"Fyrmanna-band är ute. Åk hem till Liverpool." - Hur den svenska marknaden missbedömde ett världsbolag
2021-03-12 10:23, Edited at: 2021-03-12 15:14Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Nanologica är en del vinstmaskin och en del potentialohämmad möjlighet till hisnande utväxling bortom dina vildaste drömmar. De få stora ägarna har fullständigt förtroende för bolaget och finanserna är starka. Manegen är krattad för dig att ta del av Sveriges nästa storbolag innan andra gör det.
Marknaden famlar med värderingen, men det ser ut som att bolaget till slut är på väg att omvärderas. Ett bolag vars VD nyligen uttryckt en målsättning att leverera varor med över 50% bruttomarginal för en halv miljard om fem år - bara i en av bolagets verksamheter. Ett bolag som trots trycket från Covid i en av verksamheterna stadigt accelererar tillväxten som i senaste kvartalet landade på +126%. Ett bolag som trots skarpa samarbeten med tunga läkemedels- och jordbruksbolag fortfarande värderas långt under miljarden. Frågan är hur länge till Nanologica blir ett internt investeringsobjekt för de mest initierade. När vaknar marknaden och inser att de har ett framtida mångmiljardbolag som biter den på näsan för att få uppmärksamhet?
Nanologica är ett bolag med två ben. Det ena benet har i dagsläget order för långt över 100 miljoner kronor och bolagets VD jobbar för att det om fem år ska omsätta en halv miljard med en nettovinst på 200 miljoner kronor. Tuffa ambitioner? Ja. Orimliga? Faktiskt inte. Läs mer om kromatografi under rubriken nedan.
Potentialen för det andra benet överstiger vida det mesta man hittar hos små svenska läkemedelsbolag. Nanologica vill skapa den nya generationens läkemedelsbärare för inhalation. Nanologicas inhalationsplattform har möjlighet att bli en vital del av det miljövänliga alternativet till dagens inhalationsmedicinering som ska fasas ut senast 2032 på grund av dessa stora bidrag till den globala uppvärmningen. Tuffa ambitioner? Ja. Orimliga? Faktiskt inte. Läs mer under rubriken Drug Development nedan.
Men innan vi går in djupare på vad bolaget gör, en snabb titt på ägarstrukturen och ekonomin.
Bolagets VD Andreas Baghwani äger tillsammans med Thomas Eldered (VD Recipharm) och Swedbank Robur i runda slängar 45% av bolaget. Free floaten plockas samtidigt stadigt undan av flertalet halvstora ägare, främst av Wallenbergsstiftelserna som tack vare att de placerar aktierna i olika stiftelser kan agera utan att behöva flagga upp sina innehav. Kopplingen Wallenberg och störste ägaren Eldered är för övrigt intressant. Wallenbergs Investor grundade 1994 EQT som nyligen köpte Recipharm där Eldered var VD - en affär där Eldered kunde göra exit med cirka 15 miljoner aktier på en kurs av 232 kr/styck. Vad det betyder för Nanologicas framtid är osagt, men att Thomas som ägare av 33% av aktierna i Nanologica har en långsiktig plan för exit kan vara intressant att spekulera i.
Nanologica hade vid utgången av 2020 likvida medel uppgående till 66 miljoner kronor med en burn rate, trots hårda investeringar, på drygt 5 miljoner för sista kvartalet. Break even är ointressant på kort sikt eftersom kassan är stark, tillväxt är allt som betyder något. Men den som djupstuderar siffrorna för verksamheten ser snart att det faktiskt inte behöver ligga långt bort med break even förutsatt att bolaget inte skulle fortsätta tunga investeringar i att utveckla sin plattform för inhalation - något de givetvis måste göra sett till möjligheterna att skapa en spin-off som har alla möjligheter att bli ett mångmiljardbolag.
Ägarbilden är således hård som stål och eventuella emissioner sannolikt mycket långt fram i tiden. Dags att djupdyka i de två verksamheterna!
Kromatografi
Kromatografi används för att separera eller rena vätskor. Nanologica finns i två kromatografi-fält: analytisk som används i labb, och preparativ som används för rening i stora volymer.
Analytisk kromatografi
Nanologica har idag försäljning inom analytisk kromatografi, framförallt i Kina genom distributören Yunbo. Covid har dock omöjliggjort den snabba tillväxt man hade hoppats på såväl i Kina som USA, då labben är stängda och marknadsföringskanalerna ineffektiva. Analytisk kromatografi bidrar med kassaflöde in i verksamheten men är i längden ganska ointressant, annat än som stöd för den övriga verksamheten. Fokus ligger på preparativ kromatografi.
Preparativ kromatografi
De senaste åren har Nanologica investerat mycket tid och mycket pengar på att få till en storskalig produktion av preparativ kromatografi (produktionen spiller även över på analyisk kromatografi som kommer få bättre marginaler tack vare storskaligheten i produktionen).
Som investeringshjälp för uppskalningen gick kinesiska Yunbo in och beställde material för cirka 120 miljoner kr, varav ungefär 10 miljoner betalades direkt. Att skala upp detta är svårt och har tagit tid. Det är antagligen anledningen till att konkurrensen på hela världsmarknaden är - ett bolag!
Nej, det finns inte bara ett bolag som gör kromatografi, men den högkvalitetsvara Nanologica bevisade finns i den nya fabriken finns bara hos japanska Nouryon (Kromasil). Nanologica kliver därmed in som andra producent på den årligen flera miljarder kronor värda världsmarknaden.
I vilka fält säljer man då in preparativ kromatografi? Den allra största marknaden är rening av insulin. I stora delar av världen är detta en så pass dyr process att insulin inte når ut. Nanologica är väl positionerade i två av dessa områden - Indien och Kina. Som nämndes ovan har bolaget till exempel redan en distributör i Kina som beställt preparativ kromatografi för ungefär 120 miljoner kronor.
Nanologicas plan är att med samarbetspartners producera billigare insulin så att dessa gigantiska marknader ska skapas.
När det gäller de stora insulinproducenterna i världen använder man alltså idag Kromasil. Det är väldigt känsligt att ha endast en leverantör av kromatografi vilket gör att Nanologicas första stora införsäljningar rimligtvis blir mot befinliga storkunder till Kromasil. Bolaget kommer alltså inte slå ut konkurrenten i kampen om de stora kunderna utan bli en komplettering.
Utöver de riktigt stora kunderna finns potential att bygga en stor kundbas med mindre order, med värden mellan 500.000kr -10 miljoner kronor per år. Mindre kontrakt ja, men betydligt flera.
VD nämnde i sin vision för bolaget att man ska kunna ha försäljning på en halv miljard inom kromatografi-fältet om fem år. Skulle detta bli verklighet skulle kromatografi-delen av bolaget göra en vinst på cirka 200 miljoner och rimligtvis värderas till 5-10 miljarder kronor.
Man ska förstås inte köpa VD:s visioner utan att tänka igenom caset, men vid en värdering på 500 miljoner kronor som idag är det varje seriös investerares plikt att väga rewarden detta kan ge mot risken. I de 500 miljonerna som bolaget värderas till idag finns även den i mitt tycke mest spännande grenen av bolaget: Drug Development.
Drug Development
En sammanfattning om Drug Development i Nanologica kommer tveklöst bli ofullständig. Därför dödar jag direkt en stor del av den och ger mig på den potentialohämmade möjligheten till en hisnande utväxling bortom dina vildaste drömmar: Nlab Spiro.
Nlab Spiro är Nanologicas inhalationsplattform. Den är som små, små sandkorn som du andas in. Dessa små, små sandkorn innehåller läkemedel och levereras djupare i lunga än något läkemedel kommit tidigare. Plattformen är världsunik inom ett läkemedelsområde som stått still i utvecklingen allt för länge.
Nlab Spiro löser flera problem med inhalationsläkemedel: den skyddar läkemedlet så de inte upplöses innan det nått rätt. Det levererar läkemedel djupare än det kan levereras med någon annan inhalationsplattform. Det sparar stora koldioxidutsläpp då befintlig inhalationsflotta är dålig för miljön och ska fasas ut mot en modern, miljövänlig variant. Det senare är väldigt intressant. Nanologica jobbar med Astra Zeneca och får (som vanligt när man jobbar med dem) inte säga någonting om projektet. Men allt talar för att det är just inom inhalation man jobbar. Astra Zeneca har antagit Ambition Zero Carbon för att bli koldioxidneutrala 2025 och koldioxidnegativa 2030. Man ska därför lansera:
“a next-generation pressurised metered-dose inhaler (pMDI) to treat asthma and chronic obstructive pulmonary disease (COPD), containing a propellant with near-zero Global Warming Potential (GWP), by 2025.” (https://www.astrazeneca.com/media-centre/articles/2020/investing-in-a-sustainable-future-for-patients-with-respiratory-disease.html)
Nanologicas bokslut innehöll beskrivning av vad man sysslar med i Nlab Spiro-labbet:
“NLAB Spiro™ has the potential of becoming the next generation drug carrier for inhaled formulations,”
Nlab Spiros silica har sannolikt egenskaper som passar perfekt för att höja flera läkemedel i den nya typen av koldioxidvänlig inhalationsinhalatorer. Jag vill göra väldigt tydligt att detta är spekulationer från undertecknad, men klart är att Astra Zeneca anlitar Nanologica i någon form av utvecklingsprojekt. Och det är inte kasst vad det än handlar om!
Efter den utvikningen, låt mig bjuda på ytterligare en Drug Delivery-möjlighet som VD strävar mot.
Har du sett en nebuliseringsmaskin någon gång? Ett klumpigt åbäke på sjukhusen som skapar tryck för att slå sönder komplicerade läkemedel som ska inhaleras av patienten. Att få dessa utbytta mot vanliga inhalatorer skulle spara stora resurser men känns som ett oöverstigligt problem? Nja, kanske inte. Nanologica jobbar för att ladda sina silica-partiklar med de läkemedel som kräver nebulisatorer och låta silican göra det jobb nebulisatorn annars gör. Modern medicin är ofta komplicerad nog att kräva en nebuliseringsmaskin, men tänk om man kunde utveckla eller omformulera dessa till en enkel sandhög av silica istället? Värdet om man skulle lyckas omformulera bara något av de vanligaste läkemedlen? The sky’s the limit…
För att komma tillbaka till jorden igen, de ovan nämnda projekten är förstås storslagna så det står härliga till, men lite närmare i tiden för Drug Development då? Nanologica har ett projekt som slutförs med ett jordbruksföretag som gör fältstudier för med silicapartiklar för att reducera mängden giftigt besprutningsmedel som läggs på åkrar. Vi talar enorma volymer och leveransen ska vara klar i Q2, varpå jordbruksbolaget ska besluta sig för om de vill gå vidare efter detta långa samarbete. Vi håller tummarna, ytterligare en jättemarknad framför Nanologicas fötter.
Vicore Pharma går in i klinik under 2021, en Fas 1 med Nlab Spiro som plattform. Det är ett specialläkemedel som Vicore utvecklar mot lungfibros. Självklart håller vi tummarna för att även Vicores Covid-medicin som är under utveckling ska omformuleras till inhalerbar i framtiden!
Nanologica har en egen Fas 1 (Nic-001) som är satt på paus på grund av Covid. Materialet är färdigt för att Fas 1 ska kunna starta men vi vet inte när det kommer ske.
Drug development är inte slut där, men det går att skriva hyllmeter om de forskningsprojekt som utforskar Nlab Spiro mot tuberkulos, det senaste avtalet med generikatillverkaren Zentiva, om tomma partiklar som suger ut gifter ut kroppen för att stoppa neurodegenerativa sjukdomar och annat men de projekten är om än otroligt intressanta så mer på sikt. Och investerare vill ju ha allt i närtid. Därför har jag sammanställt en (säkert inte fullständig) riktigt fet triggerlista med saker man kan hålla ögonen efter på kort sikt.
2021
Q1 eller Q2
- Tox av Nlab Spiro (När "dammportarna öppnas", enligt VD) (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2021/01/19/nanologica-nanologica-engages-scientific-advisors-within-inhalation.html)
- Första läkemedlet med Zentiva (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2021/01/27/nanologica-nanologica-signs-collaboration-agreement-with-zentiva-for-the-use-of-nlab-drug-delivery-platforms.html)
- Uppdatering Astra (Förlängd utvärdering av specifik substans ; https://nanologica.com/nanologicas-samarbetsprojekt-forlangt/)
- Uppdatering jordbruk (6 månaders förlängning meddelades 30 oktober 2021. Leverans till jordbruksbolaget i Q2) https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/10/30/nanologica-utokat-samarbete-med-vaxtskyddsforetag.html)
- Imider klara till Vicores Fas 1 (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/06/26/nanologica-nanologica-ingar-uppdragsavtal-med-vicore-pharma-till-ett-varde-om-upp-till-8-msek.html)
- Ytterligare samarbeten (Senaste samarbetsstart: Zentiva, 27 januari 2021) -Första provmaterial för preparativ kromatografi skickas ut till kund (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2021/01/25/nanologica-test-material-from-large-scale-production-approved.html)
- Andra preppavtalet ("Within this year large scale deliverys to the companys already testing or product" ; https://twitter.com/nanologica/status/1353977287767687170?s=20)
- Återhämtning i analytisk försäljning Kina och utökad försäljning resten av världen (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/03/03/nanologica-nanologica-tecknar-distributionssavtal-for-den-amerikanska-kanadensiska-och-europeiska-marknaden.html)
- Ytterligare starka kvartalsrapporter som krossar analytikernas och även de mest positiva investerarnas estimat. Se Q1-rapport med omsättningsökning på 125,9% tillväxt Y/Y.(https://nanologica.com/wp-content/uploads/2021/02/Year-End-Report-Nanologica-2020.pdf)
Utöver detta ska Nanologica listas upp och delas i två bolag, något som kommer att synliggöra värdena i dels deliveryn, dels kromatografin, på ett tydligare sätt. I väntan på det, den digra triggerlistan och de enorma långsiktiga möjligheterna är det bara att ta plats. Missa inte Stockholmsbörsens mest uppenbara case bara för att alla andra gör det. Ta rygg på Wallenberg och Eldered istället.