Post entry

Hexatronic ett fynd för den som vågar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu har det snart gått två månader sedan spöket Börspodden plötsligt visade sitt fula tryne och sa Buuu till aktieägarna vilka omedelbart lät sig skrämmas BIGTIME...

Kort om bolaget:

Hexatronic är en teknikkoncern specialiserad på fiberkommunikation. Företaget levererar produkter och lösningar för optiska fibernät och kan leverera ett komplett sortiment via mestadels egen produktion. Marknadstillväxten är 15-20% per år och drivare är bl.a behovet av ökad bandbredd för att möta den kraftiga ökningen av streamade tjänster som exempelvis Netflix och Spotify.

Finansiella mål: Bolaget skall ha en årlig tillväxt om 20% som skall nås via en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. EBITDA-marginalen skall vara minst 10%.

De finansiella målen uppnåddes i sin helhet under såväl räkenskapsåret 2013/2014 som under Q1 för 2014/2015.

Hexatronic omsatte under räkenskapsåret 2013/2014 497mkr med en EBITDA-marinal om 12%. Netto-marginal 5%.

Värdering på Redeyes est:

2014/2015 2015/2016

P/E 13,9 12,57 ( justerat för nyemittrade aktier)

P/S 0,7 0,6

Growth 32% 20%

Ta gärna del av Redeyes analysupdate inkluderande det nya förvärvet. Min personliga tro är att Redeye har en försiktig stance i sina estimat.

Börspodden ifrågasatte Hexatronics:

  1. redovisning
  2. möjlighet att lyckas med en turnaround av Ericssonfabriken i Hudiksvall
  3. förmåga att kunna betala slutlikvid om 30mkr för fabriken per december 2015 med hjälp av eget kassaflöde

Vad har hänt sedan dess?

  • Kursen har under stor omsättning fallit från 20-22sek till dagens 13,70sek. Aktien handlades så lågt som till 9,90sek den 10/2. Grattis till de vågade gå emot!
  • Min tolkning är att fallet förstärktes av att ca: 2 miljoner aktier omsatts under andra halvan av januari på nivå 22sek efter Köp-rekommendationer av Stockpicker och Affärsvärlden. De följande 9 handelsdagarna fr.o.m den 5/2 ( dagen efter Börspoddens avsnitt ) omsattes 3 miljoner aktier varav 2 sannolikt såldes i panik av de köpare som några veckor tidigare tagit postion efter nämnda rekommendationer.
  • Bolagets Vd har kommenterat kritiken och aviserat att det är business as usual och att man inte har någon anledning att tvivla på företagets förmåga att leva upp till sina finansiella mål
  • Hexatronic stäms av brittisk konkurrent för patentintrång. Stämningen bestrids av Hexatronic den 10/2.
  • Hexatronic missar en skatteinbetalning i mitten av februari. Den 23/2 meddelar bolaget att skatten är till fullo inbetald och att misstaget berott på en omläggning av betalningsrutiner.
  • Hexatronic aviserar den 27/2 att man förvärvarar Tele&Datanät Fiberoptik i Örebro AB genom en kombination av bankkredit via Nordea, apportemission samt nyemission med företräde för befinliga aktieägare. Emissionen är till fullo garanterad.

Vad händer härnäst?

  • Q2-rapport den 10/4
  • Teckningstiden i nyemissionen sträcker sig från den 22 april till den 8 maj.

Triggers

short term:

  • Q2-rapport den 10 april.
  • emissionsprospect kort därefter som kommer öka genomlysningen av affärsmodell, kassaflöden m.m. Vi kommer även få ytterligare info om hur den av Ericsson förvärvade verksamheten i Hudiksvalls utvecklar sig
  • roadshow för såväl retail- som institutionella investerare

mid term:

  • Hexatronis aktie handlas idag på First North men bolaget har aviserat att man planerar listbyte till Stockholmsbörsen senast under 2016. Detta kommer leda till ett större intresse bland de institutionella investerare som idag inte har möjlighet att äga aktien.

Varför då äga Hexatronic?

  • Spännande tillväxtaktie i marknad med hög strukturell tillväxt. Aktien finns med på listan över sveriges snabbast växande företag i denna veckas nummer av Börsveckan.
  • Attraktiv värdering både i absoluta och relativa tal.
  • Boaget har en stark balansräkning med endast 40mkr i räntebärande lån efter kommande emission. Kassan kommer efter den fullt granterade emissionen och efter det att förvärvslikviden erlagts att uppgå till ca: 45mkr.
  • De sex bolagen i koncernen är entreprenörsdrivna och ledning samt styrelse äger ca: 70% av aktierna. Skön Pilotskola!

Riskerna då?

  • Risken är alltid högre i bolag med hög tillväxt och inte minst då flera förvärv ska integreras. Så här långt har dock bolag och ledning levererat.
  • Börspodden visar sig ha fog för sin kritik.

Slutsats

  • Jag äger aktien och har så gjort under flera år. Så här långt har det varit en fantastisk affär trots senaste månadens kräftgång. Branschen växer och bolaget likaså. Vägen framåt för bolag som vågar ta för sig och växa är aldrig enkel, men det här bolaget och dess ledning vågar just detta. De ser möjligheter som de entreprenörer de är och det imponerar på mig.
  • Bolagets marknad är väldigt fragmenterad vilket skapar utrymme för fler goda affärer för den som kan sin verksamhet. Vem vet, kanske även Hexatronic står på någon större konkurrens potentiella förvärvslista som en följd av dagens pessimistiska värdering?

Sist men inte minst så är aktien nu prisad efter att Q2 ska bli svagt och att bolaget ska få problem med Hudiksvall. Levererar ledningen igen så är risken på uppsidan och aktien kommer med stor sannolikhet snart att återta sin tidigare kurs norr om 20sek. Den här tillväxtresan har bara börjat och med det här tempot har vi om några år ett miljardbolag både till omsättning och marketcap....

Lycka till och glöm inte att göra hemläxan!

Mr Lovestock

www.hextronicgroup.com

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?