Post entry

Vem är du?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

“Vem är du, vem är jag, levande charader”, sjunger Arja Saíjonmaa med sin typiskt finlandssvenska dialekt. Frågan är rätt intressant ur ett börsperspektiv, för ur min synvinkel är det ju du som är aktiemarknaden. Skulle jag bara veta hur du agerar så skulle allting kännas betydligt enklare. Jag vet dock att du använder t ex blankning, vilket inte jag gör. Skulle det inte vara enklare om vi skulle ta varandra i hand och gå åt samma håll? Jag tycker även att du agerat väldigt irrationellt den senaste tiden. Jag har svårt att förstå varför du valt att trycka ner alla småbolagsaktier så pass kraftigt som du gjort. Är detta något som kommer att bli bestående? Gillar du inte småbolagsaktierna mer? Ett litet tecken skulle du väl kunna avslöja så jag åtminstone vet färdriktningen?

Om jag skulle avslöja mig själv tillika så kanske det skulle vara lättare att samarbeta så att vi tillsammans skulle kunna ta ett ordentligt språng uppåt i värdekedjan. Frågan är bara den att jag är inte riktigt säker på om jag ens vet vem jag själv är?

Ibland ploppar det upp en massa smådjävlar som ställer till bekymmer. De kallar sig bla för girighet och försvarsmekanismer och jag blir alltid lika förvånad när de dyker upp. Jag minns under IT-yran då jag befann mig i den lilla orten Dalsbruk i sydvästra Finland och tågade med självsäkra steg in på närmaste bank för att köpa aktier i IT-bolaget TJ Group. Jag minns hur spännande det kändes när jag skrev på köpordern och sedan den välbefinnelse som uppkom när jag promenerade ut från banken. Jag hade absolut ingen aning om vad TJ Group egentligen sysslade med men det stod ju med stora bokstäver på löpsedlarna att IT-bolagen skulle erövra världen och att de var grovt undervärderade. Det fanns således enkla pengar att tjäna med låg risk. När sedan ballongen sprack så dök det upp en försvarsmekanism som förbjöd mig erkänna mitt misstag, vilket resulterade i att jag höll kvar hoppet till aktien och bistert såg hur aktien gjorde en mollbärgare och landade med ett magplask på den torra bassängbottnen. Jag tappade 98 % av värdet och ärren efter detta blev djupa och har resulterat i en kronisk molande värk som regelbundet sänder ut varningssignaler i samband med aktieköp.

Trots detta har jag fortsatt att ha en hög riskprofil. Strategin grundar sig på att avkastningen för en högriskaktie kan bli betydligt högre än en aktie med begränsad risk. Resonemanget går även ut på att om jag lyckas hitta någon potentiell tiotaggare så bör denna täcka de förluster som uppkommit från misslyckade placeringar. Strategin har varit kostsam det måste jag medge men det har även funnits rejäla glädjestunder. Jag har dock med åren börjat inse att det är svårt att hitta tiotaggare men potentiella dubblare finns det betydligt fler av. Det som varit absolut svårast har varit att acceptera en förlust och sälja av aktien, men efter en lång period av träning känns det som att jag nu börjar klara av detta betydligt bättre än förut. Skulle jag däremot inte lyckats utveckla denna förmåga så skulle året slutat betydligt mörkare än det gjort. Ett annat bekymmer är givetvis förmågan att hålla fast vid en vinnare och inte sälja för tidigt. Detta har inte varit enkelt med tanke på min höga riskprofil. Det känns således alltid attraktivt att sälja då en aktie stigit kraftigt för det är ju trots allt en högriskaktie. Det är alltid bra att ta hem en vinst brukar ju en vanlig förekommande rekommendation låta. Javisst kan det vara bra att ta hem vinsten, men det beror trots allt på förutsättningen framgent. Finns det fundamentala orsaker bakom uppgången eller är det bara rykten eller något blygsamt insiderköp som orsakat den upphaussade stämningen?

Jag anser dock att jag under åren byggt upp en hyfsad fingertoppskänsla och min riskbenägenhet har även minskat. Jag har visserligen stort intresse för förhoppningsbolag men värderingen skall dock vara någorlunda försvarbar innan jag beslutar mig för ett köp. Ett exempel på förhoppningsbolag som nu ingår i portföljen är Precise Biometrics. Jag började köpa några poster när aktien föll till 1,70 kr och har ökat på sedan dess. Risken är givetvis hög men jag anser dock att dagens värdering inte är så skrämmande med tanke på hur framtiden ser ut inom biometrisektorn samt den teknologi som bolaget besitter. Jag tror att nästa år kan bli rätt hyggligt för bolaget och med lite tur kan det få en ordentligt förlösande effekt för aktiekursen. Jag hoppas även att det rykte som uppkommit på BS från CarlFredrikOlsson, alias Precisely, är sant om att ett NID kommer att presenteras under mellandagarna. Detta skulle ytterligare späda på förhoppningen om att det nu vänt rejält för bolaget.

Jag har även börjat intressera mig mer och mer för tråkiga turnaroundbolag. Erfarenheten säger mig dock att det vanligtvis brukar ta betydligt längre tid än man tror innan förlusterna vänder till vinst, men med ett skarpt öga kan man lyckas identifiera signaler som tyder på en snar vändning och när det sedan vänder kan det bli ordentligt lyckosamt att ha aktien i portföljen. Tålamod är således ett viktigt attribut. Jag har under mellandagarna bl a fördubblat mitt innehav i bortglömda Thalamus. Aktien handlas under Eget kapital och nyhetsflödet har varit överraskande positivt den senaste tiden. Det märkliga är att aktien inte reagerat på detta. Bolaget är synnerligen intressant och på kort sikt kan en försäljning av operatörsverksamheten inbringa rejält med slantar vilket i bästa fall skulle innebära att i princip kassan skulle motsvara dagens börsvärde. Detta låter onekligen för bra för att vara sant men med tanke på att dotterbolaget P to P IT-Consulting tuffar på bra med hög tillväxt och hög lönsamhet samt att jag räknar med att lönsamheten i Fiberdata successivt kommer att förbättras så finns det alltså fler skäl att tro på en uppvärdering på sikt. Således är min slutsats att aktien är mycket förmånlig just nu.

Jag har nu kortfattat förklarat lite hur jag resonerar och nu är det således din tur att berätta, du som är marknaden, ur min synvinkel. En liten vink är det enda jag behöver, snälla!

Det jag slutligen undrar är vad egentligen TJ Group pysslar med?

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?