Post entry

Generic Sweden igen, extremt lågt värderad aktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När många aktier dragit iväg kursmässigt senaste två månaderna blir det intressant att leta eftersläntrare. En tydlig sådan är lilla First North-bolaget Generic Sweden som marknaden helt missat. Generic ruvar på ett vinstgivande guldägg med PE-tal 3,9. Aktien borde ha potential att klättra 60-70 %.

Generic-aktien handlas på kursen 4 kr till ett börsvärde på 49 mkr. Ett av Generics två dotterbolag kommer mest troligt kunna visa upp en vinst för 2011 på 11-12 mkr. Det ger ett PE-tal på rekordlåga 3,9. På tok för billigt.

Generics vinstgivande telefomdel består av en specialiserad teleoperatör med eget radionät för kritisk kommunikation. Generic Mobile erbjuder ett komplett utbud av meddelandetjänster som kombinerar SMS, e-post, fax och personsökning till företag, myndigheter och organisationer med extremt höga krav på tillgänglighet, säkerhet och service. Bland kunderna finns polisen, räddningstjänsten, sjukhus, energibolag, bank.- och försäkringsbolag samt privata larmföretag. Generic Mobile är även leverantör till Teliasonera, Telenor, Tele2 och mobiloperatören 3. Generic-bolaget är en riktig guldkalv och högmarginalprodukt med en vinstmarginal på starka 22 %. Och vinsten ser ut att landa på 11-12 mkr för 2011. Generic-aktien på 4 kr ger ett börsvärde på 49 millar.. det skriker fyndvärdering..

Hur är det möjligt med en sådan till synes ofattbar låg värdering? Ja orsaken är att det andra dotterbolaget, inom konsultverksamhet, tyvärr har varit en riktigt stor kostnadspost. Bolaget har varit alltför överdimensionerat och fått hårdbanta sista åren med nedskrivningar och stora förluster som följd. Det har gjort att Generic-koncernen totalt sett tvingats visa minusresultat.

Tålamodet lär mycket snart var slut för konsultdelen (som ändå omsätter 80 mkr och borde kunna leverera vinstsiffror). Antingen får man lägga ned.. eller se till att göra en turnaround vinstmässigt. Uppenbarligen är ambitionen att få konsultdelen på fötter och i höstas anställdes en ny VD från Cybercom. Dessutom presenterades en rekororder på 22 mkr under fjärde kvartalet.

Rapporten nästa vecka kan förhoppningsvis vara den sista där minus för hela koncernen visas. Operationen städning lär pågå vilket lär synas i kommande rapport där förväntningarna måste vara lågt ställda. Och sen är det upp till bevis 2012 för nye VD:n.

En försiktighetsvärdering på noll kr för konsultdelen och en ett PE-tal 7 för telekomdelen skulle ge ett börsvärde på omkring 80 mkr och en riktkurs för Generic-aktien på 6-7 kr. Att aktien går att handla för 4 kr idag måste anses som en riktigt snål värdering.

Det känns rimligt att invänta en eller ett par rapporter innan man drar slutsatser om konsultbolagets möjlighet till framgång. Skulle det vända kan ju även denna del bidra till bolagsvärdet och det går att sikta på en tvåsiffrig aktiekurs, dvs 10 kr och uppåt. Det borde vara ett slutmål för 2012 i alla fall.

Sker ingen omvärdering borde Generic dessutom som utväg vara en tydlig uppköpskandidat tycker jag.

Jag skrev ett liknande inlägg för en dryg vecka sedan så ingen ny info.. men adderar lite kul info från förra året som förstärker caset.

Nedan ett urklipp från Stockpicker/Remium för drygt ett år sedan. Samma sak gäller väl egentligen, skillnaden är att Generic-koncernen ännu väntar på en koncern-turnaround, men samtidigt är börsvärdet lägre.

""I Remiums kvartalsvisa genomgång av småbolagens rapporter finns det ett antal riktiga guldkorn. En aktie mäklarfirman vill lyfta fram är Generic of Sweden med ett börsvärde på ca 60 miljoner kronor. Bolaget består av två delar: en konsultverksamhet med högkvalitativa tjänster till bl.a. försvaret och telekomverksamheten som är en specialiserad teleoperatör med egna nät för kritisk kommunikation. Den senare verksamheten växer mycket snabbt och har en rörelsemarginal på 30 procent. Remium räknar med att denna del i år kommer att omsätta 55 miljoner kronor och ha ett rörelseresultat på 16 miljoner kronor. Enbart denna del skulle mer än väl försvara den nuvarande kursen. Remium skriver "med gamla förlustavdrag kommer någon skattebelastning inte bli aktuell under nästa år och Remiums prognos ger ett P/E-tal på 3,8. Så billigt ska det väl ändå inte vara? " ""

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?