Riksbankens agerande bestämmer din placerarframgång.
Håll koll på riksbanken så lyckas du bättre i dina affärer. Det kan sägas vara sammanfattningen av boken ”Follow the Fed to Investment Success” av Douglas Roberts.
Författaren är huvudstrateg på ”Channel Capital Research Institute” och utmanar de vanliga tankegångarna på Wall Street i NewYork genom att hävda att verklig framgång i aktieaffärer kan nås utan att tillbringa varje vaken timme för att undersöka fundamenta, eller ägna sig åt att med teknisk analys jaga det stora kapitalets rörelser.
Douglas Roberts hävdar att det finns en väg till verklig framgång och att sådan kan skapas med låg risk, för att förlora kapitalet, och utan att ständigt behöva arbeta.
Om man vill komma till den punkten måste man vara utanför marknadens allmänna tänkande. Befinna sig utanför WallStreet-lådan.
Boken innehåller 22 lektioner hur man skall bära sig åt.
- Hur kommer det sig att de stora rikedomarna på Wall Street inte gör mäklarkunderna välmående?
- Är det bättre att vara smart, istället för tursam?
- Beakta både avkastning och risk.
- En framgångsrik strategi kan vara både ovanlig, kontroversiell och omodern.
- Det är viktigt med variation i portföljen
- Lär känna dig själv och din benägenhet för risktagande.
På dessa lektioner bygger han sin tes, och undersökningar stöder det han vill säga. Det är okonventionell. Douglas Roberts tittar närmare på misstag och smarta drag hos berömda investerare, däribland värdeköparen Warren Buffet. En rad hedgefonder och rikskapitalister synas.
Även om det är svårt att argumentera emot alla enorma vinster somliga av dessa gurus gör, fann Roberts att inte heller de alltid är vinnare.
I boken synas ett flertal vanliga strategier, som ”köp och behåll”, daytradning, och ”bli rik snabbt” koncept. Det visar sig att inget av dessa system alltid ger resultat.
Han synar speciellt den kända strategin att köpa små bolag jämfört med att hålla sig till stora väletablerade. Det visar sig omöjligt att hävda att de mindre bolagen överträffar avkastningen hos de stora. Vanligen kan småföretagen ge ordentliga underavkastningar när marknadscykeln går dem emot. Ändå, anar Roberts att det måste finnas ett sätt att fånga de år då småbolagen ger överavkastning gentemot index.
Slutliga grundliga undersökningar ledde till spårets ände. Det var riksbankens agerande som avgjorde om man satt på vinnaraktier eller inte. Det var riksbanken som avgjorde huruvida de mindre bolagen skulle lyckas väl eller om de skulle kollapsa. Hemligheten är faktiskt ganska enkel. Ställ ett diagram på ränteutvecklingen gentemot ett där inflationen mäts. Roberts hävdar att hans undersökning klarlägger att små aktier tillhör vinnarna när det är lätt att låna och få krediter. Det samanfaller med de år när inflationen hålls på låg nivå, och trenden för den är negativ. Med andra ord det går bra när företagen kan låna pengar gratis.
Roberts ägnar några kapitel i boken åt att visa hur systemet fungerar och demonstrerar hur man enkelt själv kan skapa ett arbetsblad, där man håller kontroll. Boken avslutas med en rad exempel på avancerade strategier för att hålla koll på Riksbanken.
Konceptet är intressant och värt ytterligare studium. Hur som helst så är hans tes att man inte skall satsa tvärtemot ”huset”, riktig. Det som som riksbanken gör är värt att efterfölja och agera på oavsett om man håller sig till riksbankens agerande, försöker tajma marknadsrörelserna eller bara väljer individuella aktier.
--
Fotnot: Det jag kallar Riksbanken är i själva verket “the Federal Reserv”.