Jag hittade inte en riktigt bra rubrik till dagens lilla fundering, men tror att den jag till slut kom fram till kanske stämmer rätt bra.
Det handlar om VD’ar och ledning i våra såkallade förhoppningsbolag och deras syn på bolagets produkter och framtid. Skall påpeka att inlääget inte direkt är menat som någon kritik till dessa personer då det detta beteendet delvis ingår i deras arbete som ledare inom företaget. Snarare skall det ses som en liten uppmaning till att vara försiktig med placeringar i dessa bolag samt att även läsa mellan raderna när dessa personer uttalar sig.
I skede 1 handlar det om en VD, utvecklingsschef eller styrelseordförande för ett mindre förhoppningsbolag som enligt dom själva har en produkt som kommer revolutionera en hel värld bara genombrottet kommer. Ofta är bolaget själva så överbevisat om att det enda som skall till är: “vi vet hur bra vår produkt är och om ett halvår har vi erövrat världen”. Med full rätt så basuneras även detta ut till hela börsvärlden med analytiker, privatinvesterare och media i stora ord om hur bra denna produkt är och hur mycket pengar man kommer tjäna om 1-2 år.
Det är i detta skede som ofta nyemission nummer 1 till marknaden sker och bolaget noteras på en mindre lista typ NGM eller Aktietorget. Vid detta skede flytar man sedan över i skede 2 där samma ledning nu är väldigt snabba med att informera marknaden om varje lilla provorder, alla som har besökt ens monter på någon mässa bolaget har varit representerade på samt hur många och välrenomerade företag som numera testar deras produkt. I samma veva vill man också gärna berätta för marknaden om att den blivande ordern (för det är sällan prat om något annat än att underförstått så kommer det säkerligen beställningar efter testerna) kommer bli väldigt stor. I detta skede svarar ledningen gärna på meil och telefonsamtal till alla intresserade i väldigt positiva tongångar.
I skede 3 börjar dock något hända. Det är här som motgångarna börjar och nästa (eller näst nästa) nyemission behövs. Detta skede brukar också flyta över rätt så bra för dom flesta och nytt kapital brukar sällan vara något större problem. Det är här som alla tester och kontakter “drar ut lite på tiden” eller “komplicerade avtalsförhandlingar” eller “segdragna upphandlingar”. Uttrycken är många, men det handlar ofta om samma sak; det var inte så lätt att sälja. Men även här brukar ledning svara på meil och kommunicera mycket med media om hur bra allt faktiskt kommer bli.
Det är sedan i nästa steg det börjar bli svårare. Det är nu som företaget slutar eller i mycket mindre utsträckning kommunicerar med marknaden. Det är här det faktiskt visar sig att det fanns brister i produkten och flera av testföretagen inte vill köpa deras produkt. Trots detta försöker bolagets VD’ar och ledning hålla skenet uppe. Ofta hänvisas numera enbart till rapporterna där man påvisar 100% uppgångar i omsättning och höga bruttomarginaler. (att det sedan är en ökning från 0,1 miljon till 0,2 är en helt annan sak). Numera kallas även nyemissionerna för kapital “för fortsatt expansion”. I detta steg så brukar även emissionskursen sättas med kraftig rabatt.
När det är dags för nästa emission, ofta tätt följt av en rad positiva pressmeddelanden, kommer även gamarna in. Gamarna är garanterna som är med och garanterar emissionen till dyrköpta pengar. Det är numera väldigt svårt att få någon kommentar från ledningen i företaget mer än via som sagt positiva pressmeddelanden. Ofta handlar dessa nyemissioner även om att andra bolag skall köpas för att “komplettera” nuvarande produktportfölj.
Sista steget blir när företaget skall ha kapital för sin fortsatta överlevnad. Här handlar det enbart om en stor emission och enbart riktad till bolagets befintliga ägare. Bolaget ledning meddelar att dom visst tror på företaget och skall självklart vara med på emissionen till fullo. Vissa passar dock på att sälja sina teckningsrätter sent under emissionen. Det är mycket sällan bolaget får in full emission i detta skede, då även gamarna är borta här.
Sedan….ledning försvinner till nästa bolag, bolaget byter inrikting, bolaget försvinner från börsen. Fler alternativ finns.
Jag tänker inte gå in på vilka bolag detta berör, men fler både finns noterade och har varit noterade på börsen. Det märkliga är att beteendet ofta går igen och efter ett tag känner man igen dessa bolag och ledningens agerande. Nu skall jag hellre inte dra “alla över en kam” då flera lyckas ävn i dom senare skeden.
Men en liten varningens finger kan höjas över allt för optimistiska tongångar i tidiga skeden.
Trevlig fredag.