadsräntor tycks inte heller ha någon inverkan. Rädslan är blind för värde. Förnuftet får vika inför panik.
Det amerikanska Dow Jones har svängt nära nog nio procent varje dag de senaste veckorna. Ibland rejält upp, andra gånger hejdlöst ned. Det innebär, omräknat, att den sammanlagda rörelsen - utan hänsyn till riktning - omfattar 90 procent av värdet på underliggande aktier. Volatiliteten är med andra ord rekordhög.
De flesta aktierna ger nu entydigt teknisk säljsignal,utifrån trendaspekten. Få bolag har klarat av att hålla sig kvar i stigande tendens.
Insiders och proffs med kassan bevarad är nu glada att kunna köpa aktier vid femårslägta. Rean är omfattande.
Studerar man avslutslistorna ser man att många småposter säljs. Mindre placerare får panik, och småsummorna indikerar att det är amatörer som gör sig av med sina aktier. Det som driver på kurserna nedåt är de stora mängder aktier som lämnar hedgefondernas depåer.
Risken är väldigt låg nu. Den har inte varit så låg på 34 år, det vill säga inte sedan 1974-1975. Det kan kännas som att "svära i kyrkan" att säga att risken är lägre nu än tidigare, men sett utifrån värdering, så är det så. Frågan är om man inte även skulle kunna säga att det är det utifrån en volatilitets aspekt också, eftersom att vi nu befinner oss i botten av en stor sinusrörelse.
Börsen är med andra ord, både "undervärderad" och "översåld". När fundamentalister och tekniker tar varandra i hand brukar fina köplägen uppstå.
Det är dock inte säkert att rekylen uppåt kommer omedelbart. En undersökning gjord av Affärsvärlden visar att det kan vara kärvt även en månad efter en stor bottenotering. Rädslan måste så att säga få krypa ur marknaden innan optimismen kan återvända.
Artikeln "börsras - så gick det sen", finns att beskåda här:
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article438923.ece
.