Hexatronic: Bokslutskommuniké, en kommentar
2014-10-27 10:31, Edited at: 2014-10-27 16:15Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det var med ömsom förvåning ömsom entusiasm som jag tog del av Hexatronics resultat för 2013/2014. Siffrorna pekar åt ett håll och det är magiskt hur ledningen har lyckats med så många saker på så kort tid.
Förväntningarna var lågt ställda på fjärde kvartalet i ljuset av att sommarmånaderna innebär generellt lägre aktivitet, och arbete med att arbeta in nya rutiner för anställda och IT-system.
Till och börja med vill jag presentera några punkter som är värda att notera:
1. Bolaget är har inga räntebärande skulder och har finansieringsmöjligheter upp till 78 Mkr (varav kassa 28 Mkr).
2. Det tidigare finansiella målet om en omsättning om 500 Mkr inom fem år har i princip redan uppnåts. Därmed står det klart att tidigare estimat såväl Redyes som mina egna var i underkant.
3. Ebitda-marginalen uppgick till 12,1 procent.
4. Resultat per aktie efter utspädning för helåret uppgick till 1,79.
5. Ingen utdelning.
Saker som vi redan känner till kommunicerades ånyo så som tecknade distributionsavtal med Al Baud och Tawasol samt förvärvet av Proximion.
Vd och styrelseordföranden reflekterade över året och det gemensamma budskapet är att bolaget har utvecklats mycket bra och att det verkar på en marknaden med goda förutsättningar för fortsatt tillväxt. Det får ses som självklart i mina ögon. Det har nära på nog omstöpts och fått en historisk storlek.
Det vissa tecken på vad ledningen vill arbeta vidare med. Det är mycket fokus på kunden och dennes önskemål och jag tror det är helt rätt väg att gå. Bra service ligger i att kunna tillmötesgå specifika beställningar och om koncernen har möjlighet att kunna samverka mellan bolagen och skräddarsy en bra produktmix så är jag övertygad om att alla blir nöjda. Jag ser det också som positivt om ledningen söker kunder vid sidan om Ericsson. Det är i och för sig tacksamt att ha en stor och trogen kund men diversifiering är bra både geografiskt men även bolagsmässigt. Därför ser jag de nya distributionsavtalen (-kanalerna) som mycket positivt och steg i helt rätt riktning.
I kommunikén framgår också en del kommentarer kring förvärvet av Ericssons kabelverksamhet. I ärlighetens namn måste ledningen besitta magiska talanger för att använda okonventionellt språkbruk. Jag har ingen annan förklaring till hur de har kunnat uppnå så goda resultat på så kort tid. Vidare tycks ledningen ha träffat en mycket förmånlig deal med Ericsson i termer av köpevillkoren. De får räntefrikredit på fyra avbetalningar och den sista avbetalningen (28 Mkr) för verksamheten i Hudiksvall sker i slutet av 2015. Det ger Hexatronic möjlighet att finansiera köpet med cash flow istället för att använda befintliga likvider.
Det som jag tycker är mycket positivt är också räkenskaperna. Koncernens soliditet ökade från 34 till 41 procent. Andra sidan av myntet är att likvida medel minskade från 58,8 till 28,3 Mkr. Det är inte hela världen eftersom det ändå finns en kreditlina hos Nordea motsvarande 50 Mkr. Så om ett attraktivt investeringstillfälle skulle ´yppa sig´ så finns fortfarande möjligheten. Det går också att emittera aktier som delvis betalning. Jag ställer mig positivt till vilket som eftersom ledningen har visat prov på mycket gott omdöme genom de senaste förvärven. En nyemission ser jag inte som något negativt i denna bemärkelse, även om det är tacksamt om verksamheten är fristående och inte behöver ytterligare mer kapital för att växa.
Något som jag däremot vill följa upp är hur lager och kapitalbindingen kommer att se ut när koncernen växer. Det har gått fort att växa med 600 procent sett till nettoomsättning men att ha medel och rutiner för att hantera ökade kostnader för lager och inköp är en annan femma. Vidare övertogs rabatterat lager och vi lär se ökade kostnader för framtida inköp. Kommunikén hävisar likaså till längre kredittider hos kunder vilket minskar kassaflödet. Visst, medlen trillar in i sinom tid men att ligga ute med fordringar är inte att föredra. Vi får se om det blir ett hinder eller om ledningen lyckas förhandla om dessa villkor.
Avslutningsvis vill jag påstå att en utdelningsfri policy är att föredra i nuläget och framöver. Bolagets ledning har betydligt bättre möjlighet att investera medlen än att dela ut. Det vore tacksamt om detta intas som en explicit policy.
Vidare är det glädjande att antalet aktieägare har ökat från 600 till 1200 st. Däremot saknas information om de institutionella investerna som köpte aktier under hösten av en av ledningens företrädare. Det blir intressant att ta steget till OMX. Jag tror inte att det tar lång tid innan fler kapitalmarknadsaktörer får upp intresset för Hexatronic. En koncern med en kärnverksamhet som är skuldfri och verksamt inom en framtidssäker tillväxtsektor.
Aktien
Bolagets aktie har minsann åkt upp och ned. Det skall i och för sig sägas att vi har sett omvärldsoror i form av europeiska obalanser och ökad oro för spridning av ebola. Aktien låg emellertid runt 17,70 innan kommunikén och efter kommunikén fick vi se kurs upp emot 20,00 kr. Resultatet per aktie efter utspädning för helåret uppgår till 1,79 kr och det ger oss ett p/e-tal motsvarande 9,8 respektive 11,17.
Jag vidmakthåller min position att bolaget är betydligt undervärderat och ett tillväxtbolag förtjänar en värdering upp mot p/e 20. Det innebär en riktkurs mot 35,80. Det återstår emellertid en hel del att bevisa för styrelsen. Att köpa tillväxt är en sak, att växa organiskt är en annan. Min rekommendation förblir köp.