Glycorex. Ett osannolikt sammanträffande
2020-04-03 17:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Convalescent plasma (CP) som behandling av kritisk coronainfektion har varit ett hett ämne i svensk media allt sedan Karolinska i tisdags meddelade att metoden ska testas på 30 patienter. Här följer ett inlägg om detta ämne och hur Glycorex kan påverkas.
I tisdags blev det känt att Karolinska ämnar testa CP-behandling. Samma dag pressmeddelade Glycorex att ett "europeiskt sjukhus" beställt bolagets nya produkt för framställning av universell plasma (UBP). Produkten ska användas i ett Covid-19 projekt. Ett osannolikt sammanträffande?
Enligt KI ska 30 patienter behandlas med CP, därefter ska metoden utvärderas. Med tanke på tillväxten i antalet smittade i Sverige bör patientrekrytering gå väldigt fort. Att stoppa sjukdomen är hela världens fokus. Vi pratar nog veckor snarare än månader innan vi vet svaret.
CP-behandling är en urgammal metod som har visat sig fungera på andra virus. Klipper in en text och länkar till källan
"Convalescent plasma has “an old history,” [...]. It showed some benefit for a small number of patients in during the Spanish influenza epidemic in 1918. It reduced mortality from 16% to about 1% among individuals with Argentine hemorrhagic fever, it decreased time to hospital discharge among people in Hong Kong with severe acute respiratory syndrome, and it also has been used to treat Ebola."
Kommer det fungera på corona? Försök med CP görs nu över hela världen. Enbart i USA jobbar 100 forskare på 40 sjukhus i 20 stater med dylika försök:
Här är en studie från Kina där 10 patienter CP-behandlades (utöver andra behandlingar). Samtliga visade signifikanta förbättringar inom tre dagar.
Här är en artikel i the Guardian om ett projekt i UK:
Här ett PM från spanska Grifols (€18bn MCAP) som fick tillstånd från FDA att samla in CP förra veckan;
Utöver att hela mänskligheten håller tummarna för att CP ska kunna fungera som behandlingsmetod för Covid-19 i väntan på vaccin så har situationen blåst upp till en perfekt storm för lilla Lundabolaget Glycorex, som just är på väg att lansera sin nya produkt för framställning av universell blodplasma.
Glycorex meddelade i samband med nyheten i tisdags att processen med att få produkten registrerad har lett frågor "av mild karaktär" från bolagets notified body, som ska besvaras inom en månad. Förutsatt att inga nya frågor tillkommer har vi en CE-märkning av produkten att vänta före sommaren gissar jag.
Finns det något som kan förstöra detta scenario? Mina efterforskningar visar att UBP-produkten är i stort sett densamma som Glycosorb-ABO som funnits på marknaden sedan tidigt 2000-tal. ABO har använts mer än 4500 gånger på närmare 200 sjukhus vid organtransplantationer världen över. Med utmärkta resultat med avseende på säkerhet.
På nanonivå (molekylnivå) är UBP-kolonnen och ABO-kolonnen likadana. Det som skiljer dem åt är att UBP-kolonnen kan behandla upp till 1 liter medan ABO kan behandla upp till 10 liter. Eftersom ABO används i transplantation och UBP vid blodhantering är rutiner och handhavanden olika, därav olika volymer. När man ändrar en medicinteknisk produkt krävs en omregistrering. Det är denna process man nu genomgår med sin notified body och det känns rimligt att anta att risken är låg för ytterligare förseningar.
Så vad ska sjukvården med UBP-kolonnen till i denna situation med corona? På samma sätt som donator och mottagare måste ha samma blodgrupp för att minska risken för avstötning vid transplantation så måste donator och mottagare av CP ha samma blodgrupp. Om man inte använder Glycorex kolonner vill säga, eftersom dessa genom exakt nanokirurgi tar bort blodgruppsspecifika antikroppar. Därigenom blir plasman universell och kan ges till vem som helst.
Detta kanske låter onödigt, varför inte bara matcha? Jo det kan man så klart men det kräver merarbete och i värsta fall transporter och logistik. Det ger upphov till en felkälla (patientrisk) och det tar tid. Och tid har vi ont om just nu. Dessutom, att handha och lagerhålla plasma av olika typer kostar pengar. Ett system med universell plasma skulle kunna spara sjukvården £30 miljoner årligen enbart i UK:
Så behovet av en produkt för att framställa universell plasma som kan ges till vem som helst är stort. Hur stort? Bolaget uppskattar efterfrågan på universell plasma till 1 miljon enheter per år enbart inom EU. Vad innebär det i reda pengar? Vi vet ännu inte hur UBP-kolonnen kommer prissättas men vi vet att AB0-kolonnen kostar 30,000 kronor och hanterar 10 gånger med volym. Är 3000 kronor per kolon rimligt? Det är nog för högt givet att Bolaget anger att priset på den plasma som används som universell idag (AB-plasma) är 1200 kronor i Tyskland.
Givet de mervärden som UBP-kolonnen erbjuder för sjukvården bör en kolonn inte kosta mindre än 1000 kronor gissar jag. Så då pratar vi om en potentiell miljardmarknad årligen i EU och flerdubbelt det globalt.
Tillbaka till Coronaspåret. Om kunden i Coronaprojektet meddelar att försöken fallit väl ut, vad innebär det? Rimligen får Glycorex lansering av UBP-kolonnen en rejäl skjuts. De 200 befintliga kunder (stora sjukhus i EU, Indien, Mexico) som är vana vid Glycosorb bör vara enkla att konvertera. Att bearbeta övriga världen och mindre sjukhus kräver en partner. Det finns flera stora bolag inom blodplasma som är tänkbara partners, men huvudmisstänkt är väl ändå Schweiz-svenska bolaget Octapharma (med €2.2bn i försäljning 2019). För de som inte känner till historien kring UBP-projektet kan det vara värt att poängtera att testerna av UBP-kolonnen genomfördes av just Octapharma.
Vad händer om testerna i Coronaprojektet misslyckas? Om det beror på att CP inte fungerar på Covid-19 överhuvudtaget så är ingen skada skedd, då är det ju inte UBP-kolonnens "fel". Men då får man inte heller samma pull-effekt från kunderna. Om projektet misslyckas för att kolonnen filtrerar bort Covid-19-antikropparna har vi ett annat problem. Då kommer CP fortsätta användas mot Covid-19 men utan UBP-kolonnen. Återigen ingen pull-effekt för lanseringen av UBP. Det värsta scenariot är att UBP-kolonnen ger upphov till sidoeffekter. Detta är osannolikt givet att tekniken är densamma som för AB0-kolonnen, men risken finns alltid när man testar nya produkter.
Sammantaget landar jag i att Coronaprojektet är en verklig game-changer för Glycorex och UBP-kolonnen. Produkten står färdig att lanseras inom kort och Corona har dykt upp som den största marknadsföringskampanjen i historien. Helt sjukt när man tänker på det. Här har Glycorex gått i 10 år och funderat på en produkt för framtagning av universell plasma och precis när den är redo händer detta. Ett osannolikt sammanträffande!
För läsare som följer mig på Twitter vet att jag skrivit en hel del om Sedana och deras produkter för sedering på IVA. Sedana upplever nu en enorm anstormning från IVA och försäljningen formligen exploderar. Man säljer i princip allt man kan. För både Glycorex och Sedana är Coronakrisen potentiellt det största som hänt. Det handlar inte om att sälja produkter för en pandemi som förhoppningsvis är borta snart, det handlar om att man kommer in på sjukvården, som blir van att hantera produkten och sedan är man inne.
Vad detta är värt för Glycorex får var och en fundera över. Bolaget omsatte 35 miljoner kronor årligen (AB0-kolonnen för transplantationsvård) med svag tillväxt och ett litet positivt rörelseresultat innan Corona slog till. En fin business som kanske kan värderas till 350 miljoner kronor eller 5 kronor per aktie givet 10% tillväxt. Nu lanseras en produkt förhoppningsvis före sommaren med 30x denna potential. Och utöver UBP finns andra produkter i bolagets pipeline.
Avlsutningsvis vill jag framhålla några risker med att investera i Glycorex.
- Transplantationsvården har nedprioriterats rejält i spåren av Coronakrisen. Detta eftersom man använder immunosuppressiva läkemedel för att motverka frånstötning av det nya organet. Både Glycorex och Xvivo har varnat för att Corona kommer påverka försäljningen negativt på kort sikt.
- Glycorex är en liten organisation (cirka 25 anställda). Det kan vara svårt att hantera ett kraftigt ökat antal förfrågningar.
- Blod är big business. Branschen för blodprodukter är värd 30 miljarder dollar årligen. Glycorex är en liten spelare med behov av partner för att nå ut.
https://www.bccresearch.com/market-research/healthcare/global-markets-for-blood-plasma-products.html
DISCLAIMER: Jag äger aktier i Glycorex. Informationen i denna blogg är främst en sammanställning av offentlig information men bör dubbelkontrolleras av läsaren. Detta är inte en rekommendation att köpa aktier i Glycorex.