Post entry

Dividendtörstande

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är en spännande rapportperiod som vi nu påbörjat. Jag måste erkänna att jag känner mig lite som Dracula. Törstig till tusen men inte efter blod utan det är givetvis börsbolagens direktavkastning som lockar. Tack vare den sura börsstämningen så är direktavkastningen ovanligt hög och det finns en hel del bolag som utöver en hygglig dividend även värderas med ett p/e-tal under 10 och som därtill presterar en imponerande tillväxttakt. Jag blir således lite som katten när den studerar papegojorna. Jag bara slickar mig kring munnen...

Vanligtvis brukar ju aktiekursen initialt sjunka med lika mycket som dividenden men i år tycker jag att det finns goda chanser för att kurserna kommer att återhämta sig rätt snabbt eller kanske till och med marknaden helt kommer att ignorera det kapitalflöde som lämnar bolagen och istället fokusera på rapporterna som trots allt kommer att vara bra i förhållande till nuvarande kursnivåer. Och visst låter det lockande att det finns bolag som visar tillväxt, värderas med ett p/e-tal på under 10 för årets prognostiserade vinst och som därtill i många fall ger en direktavkastning på över 4 procent! Jag har några favoriter som jag kommer att spekulera i. Och redan på torsdag rapporterar den första, nämligen Know it.

Know it (rapport den 17/4)

Note (18/4)

Duroc (24/4)

Addnode (24/4)

Transatlantic (29/4)

Betsson (29/4)

Ett annat bolag som jag är minst sagt nyfiken på är Thalamus som rapporterar 7 maj. Bolaget har gått igenom en rejäl omstöpning och det som finns kvar i bolaget är idag endast konsultbolaget P to P. Stadsnätet i Ängelholm samt Fiberdata Installation och Fiberdata Integration har avyttrats och en stor del av försäljningsintäkterna kommer att delas ut, närmare bestämt hela 60 Mkr, vilket motsvarar 6 kr per aktie. I praktiken innebär detta att kursen bör sjunka med 6 kr efter utdelningen. Frågan är om det finns skäl för det?

Kvar efter utdelningen blir i så fall ett börsvärde på ca 80 Mkr. P to P som alltså är den återstående delen av Thalamus bör i år ha möjlighet att nå en omsättning på ca 100 Mkr och en rörelsemarginal någonstans mellan 10 - 12 procent. I dagsläget då börsen surar känns således värderingen rätt ok, med en potetiell hyfsad uppsida när börsen stabiliseras och vänder upp. Det finns dock ett frågetecken kvar? Ett synnerligen viktigt sådant. Hur stor är egentligen Thalamus nettokassa efter utdelningen? Då köpeskillingen för stadsnätet uppgick till ca 70 Mkr och då bolaget nu även sålt Fiberdata Integration kan kassan alltså vara överraskande stor. Visserligen fick Thalamus knappast så mycket för Fiberdata men ändå gissar jag på att kassan kan vara minst 40 Mkr. Då kan man ju fråga sig om P to P verkligen är värt så lite som 40 Mkr? Klart intressant att fundera vidare på och eventuellt spekulera i anser jag...

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?