Vilken analysmetod är bäst ? That´s the question…
Svaret på frågan är inte helt enkel men jag tror att vi aktiehandlare är delade i två ganska lika stora grupper. För den ena metoden och mot den andra. En teknisk analys går ut på att titta på aktien och dess kursrörelse ur ett historikst perspektiv och så försöker man den vägen att utläsa åt vilket håll aktien kan tänkas gå. Det finns korta och långa trender och så använder man sig av grafer o diagram där man tolkar in olika s.k stöd och motstånd. När dom olika stöden eller motstånden passeras så ska aktiekursen leta sig upp eller ner till nya stöd eller motstånd. Det förutsätter att det är livlig handel i aktien. Illikvida aktier göre sig icke besvär.
En TA - analytiker försöker den vägen att föregå - prognostisera - aktiens rörelser med hjälp av diagram och grafer och på så vis skaffa sig en fördel. Man tolkar in trender och trendförändringar i aktiekursens rörelse på kort och lite längre sikt. Problemet som jag ser det med TA är att det finns så många olika sätt att tolka historiken i kursrörelserna och då kommer man fram till helt olika slutsatser om vart det kan tänkas bära hän. En TA - analytiker bygger så att säga sitt case på trender och marknadens förväntningar. That´s the idea….
En fundamental analys går ut på en grundläggande analys där man helt enkelt tittar på hur stor vinsten har varit och hur mycket den kan tänkas öka eller minska i framtiden. Man sätter sedan ett värde på bolaget. Bolagets hela räkenskap är i fokus. Man tittar på skulderna, balansräkningen och så jämför man med konkurrerande bolag. Man ställer många frågor till sig själv som är relevanta för bolagets framtid. Kan dom öka marginalen ? Kan dom ta ytterligare marknadsandelar från någon konkurrent ? Nya marknader ? Utdelningen ? Är ett köp i detta bolaget en bra investering för mig ? That´s the question…..
Två helt olika sätt att försöka skaffa sig en fördel gentemot “marknaden”. Jag menar att utan en fundamental analys i botten så står man sig slätt med enbart den tekniska. Utan en tekniks analys så klarar man sig utmärkt med den fundamentala då man har skaffat sig en bra bild av bolaget och dess värde. Fördel fundamental analys. Nu kan jag alldeles för lite om teknisk analys för att kunna säga om den är bra och att det fungerar, men om en överväldigande majoritet av “marknaden” gjorde sina affärer utifrån den tekniska anlysen så skulle det förmodligen bli mycket färre avslut då ingen skulle agera vid stöden eller motstånden. Ingen säljer vid stödet och ingen köper vid motståndet. Den fundamentala anlysen brukar ju ge lite olika värderingar och därmed också lite olika riktkurser eller motiverade värden på bolagen allt utifrån hur analytikern förutspår en ev ökande vinst i bolaget och vad som kan tänkas föranleda det.
Jag skulle tro att många använder den tekniska analysen som ett komplement till en fundamental analys och använder alltså bägge metoderna sida vid sida. Det låter som en bra idé att ta hjälp av bägge metoderna. Jag använder själv inte teknisk analys men det innebär inte att jag förringar den på något sätt för det finns alldeles för många som använder det och jag försöker helt enkelt dra fördel av vad andra tolkar in i kurshistoriken och på så vis skaffar jag mig en fördel, utan att jag själv gör den tekniska analysen. Jag lägger så att säga dom olika stöden och motstånden på minnet som många vaskar fram och en trevlig och klok bankmäklare som jag känner är duktig på att ta fram det jag ibland efterfrågar. Lite parasitering ….Han får å andra sidan lite tips från mig också på rent fundamentala grunder..
Som den gamla hund man är så har jag svårt att ta in nya grejer i min handel då jag tycker att det funkar bra som det gör och har gjort under hela aktieresan som startade i mitten av 1980-talet, men jag ska avsluta bloggen med några bevingade ord som jag hittade :
“Etablera aldrig ett permanent förhållande till något tillgångsslag eller val- och analysmetod. Försök att vara flexibel, fördomsfri och skeptisk.” sagt av John Templeton, f:1912 och grundare av fondförvaltningsbolaget Templeton group
Kalles farsa