Post entry

Getupdated - Investerarträff

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag närvarade igår vid Getupdateds investerarträff på Erik Penser FK i Stockholm. Utfallet blev mycket intressant och jag måste säga att jag var positivt överraskad på många punkter.

Att värderingen är låg råder inga tvivel om. Remimum (som brukar vara väl insatta och dessutom konservativa) räknar med nästan 100% tillväxt i år och över 30% tillväxt nästa år. Lägg därtill en EBIT-marginal på 11.8% i år som beräknas stiga till 13.2% nästa år. Vad vore då en rimlig värdering? I normalt börsklimat p/e >25 , i dagens börsklimat minst p/e 15. Vad handlas aktien till idag? P/E 10....

Marknaden verkar straffa aktien av flertalet anledningar (jag förstår dock detta, var kritisk själv innan gårdagens träff). Följande potentiella ömma punkter har jag identifierat:

Likviditeten i aktien
Likviditeten i aktien är dålig, vilket hindrat större investerare från att investera. Detta förklaras delvis av den låga free-floaten i aktien då bla. ledningen sitter på stora poster som de inte vill avyttra. Mangold är i dagsläget likviditetsgarant men det konstaterades igår att de inte skött sitt jobb och ledningen ska se över ev. byte för att öka likviditeten. Dessutom planerar man att vara mer tydlig i press-releaser samt ev. köpa analyser för att få marknaden att öppna ögonen.

Inom ett år ämnar Getupdated att byta lista till OMX Small Cap vilket kommer öka tryggheten och därmed likviditeten, dessutom kommer man åt betydligt fler institutionella investerare. Ledningen hade tydligen tidigare under dagen haft ett möte för flertalet fonder och institutioner (bla. en AP-fond) där flertalet var positiva men krävde en flytt alt. bestämt datum för flytt innan investering skulle kunna ske. Merkostnaderna beräknas bli små i samband med bytet från First North.

Likviditeten i bolaget
Ledningen är överygad om att likviditeten under året kommer att vara god tack vare emissionen och en försäljning av Crystone skulle förbättra denna betydligt. Ett problem för Getupdated är att de har väldigt stora kundfordringar och många kunder är sega med att betala. De ska dock ta itu med hårdhanskarna med befintliga fordringar nu samt kräva mer i förskott i kommande försäljning. Det är även positivt att man betalar en förhållandevis låg ränta på nettoskulden (runt 5-6%).

Crystone
Istället för att satsa energi på att jaga köpare "klär man nu bruden" genom att öka lönsamheten rejält, bla. genom att varsla anställda och stänga serverhallar. Målet är dock fortfarande att sälja och det kommer ske omedelbart om priset är det rätta, säkerligen inom ett halvår. Man ska även komma ihåg att Crystone är en kassako som generar bra pengar till Getupdated.

Goodwill
Många är oroade över de stora goodwill-posterna i balansräkningen och av denna post står förvärvet av Just Search för cirka hälften. Just Search går dock enligt ledningen som tåget och det finns i dagsläget inget som helst behov av att skriva ner goodwillposten. Prövningar görs dock på årsbasis, men alla förvärv har hittils gått utmärkt vilket gör en framtida nedskrivning osannolik.

Ledningen
Jag fick ett mycket positivt intryck av ledningen; professionella, kunniga och seriösa. Det är uppenbart att VD Johan Kadar brinner för bolaget och branschen. Även styrelseledamot Johan Lenander (som bla. byggt upp Aspiro) har extremt bra koll, inte minst på företagande och aktieägarkommunikation vilket blir allt viktigare nu när bolaget närmar sig en notering på Small Cap. Sedan tecknar de fullt i nyemissionen också vilket återigen bevisar ovanstående punkter.

Slutkommentar Aktien har sannerligen pressats senaste året pga. ovanstående punkter och nyemissionen kom som "grädde på moset". Timingen kanske inte var den bästa då många andra bolag genomför NE i dagsläget. Dessa bolag (läs kapitalförstörande förlustmaskiner som Wedins och Teleca) är dock väldigt olika Getupdated som de facto växer lönsamt och gör vinst. Veckans affärers hårda artikel ang. NE var visserligen motiverad men går ej att applicera på Getupdated pga. ovanstående resonemang. Dock verkar den ha skrämt många (mindre insatta) investerare till att sälja i samband med emissionen vilket pressat kursen.

I_nklippt kommentar från Börsveckan_

"På en aktiekurs runt 13 kr ser Getupdated ut som en potentiell dubblare. Aktien har fallit runt 70 procent på ett år samtidigt som bolaget egentligen ser intressantare ut idag. Vi bedömer uppsidan som avsevärt större än nedsidan i det här fallet och sätter utan tvekan ett köp för den aktive investeraren som håller ett öga på hur integreringen av förvärven fortskrider samt är beredd på att skjuta till pengar i en eventuell nyemission."

Länk till BVs analys: http://www.redeye.se/partneranalys/21251

Länk till Remiums analys: http://www.remium.com/websites/webb_filer/filbank/RemiumWeeklyv15.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?