Post entry

Genmab - FDA panel positiv till Arzerra.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under veckan har det spekulerats hej vilt i vad som dagens möte med en FDA panel ska mynna ut i. Efter att den danska börsens stängning presenteras beskedet att panelen ställer sig positiva och rekommenderar ett godkännande för Genmab/GlaxoSmithKlines cancerläkemedel Arzerra. Arzerra är en antikropp riktat mot CD20 receptorn och är en förbättrad version av det redan etablerade läkemedlet Rituxan/MabThera (Roche). Fördelar är att antikroppen binder något annorlunda och dessutom är det en helt human antikropp. Dessa egenskaper har i den första klara fas III-studien visat på bättre effekt än Rituxan i en svårbehandlad form av Leukemi.

Genmab stängde nedåt på köpenhamnsbörsen. Trots att FDA vid tillfällen gått emot panelrekommendationer är det ingen vild chansning att Genmab-aktien kommer utvecklas mycket positivt på måndag morgon när handeln återupptas. Utöver en positiv reaktion för Genmab-aktien på beskedet räknar jag med att händelsen kommer vara ett viktigt steg för att visa investerare att skördetiden efter 10 - 15 års forskning rycker allt närmare. Tillsammans med redan godkända läkemedel för bolag som Epicept, Orexo och Topotarget går branschen in i kommersiell fas och visar på att det går att nå marknaden.

I veckan har vi på Redeye tillsammans med Avanza arrangerat investerarträff på Operaterrasen där ett stort antal bolag presenterats. Första dagen var det fokus på läkemedelutveckling och medicintekniska bolag, som överlag visade på de framsteg som gjorts senaste åren. Allt fler bolag inom läkemedelssektorn börjar närma sig marknaden medan de medicintekniska bolagen allt fler nått lönsamhet. Det är fortsatt en bransch som i princip alla förvaltare är underexponerade emot, vilket återigen tydliggjordes i den efterföljande paneldebatt som arrangerades som avslutning på gårdagens möte. Det lustiga i kråksången var att mer eller mindre alla dessa småbolagsspecialister vurmade för det lilla läkemedelsbolaget Astrazeneca, som står inför en halvering av vinsten närmaste fem åren och en tillväxt på -10 procent per år. Tycker att ledningen för Astrazeneca gör ett bra jobb, givet deras förutsättningar, men är mycket tveksam till att det är nu som det rätta tillfället är att köpa aktien.

För att återgå till Genmab, som likt Bioinvent är ett bolag fokuserat till att utveckla antikroppar, kommer ett FDA godkännande betyda väldigt mycket förbolaget. Genmab kommer erhålla royalty på över 25 procent samt intäkter från tillverkning. Antikroppen Arzerra studeras för närvarande i ytterligare sex olika fas III-studier som öppnar för framtida expansionsmöjligheter. Ett slutgiltigt besked från FDA förväntas senast den 30 juli i år, vilket skulle möjliggöra en lanseringen under det andra halvåret 2009.

Trevlig helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?