Inflationen i sikte
2011-03-24 20:51Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det är väl tämligen klart att inflationen har letat sig fram i dagsljuset efter nära 20 års undanskymd tillvaro.
Inom euro-området noterades en årlig inflationstakt på 2,4 % i februari, vilket var högre än januari. Nu är det inga oroväckande siffror i sig, men med tanke på det extrema stimulansläge vi befinner oss i så har det fått fart på centralbankerna. ECB tidigarelade sina planerade räntehöjningar till nästa vecka. Tidigare trodde "alla" att den höjningarna skulle starta först till hösten. Även Riksbanken har bytt riktning och redan börjat höja sin reporänta. Frågan är ändå om centralbankerna har börjat höjningarna för sent? Historiskt har stora stimulanser ofta lett till hög inflation, eftersom ingen kan "tima" förändringar i stimulansåtgärder perfekt.
Utan att vara alltför kontroversiell kan man alltså ana att inflationen blir årets tema. Frågan är då hur man ska skydda sig mot denna inflation?
Ofta hör man att aktiemarknaden är det bästa sättet att skydda sig mot inflation. Bolagen kan justera sina priser och därigenom får kostnadsökningarna en relativt temporär effekt. Sitter man däremot fast i en obligation med fem års löptid så kan man bara hoppas att räntan täcker inflationen. Med tanke på att finska staten i augusti 2010 emitterade en femårig obligation med 1,8 % årlig ränta, så är dagens inflationssiffror redan bitter läsning för innehavarna. I detta ljus är det förstås betydligt bättre att sitta med en aktieportfölj.
Personligen tror jag dock inte att det är så enkelt, eftersom bolagen lever i mer eller mindre konkurrensutsatta världar. Det går alltså inte att investera i vilka aktier som helst, utan man måste hitta bolag som har "prissättningskraft". Ett exempel på ett sådant bolag är finska Fortum. De säljer elkraft och kunde i princip ta betalt vad som helst! I vissa områden kan man inte välja något annat bolag samtidigt som det ska mycket till innan vi kapar ledningarna till villan eller lägenheten. När det gäller inflation är alltså Fortum ett säkert kort. Sen har de förstås vissa riskfyllda produktionsanläggningar i stil med Fukushima.
På finska börsen har vi också Nokian Renkaat som historiskt har varit sanslöst duktiga på att få igenom prishöjningar. Nu har visserligen konkurrensen ökat på den viktiga ryska marknaden, samtidigt som de själva har flaggat för nära nog 30 %-iga kostnadsökningar i år. Är man historiker sitter man dock kvar lugnt på tåget. Det finns även andra exempel som Kesko, YIT och flera namn inom finanssektorn. Dessa torde kunna parera kostnadshöjningar utan större problem. Det finns säkert fler bolag som jag har glömt i denna blogg?
I andra ändan av spektret hittar vi t.ex. Finnair som vinstvarnade idag på bolagsstämman. Flygbolag tillhör den skara bolag som har extremt svårt att parera kostnadshöjningar. Deras marginaler är ofta på bristningsgränsen och konkurrensen är mördande. Just nu, alltså när vi ser inflationen ta fart, så kan ingen vara direkt förvånad att de har det tufft. Frågan är dock när inflationen börjar lätta. Då kanske (jag menar verkligen kanske) ska man ta en tradingposition i flygbranschen?
Till bolag som har svårt att parera kostnadsökningar har man också kunnat räkna skogsbolagen, iallafall de tio senaste åren. Nu verkar dock den sektorn vara på gång, men detta inflationshot gör mig lite tudelad. Ifall marginalerna minskar så ska man antagligen lämna sektorn. Då kanske vi har tio ytterligare år framför oss av katastrofal lönsamhet?
Detta är dock frågor för framtiden. Just nu tror jag dock att man förbereda sin portfölj på inflation, för den verkar komma utan pardon.