Post entry

Genesis på spåret - tag plats

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Uppföljning av tidigare analys med anledning av Q1 rapporten.

Sammanfattning

Föregående analys

Senaste kvartalet var det tredje i rad på en ny nivå i omsättningen, nettoomsättningen var 11,296 miljoner en ökning med drygt 67% från föregående år och 17,3% från föregående kvartal. Tillväxten var större än förväntat även om föregående kvartal innehöll semesterperioden.

(Netto)Vinsten för kvartalet hamnade på 1,883 miljoner innebärande en vinstmarginal på 16,7% före skatt. Marginalerna var något sämre än föregående kvartal men på en hög nivå. Det är rimligt att det i första hand beror på en variation skapad av produktmixen i kvartalets försäljning.

Kassaflödet var extremt starkt under perioden och landade på 5,5 miljoner, bl.a. p.g.a. förändringar av fordringar. Varför (netto)kassan har vuxit kraftigt under kvartalet och är numer över 13 miljoner.

(Styrelsen föreslår riktad nyemission av högst 25 000 aktier till Patrik Liljegren Holding AB, teckningskursen är 10 kr per aktie t.o.m. 2014-03-31.)

iFenix börjar säljas under kommande kvartal.

Värdering

Jag sätter P/E multipeln till 13. Multipeln är en sammanvägning av den historiskt höga tillväxten, med den begränsade informationen från företaget och börssnittet. Den som har en annan uppfattning kan enkelt använda sig av ett annat P/E-tal.

Den befintliga verksamheten. För den befintliga verksamheten uppskattas den genomsnittliga kvartalsvinsten till 1,9 miljoner. I värderingen finns inget antagande om tillväxt från nuvarande nivå. I och med att Q3 innehöll fakturering som egentligen skulle fallit under föregående kvartal och att förra kvartalet innefattade semesterperioden blir det svårt att f.n. uppskatta den aktuella underliggande tillväxten. Det är rimligen ett konservativt antagande. Både den historiska utvecklingen av försäljningen – inte minst det senaste kvartalet - och att vi förväntar oss korsförsäljning med iFenix gör att vi egentligen förväntar oss en omsättningsökning.

IFenix. Någon kan kanske vara frågande till antagandet om 3 års återbetalningstid för iFenix. Man kan notera att man har 5 års avskrivningstid på investeringen och att investeringen tas under en längre tid så att återbetalningstiden på satsat kapital blir ca 4 år. Under förutsättning att Genesis vet vad man gör känns därför 3 års återbatalningstid som ett rimligt antagande. Belägg för att man ligger rätt är att man vidareutvecklar sitt tidigare system i nära samarbete med kommande kunder som representerar en av de stora kedjorna inom bygghandel, XL-bygg. Lansering skall ske under nästa kvartal, så vi står inför några expansiva och spännande kvartal för Genesis.

Värde per aktie

Befintlig verksamhet 4x1,9x0,78x13 = 77 miljoner.

iFenix upparbetat 9,6 miljoner. 9,6/3x0,78x13 = 32,5 miljoner.

Kassan 13 miljoner.

Antalet aktier 9,25 miljoner.

Värde per aktie 13,25 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?