Post entry

Fantastiskt dåligt av mig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nästan exakt ett decennium sedan satt jag och lugnade ner en kollega att hans H&M aktier var en bra placering…på lång sikt. Dåvarande VD:n Fabian Månsson fick bära hundhuvudet på en rapport som fick marknaden att hicka till och dumpa H&M. Min kollega fick kalla kårar och undrade huruvida han skulle agera som marknaden eller tro på mig.

Mitt lugnande tal till honom grundade sig på det alla andra sa, att H&M var ett fantastiskt företag att äga aktier i. Naivt och dumdristigt av mig är bara förordet.

Några år senare upptäckte jag Ben Graham och fick en ”Aha” upplevelse. Med hans enkla och sunda principer begrep jag värdet av att göra läxan innan man investerar i en aktie för att inte tala om att prata varmt om en aktie.

Efter en snabb analys á la Graham insåg jag att H&M faktiskt var ett fantastiskt företag, det hade den varit sedan länge tillbaka. Huruvida min kollega själv trodde på det fick jag aldrig veta, men jag hade rätt. Problemet var bara att jag grundade min rekommendation på ett fantastiskt dåligt sätt.

H&M är fortfarande ett fantastiskt företag med hög tillväxt, enkel affärsmodell, genial affärsidé, kompetent ledning och en näst intill obefintlig skuldsättning. Att ett skuldfritt tillväxt företag dessutom har utrymme att ge utdelning är pinsamt lysande.

Jag köpte aldrig aktien när jag helt grundlöst rekommenderade den, inte heller när jag väl hade gjort läxan och såg värdet, inte ens när finanskrisen justerade värdet till smått otroligt låga kurser. Jag har fortfarande inte köpt den.

Det är just detta som är det fantastiskt dåliga….att ha gjort läxan, ser värdet, får århundradets köptillfälle men köper inte.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?