Post entry

Getupdated - Om senaste tidens kursras

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De senaste dagarna har Getupdated fallit kraftigt under hög omsättning och det känns som att det är på sin plats med en kommentar från min sida eftersom jag vid tre olika tillfällen har rekommenderat köp av aktien är på redeye. Senast var i min tävlingsanalys (http://www.redeye.se/medlemsanalys/20931) som publicerades den femte mars, dagen innan de stora utförsäljningarna började. Kursen ligger nu 15 % lägre än vad den gjorde för fem dagar sedan och vad har vi fått höra från bolaget? Inte mycket, förutom följande pressmeddelande som kom morgonen efter att min analys publicerades på redeye:

”Den oberoende branschbevakaren Affil.se uppger idag att Getupdateds affiliatenätverk Affiliator är det nätverk i Sverige som har flest kunder. På mindre än två år har det svenska tillväxtbolaget Getupdated därmed vuxit förbi sina kollegor” (http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?n=869942&)

Samma dag sjönk kursen under hög omsättning och det var (om jag inte missminner mig) främst två mäklare som stod för utflödet av aktier, nämligen Swedbank och Instinet Europe Ltd. Likviditeten i Getupdatedaktien har aldrig varit överväldigande och därför får det stort utslag om någon eller några säljer aktier för ett par miljoner kronor.

Då är fråga, är det århundradets köpläge eller har det hänt något negativt i Getupdated som vi inte vet om? Vem säljer aktier och varför?

En teori är att en nyemission är på väg, vilket är negativt av flera anledningar: – Förtroendet för Getupdated skadas. – Aktiekursen har en tendens att sjunka till NE-kursen. – Getupdated handlas idag till väldigt låga nivåer och utspädning till låg kurs är inte positivt (ju lägre kursen är desto mindre pengar får företaget in för de nya aktierna). – NE i det här börsklimatet känns inte helt stabilt.

Varför skulle företaget genomföra en NE när det verkar finnas företag som är intresserade av att köpa Crystone? Visserligen inte till det pris som Getupdated vill sälja det för, men det känns som mindre negativt och klart att föredra framför en NE.

Och företaget går ju som smort, varför skulle man behöva göra en NE? För expansionen eller integrationen? Getupdated har haft en stor kundtillströmning med över 200 kunder och har fått tilldelningsbeslut att teckna ramavtal med Verva (Verket för förvaltningsutveckling) under första kvartalet. Och det verkar ju gå bra på affiliatesidan också. Det låter ju onekligen som att det går som smort för GIM, räcker inte pengarna de drar in löpande från verksamheten? Man kan också se på det konspiratoriskt och säga att de kanske ”klär bruden” inför en NE.

I min analys skriver jag att Getupdated får betraktas som en högriskaktie och tar upp flera risker som man bör tänka på innan man investerar i GIM. De risker som kan ha gjort sig påminda nu och som skulle kunna framtvinga en NE är likviditetsrisken, risken för växtvärk och risker vid införlivning av förvärv. Men de signaler som ledningen sänder tyder inte på att en NE skulle vara på G.

Vem eller vilka är det som har så mycket aktier att sälja? Om det är någon på insynslistan som har sålt så ska det registreras på hemsidan (inom tre dagar tror jag), vilket det inte har gjorts. Och om det skulle vara någon insider som säljer på grund av en kommande NE eller annat negativt så har de gjort sig skyldiga till insiderbrott och blir ett fall för FI.

En annan teori är att det är ett internt bråk med en storägare eller en storägare som har akut likviditetsbrist som ligger till grund för kursslakten. Är det en före detta anställd, tex Anders Varveus, så är det köpläge. Han har väldigt mycket aktier (äger 15% av bolaget) och för honom gör det kanske inte så stor skillnad med någon miljon hit eller dit.

Jag vet att bröderna Yates fick aktier vid förvärvet av Just Search, men jag tror att det var en ”inlåsningsperiod” på deras aktier. Det skulle annars vara väldigt negativt om det har blivit en brytning mellan bröderna Yates och ledningen i Getupdated, då en positiv utveckling av integrationen av Just Search är otroligt viktig för företagets framtid.

Som ”outsider” sitter man där som ett frågetecken och undra vad som händer. När som helst borde vi få någon kommentar eller förklaring från Getupdated som hittills har varit tysta som muren. Att pressmeddelandet om framgångar med affiliatenätverket kom samma morgon som kursen började falla känns lite suspekt också, som att de var beredda på det och försökte dämpa kursfallet. Eller så var det en slump helt enkelt.

Jag kommer ihåg för ett halvår sedan då aktien steg från 18 kr till 28 kr för att sedan falla tillbaks, till synes utan anledning. Getupdatedkursen har med andra ord en tendens att leva sitt eget liv och om det här vore samma sak fast inverterat så är det århundradets köpläge. Jag är dock besviken på Getupdateds kommunikation till aktieägarna, både nu och när Caroline Sundewall meddelade att hon avgick från styrelse kort efter att hon tillträtt. Min syn på Getupdateds potential är oförändrad, men förtroendet är skadat. Att inte gå ut och kommentera så här extrema och uppenbart ovanliga kursrörelser tycker jag är nonchalant. Jag hade oturen att köpa på mig dagen innan kursen började rasa. Min portfölj har haft en osund övervikt i Getupdated och jag bestämde mig för att minska mitt innehav och avvakta kommentar från bolaget eller en vändning innan jag tar beslut om minskningen var permanent eller inte.

Nu är jag nyfiken och bitter över den realiserade förlusten och min minst sagt dåliga start i analystävlingen. Ska bli otroligt intressant att följa utvecklingen framöver. Hur länge dröjer det innan vi aktieägare får höra något från Kadar & co?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?