Post entry

Fortnox International - Långsiktig riktkurs 2,6 kr

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De flesta har inte undgått uppgången i Fortnox under de senaste åren. Aktien stod i 73 öre hösten 2008 och handlas nu, fem år senare, till 9,5 kr. Det är mer än en tiodubbling av kursen, rättare sagt en uppgång på 12 014%. 2008 omsatte Fortnox 8,2 msek och förväntas 2013 omsätta 84,5 msek. Enligt Remiums prognoser värderas Fortnox till P/E 45 på årets förväntade vinst.

FINT (tidigare Fortnox International) har Finland, Tyskland, Polen och Storbritannien som marknader. Det är cirka 200 miljoner invånare totalt jämfört med de 9,5 miljoner invånare vi har i Sverige. Alltså har FINT potential att omsätta mångt mycket mer än Fortnox även om det klart kommer ta tid. Redan idag har systemet stöd för 11 olika språk och är anpassat för respektive lands regelverk.

Samarbeten med revisions- och redovisningsbyråer är en viktig införsäljningskanal för Fortnox och likaså för FINT. FINT gynnas av att de stora internationella aktörerna såsom PwC, Grant Thornton, Deloitte etc. har goda erfarenheter av Fortnox sedan tidigare via sina svenska kontor.

En långsiktig tro på att fler småföretagare, även ute i Europa, kommer att gå över till webbaserad bokföring och ekonomiadministration under de kommande åren är naturligtvis ett måste för att investera i FINT.

Ett räkneexempel på FINT och en jämförelse med Fortnox

Fortnox har i dagsläget cirka 65 000 kunder som i genomsnitt har nästan två licenser var. Alltså har Fortnox 65/9500 = 0.68% av sveriges befolkning som kunder.

Ponera att FINT 2017 uppnått en tredjedel så stor marknadsandel som Fortnox, dvs. 0.23% av befolkningen på sina marknader ute i Europa. 0.23*200 = 460 000 kunder.

Ponera också de omsätter lika mycket per kund, dvs. 1332 kr/år. Vi har då en omsättning på 613 msek 2017. Vad gäller kostnadssidan så behöver FINT inte ha särskilt mycket IT- och utvecklingskompetens inhouse men däremot kommer de behöva betala royalty till Fortnox och det är därför troligt att de uppnår 15% i rörelsemarginal vilket skulle innebära ett EBIT på 92 msek. En genomsnittlig skattesats på 20% (högre i vissa länder, lägre i andra) ger 73.6 msek i nettoresultat.

Antalet aktier idag = 275,2 miljoner. Man får nog räkna med en utspädning på cirka 100% då bolaget kommer behöva ta in mer pengar under de kommande åren vilket ger en utspädningseffekt. Alltså kommer antalet aktier 2017 sannolikt uppgå till 550.4 miljoner. Det ger 0,13 kr i VPA 2017e.

Vid den tidpunkten bör ett P/E-tal på 20 vara rimligt (hälften av Fortnox pga. FINT inte själva äger mjukvaran och risken är högre). Vi har då en riktkurs på 0,13*20 = 2,6 kr.

Aktien har under den senaste tiden varit relativ volatil och augusti gick stora volymer på 40-42 öre. Nu handlas den runt 30-32 öre. FINTs börsvärde uppgår i skrivande stund till cirka 85 msek och som en parantes värderas Fortnox till cirka 550 msek och verkar endast i Sverige.

Givet potentialen är detta på tok för lågt, det skulle inte förvåna mig om FINT står i 1 kr innan nyårsbubblet vilket skulle innebära en uppgång på 223% från aktuell kurs. På lång sikt är en kurs på 2,6 kr inte omöjlig.

Det är inte heller omöjligt att Fortnox är intresserade av att “köpa tillbaka” FINT genom att lägga bud på bolaget. Fortnox har idag stabila kassaflöden som skulle kunna finansiera både den egna tillväxten, FINTs tillväxt och dessutom ge lite utdelning till aktieägarna. Det mest sannolika är isåfall att Fortnox betalar med egna aktier. Ett inte otroligt scenario är att de skulle bjuda 1 aktie i Fortnox för 20 aktier i FINT (dvs. 0.05 FNOX per FINT).

9,5/20= 47,5 öre eller en budpremie på 53% från senast betalt. Man ska dock komma ihåg att FINT var uppe i 1,20 kr som högst i våras (visserligen var det innan emissionen men det är ändå intressanta att jämföra).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?