Fram Skandinavien: Sydostasiens "Lilla Kinnevik" rampar upp
2018-03-15 12:01, Edited at: 2018-03-15 12:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Vi har en hel del att vänta oss inom kort gällande bolagsbyggandet samt expansionen geografiskt. Fram Skandinavien beskrivs som ett litet Kinnevik i Sydostasien av gundaren Christopher Beslin och Max Bergman som nu rampar upp sin verksamhet. En mycket blygsam värdering till vad som komma skall.
Fram Skandinavien
Fram Skandinavien grundades 2014 av Christopher Beslin. Christopher Beslin är främst känd för att startat upp e-handelsbolaget Lazada som grundare och CEO. Lazada värderades till ca 25 miljarder SEK när Kinnevik sålde ut sin resterande andel i bolaget till Alibaba i mitten av 2017.
Fram Skandinavien består av två olika verksamheter, Standing Teams samt Venture Building vilka jag kommer ta upp nedan.
Först den lite osexigare Standing Teams som dock är avgörande för att knyta till sig skickliga IT Ingenjörer samt för löpande intäker som jag ser stora värden i framöver vilket jag inte tror marknaden gjort ännu.
Standing Teams / IT utveckling
Standing Teams omsatte lite drygt 12 miljoner SEK 2017 och skall enligt VD Max Bergman växa 100-150% årligen.
Max Bergman nämner att i värsta fall växer denna delen bara 100% om man misslyckas med företagsbyggandet (vilket knappast är troligt), källa presentation https://www.youtube.com/watch?v=dePIHrZ3jvM.
Att man har goda marginal visade både Q3 rapporten (ebit marginal på drygt 27%) och Q4 rapporten (24,7% ebit marginal).
Standing Teams är med andra ord resursuthyrning av IT-utveckling/drift på löpande basis. Initialt 12 månaders kontrakt som automatiskt förnyas därefter. 85% av Fram Skandinaviens intäkter är 12 månaders kontrakt som förnyas löpande. Kunden intervjuar även IT-ingenjörerna innan teamet formas.
Att vi ser en kraftig tillväxt allt eftersom man löpande får nya kunder är därmed uppenbart då man behåller sina kunder på lång sikt.
I år kan vi således vänta oss en omsättning på minst 25 miljoner. Ser vi till nästa år kommer man därmed ha en omsättning på 50 miljoner lågt räknat (vid 150% tillväxt i år och nästa år 75 miljoner) och vid en Ebit marginal på 20% (lågt räknat sett till Q3 och Q4 rapporterna) gör det en vinst på ca 10 miljoner kronor, vilket bara det borde motivera dagens börsvärde med råge iom denna tillväxt och marginal.
Bland kunderna kan nämnas bla Furniturebox, Bubbleroom som nämns i prospektet men även Samsung samt utvecklingen av Lottes e-handelsplatform via ett sydkoreanskt It bolag.
Framgångskonceptet för Standing teams kan sammafattas i nedanstående punkter:
1. Extremt konkurrenskraftiga då en IT konsult genom Fram kostar ca 200 kronor i timmen mot 1000 kronor i timmen i Sverige,
2. Konsulterna som anställs går igenom tuff urgallring och endast 1-1,6 % av de sökande IT ingenjörerna klarar urgallringen och erbjuds jobb. IT- ingenjörerna från Ho Chi Minh City University Of Science rankades som de 3:e bästa i världen, en placering ovanför bästa amerikanska universitet Berekely. Bästa svenska universitet var KTH som kom på en 10e plats. https://blog.hackerrank.com/which-universities-have-the-best-coders-in-the-word/
3. Svensk ledning på plats i Vietnam vilket gör det lättare att få uppdrag på främst den svenska marknademen även i de Skandinaviska/Nordeuropeiska länderna.
4. Enormt stort kontaktnät inom branchen från ledande befattningar samt investerare i bolaget. Dessutom är Christian Beslin är ett riktigt bra marknadsförande namn.
5. Långsiktiga kunder där ca 85% av bolagets tjänster (inkomster) löper under 12 månaders kontrakt vilka är rolling contracts dvs förnyas automatiskt efter det.
6. Inte nog med att Fram Skandinaviens skickliga IT ingenjörer/konsulter är oerhört mycket billigare det kommer enligt Europa kommissionen uppskattningsvis vara ett underskott på 800 000 IT tjänstemän år 2020.
7. Fokuserar på bra arbetsmiljö med svensk/skandinavisk kultur och därmed får man stabila arbetsteam och en attraktiv arbetsplats (och kan därmed locka till sig de bästa). Det utbildas totalt 40 000 IT-ingenjörer årligen i Vietnam.
8. Potentiella kunder är även IT konsult bolag i Sverige som ousoursar arbete till Fram Skandinaviens då det är mycket kostnadseffektivt.
Sammanfattningsvis låter inte 12 miljoners omsättningen värst mycket men marknaden kommer snart förstå värdet av denna verksamheten allteftersom kvartalsrapporterna trillar in. Den 26e April kommer Q1 rapporten.
Venture Building / Företagsbyggande
Här har vi nyheter att vänta förutom de två bolagen man redan har i form av Carmundi Vietnam och beSmart som jag kommer till nedan.
Fram Skandinavien skrev i memorandumet inför noteringen att 2-3 bolag skulle startas Q1 och nu är vi i mitten av Mars så det lär troligtvis komma något inom de närmsta 2 veckorna. På presentationen i Januarinämdes att man skulle starta 2 bolag per kvartal framöver vilket även i denna artikeln Lazada-grundaren noterar vietnamesisk bolagsbyggare på First North.
Det ska bli spännande att se om det blir ett nytt Klarna som man indikerat vid en presentaion av VD Max Berggren. Klarna har ett bolagsvärde på ca 17 miljarder så det finns minst sagt potential OM man lyckas.
Sedan har vi de 20 miljonerna som man nyss tagit in som man säkerligen redan har klara planer för och som ska bli spännande att höra vad de tänkt använda dem till, mer om detta längre ner.
Carmundi Vietnam
Bolaget är en motsvarighet till blocket.se bilar fast i Vietnam. Enligt presentationen av Christian Beslin i Januari har det investerats 15 miljoner MSEK i bolaget innan det såldes till Fram för en spottstyver.
Carmudi är tredje störst på marknaden i Vietnam. Ser man till antalet bilar utlagda på sajten till försäljning är det 23219 stycken i skrivande stund (igår 22665) https://www.carmudi.vn/ . Om vi jämför med blocket bilar har de i dagsläget ca 120 000 bilar ute på blocket.
Man har förenklat/utvecklat verksamheten/driften så den kräver mindre personal samt lägger till olika inkomstkällor som bumping function för att få sin annons överst på sidan. Bolaget drevs tidigare av 40 anställda.
Carmudi har redan nått breakeven enligt presentationen i Januari och har ca 10 anställda.
Fram's case enligt Christian Beslin var just skattesänkning av fordon som ska ske i 2018, vilket nu har skett.
Den 1a Mars blev det ett faktum att Sydostasiatiska bilar inte längre har någon importskatt vilket kommer få ordentlig fart på bilförsäljandet och därmed även annonserna hos Carmundi.
Det finns även planer på att bygga en motorväg mellan Ho Chi Minh och Hanoi det tillsammans med en växande medelklass i ett av de snabbast växande ekonomierna i Asien med runt 7% årlig tillväxt kommer även det ha en stor effekt. Ett mycket lovande bolag minst sagt men nedan bolag är än mer intressant.
beSmart
Bolaget är en online marketplace för produkter inom försäkringar och privatsparande under namnet beSmart.
I slutet av November förra året inledde man arbetet med att bygga en online marketplace i Vietnam som kommer att förmedla främst försäkrings- och finansiella produkter riktade mot konsumenter. Om detta har vi inte hört så mycker mer och här väntar man med spänning.
Den mest relevanta jämförelsen med beSmart är brittiska moneysupermarket.com (listat på London Stock Exchange med ett bolagsvärde om ca. 1,7 miljarder brittiska pund).
Här har vi ett bolagsbygge där VD Max Bergren har en oerhörd kunskap och erfarenhet sedan tidigare då han som VD och grundare av Kinneviks Bima i Sri Lanka vilka tillhandahåller mobila hälso och olycksfallsförsäkringar.
Bima har sedan starten 2013 sålt mer än 3 miljoner försäkringar och har 300 anställda, nådde lönsamhet 2015.
En lågoddsare att Max Berggren lyckas även i Vietnam.
Uppbyggnad, dela ut bolaget, listning av dotterbolagen
Man skall betänka att i uppstarter som beSmart samt eventuellt ett Klarna liknande bolag så tar det uppskattningsvis 18-24 månader att få verksamheten klar och breakeven.
För man skall kunna växa sig riktigt stora behövs det att man tar in mer kapital.
Primärt affärside av Fram Skandinavien är att dela ut bolaget till aktieägarna i samband med listning och då även ta in pengar för kraftig expansion vilket troligtvis blir aktuellt 18-24 månader efter uppstart.
Då har man även ägarspridningen klar genom att dela ut bolaget till aktieägarna (detta lär vara en av anledningarna Christofer listade Fram Skandinavien vilket även nämdes i presentationen av Max Berggren) samt även i denna artikel med citat:
"Principen med att dela ut dotterbolag till Frams aktieägare är verkligen något positivt nu när Fram signifikant utökar sin aktieägarbas och samtidigt bygger 6-10 bolag",
Fram Skandinavien lär ha avknoppningar framöver när äffarsideeer visar sig bärande efter en uppbyggnad på 18-24 månader. Ett alternativ är även ta in externa investerare, sälja av bolaget eller att behålla bolaget inom Fram Skandinavien.
Jag antar att bolag som beSmart och det troligen liknande Klarna bolaget bolag vid lyckad uppbyggnadsfas kommer delas ut och listas för att ta in kapital medan ett bolag som Carmundi kan de mycket väl kan behålla då det redan går breakeven och fin tillväxt inom bilbranschen kommer göra det lönsamt inom kort.
För att utveckla potentialen i ett nytt "Klarna" så finns inte liknande alternativ på tex Lazada där Christoffer Beslin som sagt var grundare och VD tills bolaget såldes av. Känns inte direkt främmande att betalnings modellen ala Klarna integreras hos dem framöver.
Förutom Lazada är en stor del av Standing team uppdragen just till e-handelsverksamhet för olika bolag en implementering av "Klarna" betallösning hos dessa är med såklart mycket möjligt framöver.
Vilka bolag som startas härnäst förutom det troliga Klarna liknande bolaget är inte lätt att spekulera i. Denenda ledtråden vi har att det kommer vara inom Konsument Försäkring och Finans vilket kan betyda en hel del olika verksamheter.
Klart är att man skall starta 2-3 nya bolag per kvartal och vi väntar nu på nästa bolagsbygge samt uppdatering om främst beSmart.
Riktad emission på 20 miljoner.
Man tog nyligen in 20 miljoner via en riktad emission vilket såklart är ett styrketecken. Ingen långdragen nyemission som pressar kursen. Nyemission tecknades av vad man beskrev som långsiktiga ägare.
Om vi ser till Henrik Kvik som tog 10 miljoner kronor i denna emissionen har han verkligen näsa för affärer.Henrik Kvik gick in tungt i Netgaming på 26 respektive 33 öre aktien för ett par år sedan och ägde då nära 80 % av bolaget. Idag star kursen i ca 9,5 kronor. https://www.redeye.se/arena/posts/net-gaming-europe-artiondets-straffspark
Fram Skandinavien uppger angående emissionens följande skäl.
"Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt och motivet för den riktade emissionen uppges vara att "bredda ägarbasen med nya långsiktiga aktieägare samt att på ett kostnads- och tidseffektivt sätt genomföra en kapitalanskaffning för att snabbare genomföra geografiska expansioner i bredare Sydostasien samt möjliggöra förvärv".
"Denna riktade och offensiva emission stärker Frams ägarbas och möjliggör en accelerering av våra planerade ventures i termer av en påskyndad geografisk expansion samt ytterligare förvärv. Det känns mycket bra att nu kunna kraftigt utöka vårt bolagsbyggande utöver de 6-10 bolag som ligger i planen sedan vår börsintroduktion", säger vd Max Bergman i en kommentar.
Således var det inte för att finansiera kommande uppstarter utan för att främst "på ett kostnads- och tidseffektivt sätt genomföra en kapitalanskaffning för att snabbare genomföra geografiska expansioner i bredare Sydostasien samt möjliggöra förvärv"
Dessutom är ju Henrik Kvick en potentiell kund för standing teams i all de bolag han är involverad i.
Framgångsrika entreprenörer / företagsledare som aktieägare
Det finns ett flertal intressanta aktieägare som har näsa för affärer men som även bidra till Fram Skandinaviens verksamheter. Nedan de man kan läsa om i memorandumet samt lite googlande under bolagsnamn.
Johan Norin (juristbyrån Jansson & Norin),
Hans Tiedemann (Chairman at Asia Alternative Asset Partners),
Lars-Henrik Fris Molin, Founder Chairman Universum Group
Thomas Billing verkställande direktör för Nordstjernan, styrelseordförande NCC AB, ledamot i Stenssfären
Erik Fällström (Rothesay LTd, bakgrund inom Hoist Kredit)
Styrelsemedlemmar samt CEO som tecknade aktier i listningsemissionen
Max Bergman CEO Fram Skandinavien
Stina Andersson (Investment Director Kinnevik)
Mikael Steinbash ( Head of Operations för Ericsson i Vietnam, Kambodja, Myanmar samt Laos)
Johan De Geer (entreprenör och tidigare VD för Oriflame i bla Vietnam).
Att tunga namn som aktieägare och styrelse som tecknade i listings emissionen ger en kvalitetsstämpel på bolaget samt även att freefloaten är mycket liten då nästan 92,8% av aktierna inför listningen var under lockup och en stor del av aktierna gick till ovan personer.
Ledande befattningar
För att lyckas att dra igång framgångsrika bolag behövs såklart ett ett erfaret team och ledning och det är det ingen tvekan om att Fram Skandinavien har just det med folk inom ledning och investeringskommiten med gedigen entreprenörs erfarenhet och otaliga buissness leads för Fram Skandinavien
https://investors.wearefram.com/#management_governance
Track record
Trackrecord för Fram Skandinavien är dock inte så långt då det är ett ungt bolag men man har redan 2 lyckade avknoppningar i form av Pangara och Intrepid.
I Pangara fick man en värdeökning på 10x investerat kapital på 1,5 år sett till ägarandel efter emissionen på 11 miljoner i April 2017. Största investerare i den emisionen i April 2017 var Christer Jacobsson som är främst känd som grundare av it-konsulterna Enator och Connecta. Näst största investerare är Jan Petterson, tidigare ordförande för Ework
källa https://digital.di.se/artikel/enator-grundare-satsar-pa-plattform-for-it-frilansare
Kan nog bli väsentligt bättre avkastning framöver dessutom med tunga investerare som Christer Jacobsson och Jan Pettersson som går in på 10 ggr högre värdering än investerarna initialt gått in med.
Intrepid delades även ut till aktieägarna inför listningen av Fram Skandinavien. Intrepid hade i September 2017 mer än 100 stycken betalande B2B kunder ca 9 månader efter lansering. Idag ca 25 anställda inom bolaget enligt deras hemsida https://intrepid.vn/ och ser ut att vara ett välmående företag, Hittar dock inga siffror och kapital ser man inte ut att ha tagit in så antar det är ett vinstdrivande bolag vid detta laget.
Värdering
I dagsläget finns det efter den riktade emissionen ca 2,9 miljoner aktier och kursen ligger i dagsläget på knappa 50 kronor vilket ger ett BV på runt 145 miljoner. Kassan ligger på uppskattningsvis 35 miljoner SEK.
Självfallet är Fram Skandinavien ett mycket svårvärderat bolag då man i nuläget endast har Standing Teams, Carmundi och beSmart under uppbyggnad men inom dagar/ par veckor kommer vi säkerligen få fler nystartade bolag samt veta mer specifikt vad de 20 miljonerna man nyligen tog in skall användas till. Detskulle förvåna om vi inte går upp mot gamla ATH på runt 70 SEK på kort sikt.
Att man sedan kommer visa fina siffror för standing teams om drygt en månad i Q1 rapporten och uppnådd breakeven för Carmundi kommer sätta ett bra värde bara på dessa verksamheter tillsammans med en uppdatering av beSmart.
På sikt är jag övertygad om att vi som aktieägare får flera avknoppningar av bolag som kommer listas efter hand när de är mogna för det (18-24 månader).
Börsvärdet tror jag kommer upp till miljardvärdering på något års sikt eller kanske rent av tidigare när man visat man kan leverera.