Post entry

Guldläge för Glycorex!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Glycorex har spännande månader framför sig och är nu mycket nära lansering av universell blodplasma vilket de inlett samarbete med amerikansk blodbank kring. De har även fortsatt den Vinnova-sponsrade utvecklingen för behandling av den autoimmuna sjukdomen Myastenia Gravis, och smög nyligen ut besked om att de erhållit goda resultat i de tester som gjorts.

Behovet av universella blodproduker är stort, då människor dör dagligen på grund av att de erhållit fel typ av blod eller plasma, samt att logistiken kring att ha flera typer i lager är kostsam och att det ofta ändå är brist på vissa blodgrupper. Glycorex har under många års tid utvecklat universell blodplasma, UBP, som alltså är en typ av plasma som kan ges till alla patienter oavsett blodgrupp, och därmed elimineras alla tre problem ovan. De har även patent på metoder för att utveckla universellt helblod vilket är riktigt häftigt, men som också är betydligt mer komplicerat.

Under sommaren har Glycorex meddelat att de slutfört den första delen av den externa valideringen, samt att de inlett ett samarbete med en amerikansk blodbank kring den slutliga delen. Tillsammans med denna ännu icke namngivna blodbank kommer Glycorex att göra en klinisk utvärdering av UBP vilket beräknas ta några månader, och därefter kan produkten registreras och lanseras.

Efterfrågan på universell blodplasma är på flera miljoner enheter årligen, och med ett pris kring 1200 kr per enhet är detta en mångmiljardmarknad!

Sedan ett antal år tillbaka har Glycorex även studerat hur aktiva kolhydrater kan fungera som behandling för autoimmuna sjukdomar. I slutet av 2015 fick de ett bidrag på 4,3 miljoner kronor från Vinnova för att under två år utveckla sin behandling av Myastenia Gravis. MG är relativt ovanligt, men ändå lider över 100 000 människor i Europa och USA av denna obotbara och svårbehandlade sjukdom. 

I senaste rapporten meddelade Glycorex att man erhållit goda resultat i in vitro-tester med en av de prototyper man tagit fram, vilket är ett stort framsteg. Dock meddelades detta på bara några rader i rapporten, och fick således inte alls den uppmärksamhet det förtjänar. Troligen planerar Glycorex att senare släppa PM om detta, kanske i samband med slutrapport till Vinnova vilket i så fall skulle ske någon gång de närmsta månaderna.

Hur stor marknadenspotentialen är för Glycorex behandling av MG är något svårt att uppskatta, men en amerikansk studie från 2012 uppskattade att behandling av MG kostar 15675 USD per patient och år, vilket innebär att även detta är en mångmiljardmarknad. 

Båda UBP och behandlingen av MG baseras på den patenterade teknik med aktiva kolhydrater som Glycorex redan använder i sin befintliga produkt Glycosorb, som har lysande kliniska resultat. Att dessa nya produkter bygger på en beprövad teknik som har mycket goda tioårs-uppföljningar är naturligtvis en stor fördel vid lansering.

Glycorex har alltså två produkter i pipeline med varsin mångmiljardmarknad, där framför allt universell blodplasma är nära lansering. Bolagsvärdet på ca 170 miljoner kronor framstår i mina ögon som mycket lågt, framför allt då de 2016 redan omsatte 33,5 miljoner kronor med positivt rörelsereultat på deras befintliga produkt Glycosorb.

För den som vill läa mer om Glycorex produkter rekommenderas årsredovisningen http://mb.cision.com/Main/15286/2251309/666354.pdf 

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?