Post entry

Frihandeln mot gränsen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I mitt förra inlägg ”enda vägen?” blev slutsatsen att den nyliberala marknadsekonomin, bildligt talat, begått harakiri. Enligt doktrinen, skall marknaden själv lösa alla problem och staten inte ingripa. Helt enligt marknadens regler tilläts självmordet trots att det skedde på en öppen handelsmarknad som alla kunde se – ingen ingrep och finanskrisen visade sig ha ådror som täckte hela världen med sjukt och smittsamt blod. Efter denna händelse har marknaderna själva, oroliga medborgare, politiker och stater insett att man måste beslagta många svärd och t.om behålla dem för att förhindra fler självmord. I klartext : många har insett att staten är överordnad marknaden och inte tvärtom.

Vad kommer att hända nu? För det första kommer en uppsjö av spåmän att dyka upp med olika teorier och förutsägelser inför en oviss framtid. Min framtidsbild är en i raden. Till dig som läser det här säger jag: ”f-n trot” tänk själv!”

Vägen till en världsövergripande ekonomi med gemensamma marknadsregler är stängd. Det skulle krävas en institution med diktatorisk makt, som jag tror vi aldrig får se. FN är en ”jolle” i förhållande till det ”slagskepp” i beslutskraft som skulle behövas för att genomdriva beslut stridande mot enskilda starka nationers egenintressen.

Tillbaka till ”ruta ett” eller som det är nu. USA är fortfarande ”esset” i leken”. Men är också en joker , som kan överraska både positivt och negativt. Det positiva scenariot skulle kunna bli verklighet om USA efter rycket med olika stimulanser - i enlighet med Keynes teori om expansiv finansekonomi i lågkonjunktur - kunde spara sig ur krisen. En svagare dollar och ökande inflation kan hjälpa dem. När dollarn faller minskar möjligheterna att få in utländskt kapital, vilket är en nackdel. Återtåget till en bärkraftig ekonomi är lång och svår för amerikanarna som är vana att ta ut allt i förskott –även en bra framtid.

Risken är att USA inte orkar ta de uppoffringar som behövs. Man kommer då att återgå till ”isolationspolitik ” med tullförsvar för att inte tappa världsherraväldet. För den mycket självmedvetna nationen USA är det omöjligt att ge upp det ekonomiska och militära ledarskapet utan strid. Då kommer också frihandelsepoken att vara över.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?