Post entry

G5 entertainment - 15 Frågor

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

15 frågor från Philip Fishers "Common stocks and uncommon profits" ställda om G5 entertainment med svar enligt mig

De 15 frågorna ("Scuttlebutt questions" för er som läst boken) från Philip Fishers "Common stocks and uncommon profits" ställda om G5 kommer här, varning för "confirmation bias" då jag äger aktier i G5.

1. Har företaget produkter eller tjänster med tillräcklig marknadspotential för att möjliggöra en markant försäljningsökning i minst flera år framöver?

Inte i dagsläget, men man har en effektiv och expanderande pipeline där man utvecklar spel efter spel som dessutom inte är särskilt beroende av en försäljningssuccé utan kan "bomma" på ett spel utan en ekonomisk katastrof.

*Verkar i en enormt expanderande bransch.

Denna fråga ger G5 MVG

2. Är ledningen bestämd på att fortsätta utveckla produkter eller processer som kommer fortsätta öka den totala försäljningspotentialen när tillväxtpotentialen för befintliga attraktiva produktlinjer i stort sett har blivit utnyttjad till fullo?

Definitivt, G5 lägger i dagsläget i princip hela sitt kassaflöde (Detta är såklart även en negativ aspekt, ingen utdelning) på att utveckla nya spel och att expandera sin spelutvecklingsverksamhet, sin "pipeline" för nya spel.

Detta arbete görs fortlöpande.

Här får man MVG igen.

3. Hur effektiv är företagets forsknings och utvecklingsverksamhet i förhållande till dess storlek?

Tja, som sagt, med i princip hela kassaflödet återinvesterat i företaget har man klarat av att dubbla omsättning och resultat på årsbasis med höga marginaler. Detta ger klart MVG även om det inte är hållbart när marknaden slutar växa eller åtminstonde saktar ned.

4. Har företaget en försäljningsorganisation som är över genomsnittet?

I denna marknaden är det relativt låga marknadsföringskostnader, men man har en bra hemsida och facebooksida med löpande uppdateringar.

Försäljningarna sköter ju mest sig själva på marknadsplatserna.

Frågan är inte bäst för denna branschen/företaget men utan väldig insikt skulle jag säga att G5 har en (defensivt tänkt här) helt genomsnittlig försäljningsorganisation. Betyget blir G+

5. Har företaget en långsiktig hållbar vinstmarginal?

Ja, rörelsemarginaler på 30-40% vilket ger stor fallhöjd vid t.ex. en branschkonsolidering som skulle leda till fallande marginaler, eller en vikande marknad i sig. Vet dock inte hur lönsamheten på konkurrenter ser ut, någon kanske kan hjälpa mig här?

G5 får MVG

6. Vad gör företaget för att behålla eller expandera vinstmarginalen?

Mer och mer viktning mot "freemium" spel, annars har man väl T.om. offrat lite vinstmarginal för att kunna expandera snabbare. Detta görs såpass lönsamt och med så stor tillväxt att jag tycker det är ett bra val.

Inte helt lätt att avgöra men relativt sett tycker jag dom förtjänar ett VG.

7. Har företaget ovanligt bra relationer med sin personal?

Här kan jag inte avgöra. Denna frågan måste man nästan ha en insider position eller göra undersökningar "på plats" för att kunna svara ordentligt på. Jag antar dock att inget är galet men avstår från att ge betyg.

8. Har företaget ovanligt bra relationer med företagsledningen?

Det vill jag hävda då VD och ledning äger en god del aktier. Jag ser inget som tyder på motsatsen och ger G5 ett VG.

9. Har bolaget djup i sin ledning? (Här menas att bolaget inte ska vara beroende av ett fåtal personer, utan syssla med intern rekrytering och f. eks. inte sparka personer i ledningen p.ga. yttre faktorer som en lågkonjuktur)

Svårt att svara på också här då företaget är ungt och inte har bytt ut någon ledningsperson ännu (Vad jag vet?).

Bolaget är ännu förmodligen väldigt beroende av Vlad (Vd) och säkert ett par personer till som är svåra att ersätta.

Sätter inget betyg här heller.

10. Hur bra är företagets kostnadskontroll och redovisningskontroll?

Inget tyder på att de är dåliga på detta. Man har god kontroll på utvecklingskostnader och bra kostnadseffektivitet.

En del tycker det är negativt att man skriver av utvecklingskostnader på 2 år och jag kan hålla med, det hade vart bättre med ett år, men jag tycker inte det är något allvarligt utan så länge man är konsekvent och öppen med det så ser jag inget problem. Men viktigt att ha i åtanke när man läser rapporter och finansiella nyckeltal.

G5 får VG

11. Finns det andra aspekter av företaget, karaktäristiska för branschen, som ger investeraren viktiga ledtrådar till vilka fördelar företaget har gentemot konkurrenter?

Ett par små.

*En väldigt kostnadseffektiv, välutvecklad utvecklingsorganisation där man utvecklar spel efter spel i stadig takt och sen släpper dem till flera platformar.

*Egenutvecklad mjukvara för att konvertera spel mellan en rad plattformar (allt från mobiler till tv-spel och PC/Mac) som kan användas för egna spel eller andras.

Dessutom är man en relativt "tidig" aktör på en ny marknad.

Men signifikanta "Moats" vill jag inte säga att man har, i vart fall inte ännu.

G5 får trots detta VG för jag tycker inte man har några brister här iallafall.

12. Har företaget kort eller långsiktiga framtidsutsikter när det gäller vinstutveckling?

Här tycker jag definitivt man har långsiktig syn. Man har investerat hela kassaflödet i tillväxt, man har offrat kortsiktig vinstmarginal inför framtiden.

Med en liten risk för att man går för fort framåt får G5 VG här.

13. I den närmaste, förutsägbara framtiden, kommer företagets tillväxt kräva så mycket kapital att aktieposten bir så pass utspädd att avkastningen drabbas? (Förenklar frågan lite här)

I dagens läge återinvesteras hela kassaflödet i verksamheten. Men detta görs mycket lönsamt och med en tillväxt på 100%, så inga problem på horisonten.

Betyg: MVG.

14. Pratar ledningen öppet om verksamheten när allt går bra men "sluter sig" när problem och besvikelser uppstår?

Trots mycket bra och djup information från ledningen har bolaget ännu inte gått igenom några "tuffa tider" direkt, omöjligt att avgöra därmed.

Betyg: -

15. Har företaget en ledning vars integritet inte går att ifrågasättas?

Har inget som tyder på motsatsen, snarare tvärtom, men svårt att avgöra.

MVG: 5

VG: 6

1 st G+ och 3 st som jag valde att inte ge betyg på pga. bristande information.

Äger själv G5 men avyttrade 20% av innehavet vid kurs 46, ville minska risken i portföljen.

Frågorna tagna från http://www.oldschoolvalue.com/blog/investing-strategy/15-points-to-look-for-in-a-common-stock/

Rätta mig gärna om ni har bättre förslag på översättning!

Och jag vill gärna höra andra åsikter om mina svar =)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?