Om vi backar till år 1900 i Sverige så var vi fortfarande ett fattigt land som var mitt inne i en omvandlingsprocess från jordbrukarnation till att bli en industrination. Landet hade drabbats av flera missväxtår och amerikaflytten var något som många fortfarande längtade efter.

Dom flesta blev naturligtvis kvar och kämpade på under knappa förhållanden i ett hopp om en bättre framtid. I början av seklet så kom då en första svenska uppfinning som gjorde världssuccé och det var kullagret. 1927 skruvades den första Volvon Jakob ihop. Nästa stora svenska uppfinning blev Tetra paken av Ruben Rausing. Han förstod nyttan av en livsmedelsförpackning efter ett besök i USA där han såg dom första snabbköpen. Mjölkförpackningen känner ju alla till. Framgångarna fortsätter med Ericsson och många IT-bolag som såg dagens ljus i.o.m internets intåg. Vi har haft alla möjlighheter till en hållbar ekonomiskutveckling över mycket lång tid.

Vi har haft nytta av våra enorma mängder skog, järnmalm, älvarna som ju många andra länder inte har eller har haft.

Två världskrig höll den ekonomiska utvecklingen tillbaka i Europa 1914-1918 och 1939-1945 och bägge gångerna var det amerikanska krediter och direktinvesteringar som fick fart på bygget Europa. Det fick dock ett abrupt slut i Tyskland då Wall street kraschade 1929 och det drabbade Tyskland allra hårdast. 1933 tar då ett nationalsocialistiskt parti över i Tyskland och 2:a världskriget är ett faktum 1939. Sverige håller sig utanför kriget och när det är över 1945 så börjar en exempellös ekonomisk tillväxt i Europa och Usa . I Europa är det än en gång med hjälp av amerikanska krediter och investeringar som vi kommer igång.

Sverige har avsättning för allt vi tillverkar och nya entreprenörer ser dagens ljus och en viss Ingvar Kamprad börjar så i början av 1950 talet sitt segertåg över världen och SAAB hade några år tidigare kommit ut med sin första serietillverkade bil. Svensk, europeisk och amerikansk industri rullar obevekligt vidare under nästan 30 år utan en enda börskrasch som följd. Hur kunde en uppgång vara så länge utan en enda riktig stor krasch ? Nu klarar vi en ekonomisk uppgång under 5-6 år och så kraschar allt igen. Vad gör vi för fel hela tiden ?

Vi lånar för billiga pengar och kan bara inte hålla oss från att överkonsumera saker o tjänster. Den ekonomiska motorn rusar och till slut så stannar den helt, igen…Lagom är bäst..

1973 kom den första nedgången eller minikraschen, till följd av oljeembargot men det var en västanfläkt jämfört med dom krascher vi har sett under den senaste 20 års perioden. Nu kommer börskrascherna med tätare mellanrum. Att vi får cykliska nedgångar i ekonomin är ju helt normalt. Jag tror att respekten för pengar och pengars värde har urholkats i takt med att utlåningen har liberaliserats, och i sverige startade attitydförändringen 1985 när bankernas utlåning blev i stort sett helt fri. Den var ju som bekant starkt reglerad innan det. Efter 1985 kommer krascherna oftare och med större kraft.

Alla börskrascher har alltid börjat med bankerna och deras enorma utlåningar. Sedan drar det med sig flera sektorer..

Under min uppväxt så hette ledorden spara och inte låna till det onödiga. Farsan min köpte t.ex alltid sina Volvo amazoner kontant. 12.000 kr drog han fram ur plånboken en gång 1969-1970 när han pekade på en ny röd Volvo amazon. Jag var med då. Respekten för att gå till banken och ta på sig lån och därmed bli skuldsatt var allt för stor även om det kanske hade fungerat. Det hade hellre blivit en bättre begagnad än att låna sig till en helt ny bil. Pengarna hade han sparat ihop under några års tid. Folk hade helt enkelt väldig väldigt låg skuldsättning och ett relativt högt eget sparande. Nu är förvisso svenskens sparande alldeles för lågt jämfört med många andra länder.

Bankerna började låna ut mer och mer samtidigt som dom första reklamradiokanalerna fick tillstånd i etern, och där löd budskapen att man skulle låna för det var lätt och billigt. Låna hos oss, var en enkel slogan som pumpades ut varje kvart eller så. I min ungdom så lånade man helt ekelt inte till saker man egentligen inte hade råd med, men idag är situationen en helt annan. Att låna till sin som jag ser det, överkonsumtion, är ett helt normalt beteende bland många idag. Easy money är lånade money………

Vi måste återgå till det gamla tänkandet vad gäller att spara först och inte hålla på med den överkonsumtion som är idag med lånade pengar. Pengar måste vara åtråvärt och inte allt för lättillgängligt för alla och envar, för vi snubblar bara på våran egen girighet gång på gång, på gång, på gång….

Kalles farsa