Post entry

Börsdrottning Kristina

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns ont om kvinnliga VDn på Stockholmsbörsen. Den som utmärkt sig mest är givetvis SEB:s VD Annika Falkengren som därmed också i gott mod kan titulera sig börsdrottning. Frågan är om det krävs barnlöshet och specialistkunskap i härskartekniker för att nå högst upp på karriärsstegen eller är det faktiskt så glädjande att ökad jämställdhet även börjat öppna upp den sista dörren, alltså till styrelserummet? Frågan är intressant att grubbla på och hur många kvinnliga börs-VDn känner du egentligen till utöver Annika? Två VDn som definitivt aspirerar till tronen som börsdrottning är Odd Molly:s VD Kristina Tillman samt Thalamus VD Kristina Englund. Om man bedömer vem som hunnit förändra mest under det senaste året kan i alla fall Kristina Englund titulera sig kronprinsessa, detta efter att ha framgångsrikt stöpt om Thalamus verksamhet rejält.

Efter avyttringen av Thalamus Operations, Fiberdata Installation samt Fiberdata Integration består Thalamus idag endast av konsulttjänster inom dotterbolaget P to P IT-Consulting. Renodlingen av verksamheten har även inneburit ett rejält tillskott i kassan och bolaget delade även nyligen ut en furstlig dividend på 6 kronor per aktie. Aktien som tidigare pressats av global börsfrossa har fått en rejäl skjuts uppåt i takt med avyttringarna men efter att dividenden avskiljts sjönk aktien rejält, även om en stor del av nedgången var berättigad tack vare dividenden. De senaste dagarna har dock aktien fått ny styrka och frågan är egentligen vad Kristina kan komma att åstadkomma med sin trollstav framöver?

Värvad från Ångpannan har hon god kompetens inom branschen och verksamheten har även utökats till Malmö där värvandet av nya kunder varit lyckosamt. Ytterligare har ett åtgärdsprogram iscensatts för att få ner overheadkostnaderna och ett ökat erbjudande av kvalificerade tjänster spås öka medeltimpriset framöver. Framgent bör således Thalamus ha möjlighet att nå en rörelsemarginal på minst 10 procent som även är målet för i år. Ifjol i december offentliggjorde bolaget orders på 53 Mkr som skall levereras i år och i den senaste kvartalsrapporten framkom det att Thalamus största kund utökat order med ett värde på 15 Mkr med leverans under kvartal 1 och 2. Då bolaget även informerade om att nya kunder tillkommit i såväl Stockholm som Malmö finns det goda möjligheter för Thalamus att nå en försäljning på 100 Mkr för helåret. Med tanke på att nettokassan uppskattningsvis borde uppgå till cirka 35 Mkr, beaktat av att jag räknar med att cirka 15 Mkr inflyter från försäljningen av Fiberdata Integration torde det finnas en betydande uppsida i aktien. Förvärvsutrymmet är således stort och då bolaget är i princip skuldfritt finns det möjlighet att utöka försäljningen rejält med hjälp av lämpliga förvärv. Tycker därför att det kan vara värt att hålla Thalamus under bevakning framöver och vem vet hur det slutar, kanske Kristina Englund lyckas bli så framgångsrik att hon till och med lyckas knuffa bort Annika från tronen som börsdrottning?

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?