Det som konstigast med hela den kris som vi genomlidit ar den otroliga viljan att forringa vad vi ar inne i och vad vi har varit inne i.

Inte minst bloggarna pa Redeye anser hela tiden att vi skall se positivt pa allting.

Vi mar battre da, heter det.

Jag tror emellertid inte pa att forneka problemen.

Hela fragestallningen skall direkt upp pa bordet. Annars finns ju ingen losning

Det gar inte att losa ett problem om vi inte erkanner det.

Nu ar det nya siffror for den svenska bruttonationalprodukten som ar aktuella.

Citat fran kronikoren och hedgefondforvaltaren i Veckans affarer Pekka Kääntä.

Han skriver:

Det är verkligen två disparata bilder av svensk ekonomi som vi fick oss till dels genom dagens konjunkturstatistik. Först kom Swedbanks inköpschefsindex som visserligen sjönk marginellt men som fortfarande ligger på imponerande höga 61,5, vilket indikerar en fortsatt snabb återhämtning för svensk industri. Dessutom stärktes delindexet för orderingång från 66,8 i januari till 67,5 i februari och indexet för orderstocken ligger nu på 64,2 vilket är den högsta nivån sedan december 2006. Slutligen konstaterar vi med stor glädje att sysselsättningsindexet för första gången sedan mars 2008 hankade sig över det symboliskt viktiga 50-strecket vilket i sin tur betyder att industriföretagen planerar att öka antalet anställda.

En timme senare redovisade SCB BNP-siffror för fjolårets fjärde kvartal. Det blev en mindre chock. Istället för den återhämtning som i stort sett alla analytiker räknat med så visade det sig att svensk BNP sjönk med hela -0,6 procent mellan tredje och fjärde kvartalet. Därmed skulle Sverige åter ha halkat ner i en recession. Något som, om det är sant, skulle vara väldigt förvånande sett till att alla indikatorer pekat på en stabil återhämtning och sysselsättningsnedgången dessutom avstannat.

Sa kommer Peckas slutsats:

I valet mellan inköpschefsindex och SCB-siffrorna så lutar jag definitivt mot att inköpschefsindex egentligen ger en mer korrekt bild av vårt ekonomiska läge.

Slut citat

Min bloggkommentar: Bruttonationalprodukterna har ansetts som det mest sakra och korrekta vi har.

Nar de nu ar negativa sa blir dessa viktiga siffror plotsligt oviktiga. Nu ar det mer sakert att lyssna till vad inkopscheferna uppfattar.