Är det fler än jag som kommer ihåg “den nya superkonjunkturen” det skrevs mycket och ofta om i början av förra sommaren? Vi hade magiskt nog lyckats trolla bort konjunkturcykeln och det var bara rekordartad tillväxt i sikte så långt alla experter kunde se. Jag har sen dess slutat läsa DI, och den globala ekonomin har minst sagt fått en ihärdigt dunkande migrän.
Vad många, såväl härdade portföljförvaltare som pålästa privatinvesterare, nu hävdar är vi står inför den motsatta situationen. Som “alla” vet så är börsen snabb på att diskontera (prisa in) händelser åtminstone ett halvår fram i tiden, och efter att vi sett ett kraftigt prisras kanske det är dags att börja ackumulera aktier nu, fastän vi kommer se fortsatt svaghet i ekonomin.
Jag började igår gå igenom lite lätt vad som hänt sedan jag skrev sist i April. Idag kommer jag beröra en del av de “fenomen” som tveklöst haft en negativ påverkan på näst intill allas och envars portfölj, samt skriva några ord om vad som kan tänkas vänta bortom horisonten.
*Huspriserna var en av de första indikatorerna på att någonting skulle gå snett. Efter att medelsvensson succesivt kunnat byta upp sig till finare hus genom värdeökningar och generösa bankmän så sprack till slut bubblan och idag är det näst intill bara de allra rikaste som inte har skulder högre än husets värde. Jag hör rapporter om att det för tillfället finns hus i lager för mer än 12 månaders efterfrågan (normalt är runt 8) , husbyggare får vänta i snitt uppemot 9 månader för att bli av med nybyggnationer (har legat runt 4-5), och i förra veckan blev det hausse på börsgolvet när statistik visade på ökad försäljning som i själva verket berodde på att banker i Kalifornien “skänkte” bort hus övertagna från hushåll som inte kunnat betala ränta och amorteringar. Om ni frågar mig så är botten för huspriser inte ett halvår bort, om inte alla pressade husägare väljer att gå i konkurs och strunta både i hus och lån vill säga. Men då har vi andra större problem.
Jag var för ett tag sedan inneboende hos ett par som drev en fastighetsfirma och fick på nära håll se både de stackare som förlorade sina hus samt de lån de tagit på sig. Det verkar som att alla, och samtidigt, trodde att de skulle tjäna mer pengar i framtiden, att huspriserna skulle fortsätta upp 10-20% årligen och att bara räntan för tillfället åt upp 20-30% av hushållets inkomster inte spelade någon roll. Att många av dem dessutom hade ARMs (adjustable rate mortgages) som succesivt ökade räntesatsen gjorde inte det hela mindre hysteriskt.
*Något som jag själv ägnat mycket tid är inflationen, för tillfället 5.0% mätt i KPI (konsumentprisindex) och 1.9% för kärninflationen (exkl mat och energi). När oljan var uppe och vände vid $147 var det säkerligen en del som drömde mardrömmar om hyperinflation och guldet åkte hela vägen upp till $1000. Idag, efter att efterfrågan på olja gått ner, många ekonomier stannat upp eller börjat gå baklänges, arbetslösheten ökar, SUVs skänks bort och knappt några bonusar betalas ut på Wall Street så är inte ämnet lika hett. Den största oron för tillfället rör alla orkaner som hotar nere vid oljeriggarna i söder, Gustav var uppenbarligen inte så farlig och både Hanna och Ike sägs vara förhållandevis lugna. Själv funderar jag en del över inflationsförväntningarna, vågar arbetstagare och företag lita på att vi inte får ett nytt rally i olja och att matpriserna inte fortsätter stiga? Till skillnad från många andra länder så går lönerna knappt uppåt här i USA och även om det är ett problem på andra sätt så är det positivt för inflationen.
*Efter att de styrande dopat landet under andra kvartalet kom BNP in, efter att ha reviderats uppåt, på imponerande 3.3%. Efter att ha varit negativt under Q4 och knapp positivt Q1 så var det lite överraskande högt även efter att steroiderna beaktats. Som ni dock säkert hört tidigare så har det väldigt mycket att göra med ökad export och minskad import. Och tyvärr så eldas det inte längre lika hårt i kakelugnarna i resten av världen heller. För att BNP ska fortsätta öka så måste den amerikanske konsumenten handla (den amerikanske konsumenten är ungefär 2/3 av USAs BNP och strax under 20% av världens). För de som inte tycker att det här låter lite läskigt så vill jag gärna belysa vad jag tycker var förra veckans stora nyhet: den privata inkomsten tickade nedåt under Juli.
Som jag ser det behövs det pengar för att kunna konsumera, och om folk tjänar mindre samtidigt som det blir svårare att låna pengar och ingen har något sparat, ja då kan det bli svårt att se ökad tillväxt. Det här är ett av mina favoritområden och jag kan lova att jag återkommer.
*Jag nämnde tidigare att vad som räddat tillväxten här borta är främst den ökade exporten. För den som behöver en ledtråd till varför så säger jag bearbetat papper med fotografier av gamla presidenter. Den svaga dollarn har givit utlänningar möjligheten att åka över dammen på billiga shoppingresor samtidigt som amerikanska företag kunnat växla sina euros och yen till jättestora högar av dollar. De som följt med i utvecklingen den senaste tiden vet att övriga valutor till slut började hyperventilera av utmattning och dollarn har hållt i taktpinnen ända sedan början av det tredje kvartalet.
*För de av er som följde med i kvartalsrapporteringen för Q2 så kommer det inte som någon överraskning när jag säger att näst intill samtliga stora multinationella företag rapporterade bättre än förväntade resultat med hjälp av den svagare dollarn. Företagsvinsterna kan alltså även de sägas vara dopade, och nu när trenden vänt i dollarn kan vi få en omvänd effekt i Q3. För sanningen att säga så har inte svagheten lyst igenom ordenligt här än, om vi plockar bort alla finansiella aktörer så har resten faktiskt klarat sig förhållandevis bra. Än så länge.
För att knyta an till mitt inledande resonemang; nej, jag tror inte att alla framtida “hemskheter” är inprisade i dagens börskurser. Men jag har å andra sidan haft fel förr.
Jag ber om ursäkt för att det blir lite väl mycket och lite väl rörigt såhär till en början men om någon ska kunna förstå mina framtida inlägg så tror jag att det kan vara bra att bygga en gemensam grund.