Post entry

Herantis Pharma - "En potentiell tiodubblare" enligt Swedbanks Mattias Häggblom

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Herantis Pharma är ett forskningsbolag som har två läkemedelskandidater i klinisk utveckling. Det är deras kombinerade fas 1/2-studie i Parkinsons som är mest intressant i nuläget, eftersom resultat med både säkerhet- och effektdata kommer nu i Q1! Då är dom det enda bolaget i världen som hittat ett läkemedel som stoppar utvecklingen av Parkinsons vilket innebär en revolution. All preklinisk data ser mycket lovande ut!

"CDNF mot Parkinsons sjukdom är för närvarande i en första studie på människa (fas 1/2), men vi har redan kunnat utforma den som en randomiserad placebostudie, så vi ser fram emot effektsignaler i första kvartalet 2020", säger Herantis-chefen."

Viktigt att nämna är att större risk av investering är svår att hitta, eftersom det knappt släpps några läkemedel mot Parkinsons överhuvudtaget. L-dopa utvecklades för 50 år sedan används än idag, men effekten av avtar ju längre in i sjukdomsförloppet man kommer. Det finns också läkemedel som behandlar symptomen som uppstår vid Parkinsons. Däremot har forskningen gått mycket framåt dom senaste åren, och Herantis ligger längst fram i forskningen.

Jag har valt att inte gå in alltför djupt i hur exakt CDNF(ett protein som finns i människor) påverkar hjärnan eftersom det blir väldigt mycket text, är man intresserad så förklaras det tydligt på Herantis hemsida - https://herantis.com/pipeline/

Jag tror personligen på positivt resultat och att vi kommer kunna se en utveckling likt den Bioarctic fick sommaren 2018 då deras aktie steg från ca 20kr till 130kr på kort tid. Herantis forskar precis som Bioarctic med sjukdomar i hjärnan, så det är inte av en slump jag väljer att jämföra de två bolagen.

En av de anledningarna som fick mig att få upp ögonen för just Herantis Pharma var att Swedbank Roburs globala hälsovårdsfond Medica har valt att investera i Herantis Pharma, framförallt p.g.a. deras Parkinsons-studie. Dom ser hög risk men också extremt värde om studien lyckas. Viktigt att nämna är att det är extremt ovanligt att en fond av detta slag går in och satsar mycket pengar(Medica äger 9% av Herantis) i ett förhoppningsbolag. Medica har fått insiderinformation och gjort bedömningen att resultatet är värt att syna. Det är Mattias Häggblom, ansvarig förvaltare på fonden, som i en podd säger att bolaget är en tenbagger. Viktigt att nämna är att Mattias är extremt kunnig inom ämnet och gör ordentliga analyser innan han väljer vilka bolag de ska investera i.

En annan sak som talar för en lyckad studie är all övertygande preklinisk data. Man får Parkinsons när dopamine-neurons dör i hjärnan. Herantis kandidat CDNF ska stoppa att dessa neurons dör. Herantis har gjort studier i apor som liknar människor på många sätt. Datan som framkom är helt häpnadsväckande(se bild)

På bilden kan ni se att apor som inte fått CDNF hade 80% minskning av dopaminergic neurons. De apor som fick 3 montlhy doses, dubblade antal dopaminergic neurons. För första gången i världshistorien i dessa ap-modeller för Parkinson kunde man se en minskning av depression och ökning av motivation oss aporna. På grund av dessa resultat fick herantis en bidrag på 6 miljoner Euro från European Union(Horizon 2020). Forskningen som Herantis gjort om CDNF publicerades 2007 i tidningen Nature, vilket också ökar trovärdighetsfaktorn - Allt som publiceras i dessa tidsskrifter granskas av proffs som har stenkoll på ämnet.

Vad gäller partnerskap så säger VDn; "Det är ett mycket stort otillfredsställt behov där det med största sannolikhet skulle krävas mycket stora kliniska studier för att fullt ut frisläppa potentialen. Där bedömer vi att vi optimerar aktieägarvärdet genom att hitta den bästa möjliga partnern någon gång under utvecklingsarbetet.". Kassan räcker enligt VDn till början på 2021, så det är inget man behöver oroa sig för i nuläget anser jag.

I övrigt ser deras pipeline ut enligt följande:

Det nämns på Herantis hemsida att preklinisk data har visat att CDNF även skulle kunna fungera för att behandla andra sjukdomar som uppstår i hjärnan, t.ex. Alzheimers och ALS, vilket ju minst sagt låter spännande.

Det finns extremt få aktier att handla med, 6 miljoner, och sedan aktien noterades så har den knappt gått upp över huvudtaget, vilket borde vara intressant för folk som vill hoppa på tåget innan resultaten kommer. Jag har själv köpt en del men även skyddat mig med stop loss, vilket jag rekommenderar andra att göra också.

Här finns en snabbgenomgång av bolaget om man vill veta mer - https://ipohub.io/companies/herantis-pharma-oyj/news/herantis-pharma-forklarat-pa-under-4-minuter

All information är hämtad från Avanza, Herantis hemsida och olika sociala medier. Detta är bara ett axplock av info som finns att ta del av, så jag uppmanar alla intresserade att läsa på ytterligare innan ni investerar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?