Post entry

HAMLET - Mot två FAS 2:or.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som många är införstådda med har Hamlet visat upp en makalös effekt med att döda cancertumörer, än så länge har man visat upp ett resultat med att döda över 40 olika tumörtyper, utan att skada frisk vävnad. En verkningsmekanism som även en av Nature-tidsskrifterna uppmärksammade i vintras.

HAMLET är ett komplex mellan det humana mjölkproteinet alfa-laktalbumin (förekommer i mjölk) och en fettsyra. För att man nu ska kunna få en storskalig produktion av HAMLET så måste genen för alfa-laktabumin överföras till E. Coli bakterier som sedan uttrycker proteinet. Detta görs vid en s.k rekombinant teknologi.

Till skillnad från behandling med strålning och cellgift dödas tumörcellerna selektivt, utan att omkringliggande frisk vävnad skadas. Man har även upptäckt en profylaktisk effekt, dvs att man kan förhindra utvecklingen av cancer eller minska risken för sekundära komplikationer.

Enligt rapporten framgår det att planerna på de kliniska studierna ska påbörjas som beräknat, detta efter framgångsrika möten med läkemedelsverket. Man går in i klinik med en FAS II i koloncancer och blåscancer någon gång under året, jag skulle gissa på att det är fortsatt är tidig höst som gäller.

Man är även i full gång med att knyta till sig ett råd av internationella experter till studierna.

Man har skrivit avtal med Biovian om att ta fram storskalig produktion av rekombinant HAMLET. Biovians uppgift blir att genomföra analyser, lagring och ytterligare steg som krävs för att etablera en cellbank som kan GMP-certifieras (Good manufactoring practices).

Man har knutit till sig Dr Kenneth Hun Mok, professor i Biokemi vid Dublin Uni som rådgivare för upprättande av storskalig produktion av rekombinant HAMLET. Dr Mok är framstående och en ledande internationell expert på just proteinstruktur och har särskilt arbetat med alfa-laktalbumin. HAMLET’s värvning av Dr Mok är minst sagt mycket belåtande.

Sen har vi en stor nyhet som inte gått ut via PM som fanns med i dagens halvårsrapport (vilket man kan tycka vad vill om). Man har enligt utsago utvecklat ett samarbete med specialister på hjärntumörer vid Imperial College, London. Vilket kan innebära att en tredje indikation är på ingång.

Tempot i HAMLET visar sig vara mycket högt, processer som kan visa sig vara långdragna går undan.

Sammanfattning:

- Dödat över 40 olika cancertumörer.

- Visat profylaktisk effekt.

- En av Natures tidsskrifter har skrivit om verkningsmekanismen.

- Inlett samarbete med specialister i London inom området hjärntumörer.

- Avtal klart med storskalig produktion av rekombinant HAMLET.

- Knutit till sig den världsledande professorn Dr Mok.

- Samtal med läkemedelsverket går enligt plan inför FAS II studierna.

Värdering 316 MSEK

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?