Post entry

Generic - en motiverad kursdubblare!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

First North-noterade Generic har ett börsvärde på knappt 45 millar. Trots att ett av dotterbolagen i sig självt motiverar ett börsvärde på minst 80 mkr. Dags för marknaden att ge Generic rätt värdering.

First North-noterade Generic består av två dotterbolag, ett inom konsultverksamhet och det andra inom telekom. Telekombolaget är en riktigt vinstgivande guldkalv som för 2011 kommer nå en vinst omkring 11-12 mkr, konsultbolaget ett notoriskt förlustbolag som återigen visar minussiffror. Konsultbolaget har hittills förstört totalresultatet och lyckats dölja Generics telekom-guldägg. På egna ben skulle detta bolag säkerligen ha dubbla värderingen mot dagens!

Generic utsågs vid den här tiden förra året av Remium till ett av Sverigest mest intressanta småbolag och aktien lyfte då kraftigt för att sen falla tillbaka.Generic är obegripligt lågt värderat om man ser till delarna, begripligt värderat om man ser till totalresultatet.

Generic börsvärde är knappt 45 millar.

Bolaget består av två delar. Ett riktigt guldkorn i form av telekomdelen som är ett separat dotterbolag och kommer landa året på omkring 11-12 mkr i vinst. Det andra dotterbolaget är ett konsultbolag och är det som förstör totalresultatet... de har presterat dåligt en längre tid och man har skurit och skurit i bolaget med omstruktureringskostnader som följd. Även rapporten om en dryg vecka kommer visa på minus i konsultdelen vilket även ger Generic-koncernen ett icke iögonfallande resultat.

Men..

Konsultdelen fick en stororder under fjärde kvartalet vilket bör ge viss effekt. Samt att man fick ny VD Henrik Gavelli från Cybercom vilket gör att man kan hoppas på en turnaround under 2012. Kanske blir detta den sista trista rapporten.
Konsultdelen omsätter omkring 80 mkr men med det minusresultat som görs kanske värdet ska sättas till noll kr? Gissningsvis får man väl tro att det ändå kan ha något värde, säg 5-10 mkr.

Telekomdelen med 22 %-ig marginal är en riktig vinstmaskin. Årsresultatet lär landa på omkring 11-12 mkr (tror att koncernen har förlustavdrag men är lite osäker på skattebiten). På egna ben skulle denna del värderas bra mkt högre än Generic gör idag. Säg PE-tal 7 så landar man på ett värde på omkring 80 miljoner kr. Mot dagens börsvärde på hela Generic på 45 mkr.

Det finns koncernkostnader på bolaget på 4 mkr som är lite oklart vad de utgör. Men räknar man konsultdelen till noll kan man väl säga att de jämnar ut sig, särskilt som koncernkostnaden sjunkit kraftigt jämfört med 2010.

Säkert missar jag nån detalj, är inte jättepåläst mer än det jag läser mig till i rapporten, och utifrån vad jag minns av det Remium skrev förra året. Men ettårshögsta 7,85 kr är en nåbar siffra under året, i synnerhet om man dessutom kan sparka liv i konsultdelen (som med 24 millars-order sista kvartalet åtminstone borde ha vissa förutsättningar att vända).

Aktien har usel likviditet, verkar i dagsläget mest vara likviditetsgaranten Remium som står för säljaffärerna. Men jag kan förstå att det är få säljare på dessa nivåer.

Aktier av Generics slag som haft svårt att på totalen leverera vinster ska såklart tas med försiktighet. Men ser man på bolaget enligt ovan så blir aktien superbillig, jag tycker att 6-7 kr borde vara mer relevant än 3,60 kr. Det är i så fall 100 % uppsida.

Nästa rapport blir knappast så bra och får man inte tag på aktien nu (jag tycker den borde dra när som helst) kan det komma nytt läge framöver igen. Och då får man ett bevis på om nye konsult-VD:n hunnit göra avtryck. Så den försiktige ska såklart avvakta det.

Men på kurser kring 3,50-4,50 måste bara aktien vara ett riktigt bra köp på lite sikt. Jag hittar ingen lika uppenbar potentiell 100 %-are i nuläget.

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/17/1F/95/wkr0001.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?