Förhoppningsbolagens revansch!
2008-01-02 21:31, Edited at: 2010-06-11 11:00Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Idag läser jag:
Fingerprint + 40,15 % Audiodev + 16,16 % MultiQ + 13,0 %
Husqvarna B – 4,89 % Sandvik – 4,72 % Electrolux – 3,23 %
Förhoppningsbolagen golvade under årets första börsdag storbolagen redan i inledningsronden. Men matchen är dock inte över än. Att storbolagen valt att börja året med en taktisk räkning till åtta innebär troligtvis inte att de redan gett upp utan antagligen har de valt att samla kraft för att klara de svängningar som uppkommer under en tolv ronders börsmatch. Vem som står som vinnare när matchen är slut är således svårt att förutspå men helt klart är att i år är förhoppningsbolagen kanske bättre förberedda än någonsin!
Det har varit intressant att följa med dagens blogginlägg angående förhoppningsbolag. Det som är viktigt att beakta när det gäller förhoppningsbolag är att det inte går att dra alla bolag över samma kam. Det är således dags för en förklaring av hur jag kategoriserar ett förhoppningsbolag!
Kategori 1
Att bolag som har obefintlig försäljning i förhållande till börsvärde kategoriseras som förhoppningsbolag är alla medvetna om. Således håller även de flesta med om att bolag som Impact Coatings, Morphic och Epicept med lätthet platsar in i denna kategori. Här är det produkten som ännu inte kommersialiserats till fullo som väcker intresse för aktien. Det spekuleras även hej vilt om marknadens potentiella storlek och aktiekursen är oftast kraftigt spekulationsdriven påeldad av rykten och publicerade artiklar innehållande diverse information som med lite påhittighet kan kopplas ihop med det aktuella bolaget. Förr eller senare då aktiekursen passerat molnen för att påbörja en genombrytning ur stratosfären dyker det även upp en bubbelstämpel, vilket det även ivrigt debatteras om. Det är här som de verkliga vinnarna finns men även förlorarna beroende på vilken tidpunkt man köper aktien?
Det är här som agnarna skiljs från vetet och det är här som risken är som absolut störst. Den som lyckas köpa aktien i början av det lyckosamma bolagets resa får troligtvis uppleva den berömda tiotaggaren men de som köper aktien vid bubbelnivån i det misslyckade bolaget tappar oftast nästan hela insatsen.
Kategori 2
Inom denna kategori platsar de ”eviga” förhoppningsbolagen, alltså bolag som under många år via otaliga nyemissioner kämpat för att få ett kommersiellt genombrott. Här finns bolag som Fingerprint Cards, Precise Biometrics och Multiq. Inom denna kategori finns de bolag som har färdigutvecklade produkter men där marknaden ännu inte varit tillräckligt mogen för att ta emot dessa innovationer. Bolagen har även fått upp styrfarten på omsättningen men inte tillräckligt högt för att täcka förlusterna. Dessa bolag som tidigare tillhört ”kategori 1” har således misslyckats med att återupprätthålla marknadens förtroende vilket inneburit att den tidigare bubbelvärderingen spruckit och ersatts av en kronisk pessimism. Inom denna kategori har den skicklige tradern under årens lopp erbjudits fina förtjänstmöjligheter då aktiekursen varit extremt volatil, ofta påeldad av enstaka nyheter vilket ökat förhoppningen men sedan snabbt glömts bort och ersatts av vinsthemtagningar och kursnedgång. De som här haft aktien i portföljen under flera år har verkligen varit med om en nagelbitarresa och flera gråa hår har det säkert även dykt upp på hjässan. Det är även här som de verkliga förlorarna finns men även vinnarna beroende på när man har sålt aktien?
De som sålt innan bolaget bytte från kategori 1 till kategori 2 har sannolikt gjort en mycket bra affär. De som däremot sålt när de tröttnat på att vänta på framgången har givetvis gjort en betydligt sämre affär. Den som dock köper aktien när bolaget befinner sig i kategori 2 har faktiskt möjlighet att få en fin förtjänst om denne är tålmodig och väntar in den tid då marknaden öppnas för produkterna.
Kategori 3
Här är det uteslutande turnaroundbolag som platsar, alltså bolag med produkter som är fullt kommersialiserade i en mogen marknad men där företaget kämpar med att bryta förlusttrenden mot vinst. Konkurshot och behov av nyemissioner präglar ofta bolagen i denna kategori och förtroendet hos placerarna är i allmänhet vid en mycket låg nivå, vilket även präglar kursutvecklingen. De placerare som investerar i denna kategori av bolag har alltså ”förhoppningen” om att bolaget skall lyckas med sin turnaround. Den som köper aktien när en ljusare framtid börjar utkristallisera sig har således möjlighet till mycket god avkastning om denne väljer att följa med tills turnarounden fullbordats. Ericsson och Opcon är exempel på bolag som lyckats ge aktieägarna mycket god avkastning inom denna kategori och PartnerTech kan eventuellt vara en möjlig kommande kandidat.
Kategori 4
Här platsar de bolag som är i full språng uppåt i värdekedjan. Dessa bolag presterar god tillväxt, ofta över 50 % per år och har oftast även en fullgod lönsamhet. Här finns bl a Björn Borg och Odd Molly. Dessa bolag drar av förklarliga skäl uppmärksamhet till sig och aktiekurserna påeldas av framtida förväntningar om ännu högre tillväxt. Placerarna har således ”förhoppningar” om att framtida vinster kommer att lyfta aktiekurserna till ännu högre nivåer och bolagen som ofta är på väg att påbörja sin internationalisering spekuleras stegvis upp på börsen i takt med delårsrapporternas avslöjanden om att företaget är på rätt väg. Rekommendationen att satsa på relativt stabila tillväxtorienterade bolag förskönar dock ofta bilden en aning vilket gör att risken döljs bakom en ridå av ”förhoppningar”. Om då bolaget överraskar med en rapport som är betydligt sämre än förväntningarna blir underlaget snabbt halt och kursen faller kraftigt, Transcom är ett exempel. De bolag som däremot kontinuerligt klarar av att prestera fortsatt tillväxt med förbättrat resultat ger dock aktieägarna en lyckosam resa.
Personligen så försöker jag att undvika framförallt kategori 1 men även delvis kategori 4. Jag anser att risken är för stor att investera i förhoppningsbolag som har en relativt oprövad produkt och som värderas med skyhöga p/s-tal. Ytterligare känner jag mig osäker att hoppa på tåget hos ett lönsamt tillväxtbolag med högt p/e-tal då ett kortsiktigt hack i vinst/tillväxtkurvan kan få ödesdigra resultat för kursutvecklingen.
Däremot gillar jag att investera i kategori 2 och 3. Att hitta turnaroundbolag som visar tidiga friskhetstecken är inte lätt men jag stimuleras av sökandet och med ett intensivt researcharbete blir det ibland rätt lyckosamt. Att följa med hur marknaden utvecklas inför nya innovationer är också intressant, vilket kan ge ordentlig avkastning vid ett eventuellt marknadsgenombrott, men här försöker jag som sagt noggrant analysera om det eventuellt är en bubbla, vilket placerar bolaget i kategori 1.
I kategori 3 finns även varianten där turnaroundbolaget byter strategi, vilket innebär nya förutsättningar. Här finns möjlighet till god avkastning om man lyckas agera före marknaden märker effekten av detta. Två bolag som platsar i denna kategori är Duroc och Thalamus. Dessa kategoriseras som turnaroundkandidater tack vare deras befintliga verksamhet men ifjol förvärvade båda bolag ett varsitt lönsamt tillväxtbolag* inom ett nytt verksamhetsområde, vilket redan börjat ge ordentligt genomslag i rapporterna. Marknaden har dock däremot ännu inte noterat omfattningen av detta.
Sammanfattningsvis så vill jag förtydliga att åtminstone jag anser att det finns ett brett utbud av ”förhoppningsbolag” med varierande risker och möjligheter. Jag anser även att flera bolag är förmånligt värderade på börsen just nu. De flesta har drabbats hårt av de sista veckornas urblåsning, vilket gör att det bör finnas en ordentlig uppsida vid ett positivare börsklimat. Att därför satsa en del av portföljen på förhoppningsbolag kryddar tillvaron med såväl spänning samt möjlighet till rejäl avkastning. Jag är slutligen rätt övertygad om att den som väljer att stå fast vid sin strategi och gör en noggrann research om bolagen och dess marknad har möjlighet att lyckas rätt hyfsat på börsen.
Ha en mysig kväll!
”De bolag som nämns i kategori 2 är alla intressanta enligt mitt tycke. Fingerprint och Precise är intressanta då båda bolag kablat ut positiva nyheter den senaste tiden vilket skvallrar om att marknaden börjar bli mogen och redo för deras innovationer. Multiq presenterade idag bolagets största order någonsin och bolaget har via ett tungt förarbete placerat sig själva framför porten till ett ordentligt genombrott för bolagets innovativa bildskärmar.”
* Duroc köpte Swedish Toolgruppen och Thalamus köpte P to P IT-Consulting