Guld Invest - intervju med vd
2010-02-09 19:13, Edited at: 2010-06-11 12:42Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Här kommer en rykande färsk intervju som undertecknad har gjort med vd. Eventuellt kan det framöver bli fler intervjuer med andra bolag.
1.) Bland riskerna i senaste rapporten nämner ni guldprisets utveckling. Men på presentationen på Aktietorget i maj sades att ”koncernen exponeras inte mot guldprisförändringar då arbitragehandel tillämpas. På presentationen i september sades ”guldprisförändringarnas inverkan på koncernens resultat motverkas av arbitragehandel”. Hur stor är risken egentligen om det sker ett kraftigt kursfall och dollarn samtidigt försvagas? Finns det risk för en förlust på några miljoner om guldpriset faller snabbt?
Vi har börjat ta upp risker i rapporten enbart för att meddela allmänheten om att det finns risker med att investera i aktier. Som du ser är det liknande de risker som anges i memorandum. Det är något som kommer att vara med framöver i alla våra rapporter. Det är ju som alla vet inte riskfritt att investera i aktier.
Vid ditt uppmålade scenario skulle självklart hela konjunkturen påverkas och på så sätt vår verksamhet. Men det jag tror att du är ute efter är om guldpriset påverkar vår verksamhet och i hur stor grad?
Som vi sagt påverkar inte priset på guld i sek verksamhetens vinst på samma sätt som det påverkar resultatet. Och ja, vi praktiserar såkallad arbitrage handel vid handel med råvaror.
Men vid ytterligheter påverkar självklart guldpriset oss också.
Är svaret ok?
2.)****På presentationen i september sades att ni ska genomföra en internationell expansion, i ett första skede i Norden. Finns det redan nu planer på ett andra skede, att gå utanför Norden, och vilket tidsperspektiv talar vi i så fall om?
Vi anser Norden vara ett bra första mål. Men självklart stänger vi aldrig några dörrar om något intressant dyker upp på annat håll. Men generellt följer vi våra kommunicerade mål.
3.)****På hemsidorna för http://www.guld-finans.se/ och http://www.nordiskaguldjuveler.se/ möts man av ”site under construction”. När kan man förvänta sig att hemsidorna blir färdiga?
Det håller på att byggas just nu, vi gör en ny hemsida struktur.
Mer enligt våra affärsområden, olika hemsidor för smycken, råvaror/tjänster och moderbolaget samt guldkursen.se
4.) Du skriver i rapporten att du tror på stora möjligheter till marginalförbättringar inom affärsområdet råvaror. Vad är det rent konkret som ska få marginalerna att förbättras?
T.ex. att vi börjat sälja investeringsguld till privatpersoner förbättrar marginalerna i affärsområdet markant. Det finns fler åtgärder men av konkurrenssjäl inte vill gå in på.
5.) Ni har bara utnyttjat en liten del av förlustavdraget. Finns det några planer på att undersöka hur stor del som går att utnyttja och sedan minska skattebelastningen i år? Personligen tycker jag att man snarast ska utnyttja hela underskottsavdraget snarast möjligt, dels för att förbättra kassaflödet dels finns risken för ändrad lagstiftning.
Vi har utnyttjat det som finns. Problemet med förlusterna från 2008 var värdeöverföringar som ej skattemässigt avdragsgilla.
6.)****”Omsättningen för helåret var något snedfördelat med kvartal fyra som det klart bästa och kvartal ett som näst bäst, det är inget vi tror är en bestående trend”. I många branscher är sommarhalvåret sämre och i synnerhet semesterperioden är det låg aktivitet. Vad är det som får dig att tro att Guld Invest ska ha en betydligt jämnare fördelning av försäljningen?
Vi tror att det kommer att skilja, men inte i lika stor grad.
Framför allt tror vi inte att kvartal ett kommer att ha det bäste resultatet år ut och år in, det kommer vara mer jämnt fördelat som sagt q1 2009 var över förväntan. Men du är inne på rätt spår, det skiljer och främst det tredje kvartalet svagare med juli och augusti, men det ska inte skilja i lika stor gard.
7.)****I rapporten hade ni kostnader uppkomna i samband med nyanställning, öppnandet av butiken samt kostnader i samband med emissionen. Det går tyvärr inte i rapporten utläsa storleken av dessa. Med tanke på att dessa bör betraktas som engångskostnader vore det intressant att erhålla uppgift om ungefärlig storlek på dessa kostnader.
En emission kostar med allt omkringliggande arbete på mellan en halv och en milj. Sek(lågt räknat). Vi låg närmare den undre gränsen. Att anställa på säljsidan kostar inledningsvis, innan de börjat generera inkomster för bolaget. Totalt ligger kostnaderna du talar om på mellan 700 000 – 800 000 sek.
8.) I somras avslutade ni ett kontrakt med en konsult, vad blev kostnaden för detta?
400 000.
9.)****Trots ett rörelseresultat på 7,2 miljoner ger den löpande verksamheten endast ett kassaflöde på 0,77 miljoner. Kommer rörelsen även framöver binda allt mer kapital så att kassaflödet trots bra resultat förblir ganska svagt?
Vi tror och hoppas inte det, mycket hänger på hur försäljningen av smycken går framledes. Ett starkt år försäljningsmässigt i affärsområdes skulle förbättra kassaflödet. Det är i högre grad affärsområdet råvaror som binder upp kapital vid expansion.
10.) Finns det några planer på att börja särredovisa de olika verksamheterna? Som det idag har man som aktieägare inte en aning om ifall ni har sålt smycken för 1 miljon eller 15 miljoner än mindre hur resultatet har blivit.
Vi kommer på längre sikt att göra det, men inte under 2010. Vi vill först stabilisera våra interna rutiner, så att vi inte går ut med fel information.
11.) Ni har under året erhållit 20 000 kr i ränta. Är inte det otroligt klent med tanke på att kassan är 7,1 miljoner? Förvisso kom större delen av kapitalet in i och med nyemissionen i höstas men kassan i början av 2009 ändå var 2,9 miljoner. Rent spontant känns det som att det går att förbättra ränteintäkterna betydligt om man anlitar andra än storbankerna.
Det påstående är i för sig helt rätt!
Men det är just att vi har kassan som gör att vi kan göra alla råvara affärer och ta nya marknadsandelar i det affärsområdet.
Vidare är det så att vi nästan aldrig har en full kassa, att det är så på avstämningsdag beror på att det inte görs några affärer under en vecka kring jul, och då hinner kontot samla på sig likvider.
11.) Hemsidan för Victor Jansson har fått finska som språk. Blir det Finland som blir första land i den internationella satsningen?
Nej, det ligger kvar sen vi tog över hemsidan, och som sagt, den förra ägaren av Victor Janson hade finska rötter.
Kommentar av $trindberg:
Jag har spenderat många timmar för att i detalj studera bolagets rapport som kom 25 januari för att försöka utröna om kursfallet från 37 öre till dagens 30 öre. Jag har mycket svårt att komma till någon annan slutsats än att aktien är rejält undervärderad.
Vinsten efter skatt för 2009 blev 5 851 398 kr.
Aktuellt börsvärde (börskurs 30 öre) 34,9 miljoner
Aktuellt p/e-tal 5,96
Värt att notera att bolaget under året hade en hel del kostnader av engångskaraktär.
0,4 milj Sade upp ett avtal med en konsult
0,7-0,8 milj Emissionskostnader etc.
1,9 milj Nedskrivning av varulager
3-3,1 miljoner totatl i kostnader av engångskaraktär. Efter full skatt motsvarar detta 2,21 – 2,28 miljoner. Man ska vara lite försiktig med engångskostnader, inte sällan rör det sig om kostnader som bör höra till normal affärsverksamhet. Emissionskostnader tas dock normalt direkt mot eget kapital och brukar aldrig synas i resultaträkningen. Jag väljer dock att lyfta fram dessa engångskostnader för att visa den underliggande potentialen. Trots engångskostnader på 3 miljoner klarar man av att göra en vinst på 5,8 miljoner efter skatt. Detta imponerar alla dagar i veckan när man sätter det i relation till börsvärdet på 34,9 miljoner.
Guld Invest har goodwill på 2,2 miljoner som skriver av på 5 år. Om bolaget hade valt att redovisa enligt IFRS så hade man inte gjort några avskrivningar (om inte nedskrivningsbehov föreligger) och resultatet skulle ha varit i motsvarande grad högre. Detta och engångskostnaderna skymmer den egentligen utvecklingen i bolaget.
Bolaget har en målsättning att öka vinsten efter skatt med 20 % de närmaste 5 åren.
Om man lyckas med det kommer vinsten år 5 uppgå till 14,56 miljoner. Om bolaget då fortfarande har goda utsikter är ett p/e-tal på 15 rimligt och då skulle börsvärdet uppgå till 218,4 miljoner eller ca 1,88 kr per aktie. Naturligtvis ska man vara försiktig med sådana här antaganden men det visar ändå på den stora potentialen.
Om man når en vinstökning på 20 % i år skulle vinsten efter skatt bli 7,02 miljoner vilket motsvarar ett p/e-tal på 4,97. Personligen tycker jag att det är lite väl lågt med tanke på de stora engångskostnaderna 2009. Jag tycker att drygt 8 borde kunna vara inom räckhåll. Om man antar att företaget går med vinst alla kvartal i år kommer man att ha 8 vinstrika kvartal i rad vilket ökar förtroendet rejält och även värderingen. Jag tycker inte att ett p/e-tal i närheten av 10 vore för högt,
Men om vi räknar lite konservativt med ett p/e-tal på 8 och en vinst på 8 miljoner skulle det motsvara en börskurs på 55 öre. Med ett p/e-tal på 10 motsvarar det 69 öre per aktie.
Jag förväntar mig inte någon snabb ökning av aktiekursen. Första kvartalet förra året var oerhört bra och det kan bli svårt att överträffa det i år. Men de övriga kvartalen var mycket svagare och där räknar jag med att man med mycket stor marginal klarar det. Jag skulle kunna tänka mig att rapporten för q2 utgör startskottet för den stora uppvärderingen.
Hur jag än vrider och vänder på siffrorna så har jag mycket svårt att komma till någon annan slutsats än att aktien är på tok för lågt värderad idag och ett alldeles utmärkt köpläge för den långsiktige. Aktien har minst lika stor potential som många av förhoppningsbolagen men har bara en bråkdel av de risker som de har.
Jag bifogar en länk till de inspelningar som jag gjorde förra året av bolagets presentationer på Aktietorget.
http://www.mediafire.com/?sharekey=ce12974838b8436c08f8df73f2072ed688a2d022b4be37a5947708e37b913e74
Den som är intresserad av bolaget och som har frågor kan med fördel höra av sig till bolaget.