Post entry

Inte lätt att vara småsparare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en månads arbete på sjön är jag nu hemma igen, givetvis med brända fötter och tår efter den senaste månadens börsutveckling. Att vara småsparare och intresserad av aktier sätter sannerligen en på svåra prövningar just nu. Det känns som att man sitter ensam, förvirrad, någonstans i ingenmansland och har absolut ingen aning om vart man skall gå.

Förvirringen ökar med hjälp av media som kablar ut statistik, prognoser och profetior om det ena efter det andra. Ord som inflation, stagflation och recession avlöser raskt varandra när alla ”förståsigpåare” dundrar ut med pessimistiska skräckscenarion. Det är sannerligen inte lätt inte, särskilt när optimisterna tror att vi är i en superkonjunktur. Så vad skall då en liten småsparare som jag fundera på?

Jag känner mig lite förbryllad då jag känner mig en aning apatisk(eller kanske det är lugnhet) trots att portföljvärdet kontinuerligt sjunker. Jag borde ju skarpt kritisera mig själv och ställa mig frågan om jag verkligen har tillräckligt med kunskap för att syssla med aktier överhuvudtaget? Eller är det så att jag bara har en uppblåst självkänsla som förbjuder mig att erkänna att jag gjort fel?

Att ha bolag som Thalamus och Duroc i portföljen får givetvis stora konsekvenser när det är oroligt på världens börser. I allmänhet är det ju så att småbolagen tenderar att få extra stryk då det är stormigt och i synnerhet bolag där aktieomsättningen är låg. Thalamus och Duroc kvalificerar sig dessvärre med bravur in i båda kategorier. Båda bolagen värderas dock under Eget kapital och med hjälp av renodling och synergier spås de gå mot en förbättrad lönsamhet. Thalamus VD estimerar bl.a. att bolaget skall nå en ebit-marginal på 10 % under Q1 nästa år och Durocs VD informerade nyligen om att han ännu inte ser någon vikande efterfrågan under nästa år för bolagets industrihandelsverksamhet, som just är det affärsområde som förväntas få störst genomslag för Durocs kommande lönsamhet. Ytterligare letar bolagen aktivt efter kompletterande förvärv som kan möjliggöras tack vare den starka balansräkningen. Tycker således inte att det finns tillräckliga argument för att sälja dessa innehav utan här är det förhoppningsvis så att det kommer att löna sig att sitta lugnt i båten.

Biolin, Precise Biometrics och Pilum är mer spekulativa inslag i portföljen och här är givetvis risken betydligt större, men jag ser även här inte någon speciell orsak till att varför jag skulle sälja dessa. Biolins VD är tämligen övertygad om att bolaget kommer att nå ett positivt EBITDA-resultat för Q4, upphöjt av analysinstrumenten men dock fortsättningsvis nedtryckt av Ospol. Jag tror dock att analysinstrumentens framgångar, åtminstone på kort sikt, kommer att överskugga Ospols kostnadsmassa vilket lär påverka aktiekursen positivt framöver.

Precise Biometrics är ett riktigt högriskprojekt. Jag tycker dock att en ljusare framtid för bolaget börjar utkristallisera sig. Att samarbetet med Oki börjar nå fruktbarhet var ju en riktigt bra nyhet och att Precise VD tror att bolaget kommer att nå liknande framgångar med andra bolag inom snar framtid späder på förhoppningarna om att det nu vänt för bolaget. Jag bedömer att aktien är intressant att spekulera i då reaktionen ofta blir våldsam när positiva nyheter presenteras.

Lilla Pilum har även mycket att bevisa framöver. Rapporten var ju en resultatmässig besvikelse men trots ökad riskfaktor tycker jag att framtiden fortsättningsvis ser ljus ut. Både VD och CFO är nya i bolaget och jag hoppas och tror att Törner har kompetensen för att driva igenom lönsamma projekt. Både VD och CFO har ju även tidigare arbetat tillsammans på Ramböll vilket ger förhoppningar om att de ”synkar” bra ihop. Det är ju allmänt känt att en duktig VD kan få underverk till stånd i små bolag så vi får väl hoppas att Törner tillhör den kategorin.

Jag känner mig således relativt lugn inför framtiden och trots att bankerna ivrigt marknadsför tryggare alternativ såsom aktieindexobligationer blir jag inte övertygad om att det är rätt alternativ för mig. Aktier är ju kul för tusan! Varför skulle jag sälja framtidsbolag och hoppa in i en trygg famn och sitta framför brasan och rulla tummarna när det just är dessa börs-turbulenser som sist och slutligen stimulerar och motiverar en att läsa mer om framförallt makroekonomi, vilket belönar mig med ökad allmänbildning.

Slutligen så har vi ju det här problemet med ”förståsigpåare” som siar om börsutvecklingen. Vissa bedömer ju att konjunkturen kommer att börja vända upp igen redan 2009. Med förhoppningen om en avtagande subprime-kris bör ju detta således snart börja diskonteras i börskurserna förutsatt att fler ”förståsigpåare” stöder uttalandet. Kockstuert Dahlströms ”kaffesump” säger att effekten av Fed’s sänkning av styrräntan den 11 december kommer att inleda början på julrallyt och att vi nu lämnat det värsta bakom oss!

Lycka till med kommande börsvecka!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?